Porodilje ne mogu da uzmu ni kredit: Zakonom o finansijskoj podršci mamama uskraćeno još jedno pravo

J. Ž. SKENDERIJA / S. BULATOVIĆ

26. 02. 2020. u 08:00

Bez potvrde o primanjima ne daju im ni da produže dozvoljeni minus

Породиље не могу да узму ни кредит: Законом о финансијској подршци мамама ускраћено још једно право

AKO mami koja je na porodiljskom bolovanju istekne dozvoljeni minus ili želi da podigne kredit, nijedna banka u Srbiji neće joj izaći u susret. Jedan od papira koji će joj tražiti na šalteru je onaj koji potvrđuje da je u poslednja tri meseca imala primanja. Taj papir, međutim, iako je sve vreme dobijala naknadu na porodiljskom bolovanju, nema ko da joj izda!

Ovo je još jedan u nizu propusta Zakona o finasijskoj podršci porodicama sa decom, koji onemogućava žene da ostvare svoja prava, iako ispunjavaju sve uslove. Republički fond za zdravstveno osiguranje, dok je buduća mama na trudničkom bolovanju, uplaćuje novac na ime naknade firmi u kojoj je zaposlena. Problem nastaje kada se beba rodi i kada brigu o njenim primanjima preuzima država, odnosno Ministarstvo za rad, pošto oni ovakav dokument ne izdaju.

Prema rečima Jasmine Mihnjak, sa portala "Bebac", ovaj problem postoji već dve godine, tačnije od donošenja zakona.

- Državu to ne zanima, njima je važno da se novac isplaćuje, a da li mame mogu da ostvare druga prava potpuno im je nebitno - kaže naša sagovornica.

- Firma ne može da izda papir o tri poslednje uplate, koji banka traži kao uslov za kredit ili dozvoljeni minus, jer oni novac nisu ni dali. Ovaj propust moraju da reše banka i država, odnosno Ministarstvo za rad.

Time se potvrđuje, tvrdi ona, da Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom ne samo da nije na strani roditelja, već je u većini slučajeva protiv njih.

- Zakonodavac se ne snalazi u njegovoj primeni, što pokazuje da su ga doneli potpuno nespremni - ističe naša sagovornica. - Sve ovo produžava se i na period kada žena počne da radi, jer je neophodno da prođu tri uplate u firmi, da bi dobila mogućnost da aplicira za kredit.

U Narodnoj banci Srbije ističu da propisi kojima je uređeno upravljanje kreditnim rizikom banke, kao ni drugi podzakonski akti Narodne banke Srbije ni u kom slučaju ne predstavljaju prepreku za uvažavanje primanja koja se ostvaruju po osnovu porodiljskog odsustva u kontekstu ocene kreditne sposobnosti.- Banka može koristiti podatke o primanju iz svoje evidencije i evidencije druge banke, kako po osnovu zarade, tako i po osnovu naknade zarade, bez obzira na to ko je isplatilac - kažu u NBS. - U skladu sa relevantnim propisima kojima se uređuje poslovanje banaka, banka je dužna da kreditnu sposobnost dužnika fizičkog lica procenjuje na osnovu, između ostalog, analize stepena kreditne zaduženosti koji se utvrđuje kao odnos ukupnih mesečnih kreditnih obaveza i redovnih neto mesečnih prihoda tog dužnika, a koji banka utvrđuje pri odobravanju potraživanja, kao i, nakon toga, u skladu s načinom i dinamikom utvrđenim njenim aktom.


KONTROLA BANAKA

U NARODNOJ banci naglašavaju da kontinuirano kontrolišu bonitet i zakonitost poslovanja banaka, i da pitanjima zaštite korisnika finansijskih usluga posvećuje posebnu pažnju. S tim u vezi, posebno će pratiti i primenu regulative u ovom delu kako bi, po potrebi, odreagovala na odgovarajući način.


KASNI I "TRUDNIČKO"

DRŽAVA nema nameru, tvrdi Jasmina Mihnjak, da se ozbiljnije pozabavi i problemom kašnjenja plata trudnicama:

- To pokazuje podatak da se najveća kašnjenja beleže upravo u državnim firmama i iznose u proseku dva meseca. Nisu svi u mogućnosti da "preguraju" toliki period bez novca, pa da kasnije dobiju na gomili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mali

26.02.2020. 09:04

A kod Orbana kredit 36.000€ pa otpis posle treceg deteta. Genijalno koliko je prosto... To dodje: jedna gondola=350 kredita=cca 1.000 dece

Goran

26.02.2020. 10:58

Opšte je poznato da država pod ovom vlašću na papiru obećava sve i svašta a onda u praksi u najboljem slučaju kasni mesecima sa isplatom onoga što je obećala i obavezala se zakonima. Na žalost neretko imamo priliku da pred sudovima zastupamo stranke kojima je zakon pravo priznao ali država jednostavno odbija da im to pravo prizna pod raznim izgovorim od kojih je ubedljivo najstrasniji - u budžetu nema para. U "zlatnom dobu" sa stalnim suficitom država nema para za obaveze utvrđene zakonom.

tratincica

26.02.2020. 11:31

OVO NIJE TACNO! Bez obzira na nedostatke pomenutog zakona, dozvoljeni minus i kredit su moguci - pricam iz licnog iskustva, jer sam tokom porodiljakog dobila i dozvoljeni minus i kredit. Potvrdu o primanjima popunjava poslodavac u delu koji se odnosi na zaposlenost, deo o primanjima ostaje prazno, a kao dodatni dokument prilaze se resenje koje je izdalo Ministarstvo gde stoji koliko iznose primanja tokom porodiljskog odsustva.

Biljka

26.02.2020. 11:39

Sramota... Zene porodilje i trudnice, vlasnice radnice koje radjaju decu u srbiji nikako pravooo nemaju.ja sam jedna od njih. Uzeli su mi god. Dana porodiljskog i s a mim tim placala sam od prvog dana doptinose... Strasnooo je ovo za mame i decu

Gotan

26.02.2020. 11:45

Porodilje da idu na bolovanje po starom sramota da se uzima prosek za 18 meseci a sta da rede majke koje su se zaposlile da primaju po 300 dinars treba da idu na republicki prosek sramota zalade mame bruka za drzavu da stedi na tome

Roditelj

26.02.2020. 15:44

А у каквом су тек положају родитељи који одсуствују са посла због посебне неге детета? Ево мој пример одсуство ми је почело у јануару 2019. године и примања су била око 10.000,00 динара већа од републичког просека. У јануару 2020. примања су у висини републичког просека, а ако се овако настави, а одсуство због посебне неге детета буде ми продужено још коју годину моја примања ће бити у висини минималне зараде. Толико о томе да се примања 100% као да особа ради!

A

27.02.2020. 07:28

Nije tako. Ja sam u ime poslodavca izdavala takvu potvrdu, a dokaz o primanjima su isplate koje koleginica ima kod sebe.