OTKAZ profesoru Pravnog fakulteta: Aleksandar Jakšić plagirao svoj udžbenik

LJ. BEGENIŠIĆ

04. 02. 2020. u 22:02

ОТКАЗ професору Правног факултета: Александар Јакшић плагирао свој уџбеник

Aleksandar Jakšić i Pravni fakultet, Foto K. Mihajlović

Slučaj prof. Jakšića sa Pravnog fakulteta. Mirković: Povredio ugled ustanove

PRAVNI fakultet u Beogradu danas je dao otkaz redovnom profesoru Aleksandru Jakšiću zbog plagiranja udžbenika iz Međunarodnog privatnog prava. Po zakonu, Jakšiću radni odnos prestaje po isteku osam dana, dakle 13. februara.

- Profesoru Jakšiću je, u jesen prošle godine, Univerzitetski odbor za etiku potvrdio izrečenu meru javne osude zbog plagiranja udžbenika iz predmeta Međunarodno privatno pravo, čime je odluka o izricanju javne osude postala konačna. Tada je zvanično potvrđeno ono što se na Pravnom fakultetu odavno znalo, a to je da je profesor Jakšić plagirao "svoj" udžbenik. Tada je odlučeno da se posledice ovakve javne osude po Pravni fakultet temeljno ispitaju - pojašnjava, za "Novosti", dekan prof. dr Zoran Mirković.

Prema univerzitetskim pravilnicima, neposredna posledica javne osude je gubitak zvanja onoga kome je ona izrečena i dekan je pokrenuo takav postupak.


PROČITAJTE I: Privremeno rešenje više neće trajati unedogled: Fond PIO ima tri godine za prikupljanje podataka za penzionisanje- Međutim, otkaz nije u neposrednoj vezi sa izricanjem javne osude. Razlog za otkaz je povreda ugleda Pravnog fakulteta od strane profesora Jakšića, prouzrokovana time što je, kao posledica javne osude, odluka kojom je konačno utvrđeno da je on plagijator pročitana na sednicama Senata Univerziteta i svih nastavno-naučnih veća svih fakulteta i instituta u sastavu Univerziteta u Beogradu - naglašava dekan Mirković. - Profesor Jakšić je time povredio ugled našeg fakulteta u meri koja, prema važećem Pravilniku o radu, zahteva izricanje mere otkaza ugovora o radu, pogotovo imajući u vidu da su tom profesoru ranije, zbog drugih prekršaja, već izricane blaže mere. Za potvrđenog plagijatora nema mesta na Pravnom fakultetu.


SUD SE NE BAVI SUŠTINOM

Upravni sud je oko Nove godine poništio rešenje Univerzitetskog odbora za etiku. Prof. Mirković objašnjava da, imajući u vidu da se odluka Upravnog suda, po prirodi stvari, odnosi na proceduralne propuste, a ne na suštinu, njome nije osporena činjenica da je knjiga prof. Jakšića plagijat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Milan

05.02.2020. 06:44

Pa gde je sad Rektorat - Rektorka da brani profesora, oko popova se polomi, a što se sad ne oglašava. Baš zanimljivo!!!

Komsinica

05.02.2020. 07:28

Ma ne,to nije moguce hahahaha plagijati,prevare,mito,sve se to ne desava na drzavnim fakultetima,samo na privatnim hahaha

Scuba Diver

05.02.2020. 08:23

Ништа га не спречава да постане министар. Можда чак сада има адут више за улазак у владу.