VIŠE od 20.000 porodilja u Srbiji nema posao! To je, nažalost, više od trećine svih onih mama koje su se osmelile da daju svoj doprinos povećanju nataliteta. Opet, deo onih koje imaju kakav-takav posao morale su da stave paraf na papir da se neće usuditi na isti korak u narednih nekoliko godina. A ima i onih koje su, dok se moglo, od šefova i kolega prikrivale najlepši trenutak u životu, pa šta im bog da.

PROČITAJTE JOŠ - ONI KRŠE PRAVA RADNICA: Osam poslodavaca izbacilo porodilje

Eto, takva je, nažalost, srpska realnost. Nadležni se pravdaju evropskim trendovima. Kažu, bela kuga je sveopšti trend godinama unazad, ne samo u Srbiji, nego u mnogo razvijenijim zemljama. Razlika je u tome što je, recimo, Francuska još u 19. veku počela da vodi ozbiljnu pronatalitetnu politiku sa naglaskom na dečjim dodacima i pomoći ženi u usklađivanju rada i roditeljstva. Naravno, u ozbiljnim državama se podrazumeva da majka ima posao.

Kod nas, međutim, sa zakašnjenjem dužim od jednog veka, važi druga logika. Naše mame i zakon ohrabruje da ne rađaju dok ne dobiju stalan posao. U suprotnom njihova nadoknada na porodiljskom biće i više nego mizerna. Ali, reći će one s početka priče, one su srećne što uopšte imaju posao.

Ne kriju u Ministarstvu rada da problem postoji. Ali ovih 20.000 mama je izuzeto iz svih propisa. Kažu da zbog nedostatka budžetskih sredstava za njih ne može biti obezbeđena nikakva vrsta naknade radi rođenja deteta, osim roditeljskog dodatka. One, jednostavno, ne postoje.

Iako velikodušna sa brojem nedelja porodiljskog odsustva, Srbija i dalje ne prepoznaje neke druge stvari. Kod nas i dalje ne postoji fleksibilnost radnih sati, nepuno radno vreme ili podsticanje rada od kuće. Kod nas važi nepisani izbor - karijera ili deca.