Stiže VELIKA PROMENA u načinu polaganja male mature: Ministar Šarčević za Novosti otkriva NOVI MODEL završnog ispita

I. MIĆEVIĆ

11. 01. 2020. u 08:02

Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu

Стиже ВЕЛИКА ПРОМЕНА у начину полагања мале матуре: Министар Шарчевић за Новости открива НОВИ МОДЕЛ завршног испита

Testovi će se štampati u Zavodu, u Fabrisovoj ulici Foto Ž. Knežević

OSMACI će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu, a sasvim drugačiji biće i način pregledanja njihovih testova. Ovo je za "Novosti" najavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. U pripremi je novi model male mature, prema kome bi zadaci iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika trebalo da ostanu slični sadašnjim, a drugačije bi izgledao treći test.

Najverovatnije neće ostati kombinovani, sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva-tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju. Na primer, ako nekoga više interesuju društvene nauke, objašnjava ministar, mogao bi da polaže test sa pitanjima iz geografije i istorije. Isto bi bilo i za prirodne nauke.

- Konačan model još nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome - objašnjava ministar Šarčević. - Druga novina je način pregledanja testova iz koga želimo u najvećom meri da isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi.

U praksi to znači da će iz svih škola u Srbiji testovi stizati u školske uprave, gde će se skenirati i slati u Beograd na pregledanje. Ministar naglašava da će svih 17 školskih uprava dobiti skenere za obradu testova. Tako skenirane testove pregledaće i ocenjivaće kompjuterski program.

- Namera je da se što više smanji mogućnost manipulacije, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju - naglašava naš sagovornik.

- Fakultet organizacionih nauka radi na softveru koji ćemo koristiti za ocenjivanje završnog ispita. Centar za pregledanje najverovatnije će biti u jednoj novobeogradskoj školi.

Foto I. Marinković

Ministar najavljuje i novine u štampanju testova, kako bi se povećala bezbednost i smanjila šansa da zadaci budu "provaljeni" kao prošle godine. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja u Fabrisovoj ulici biće oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita. I do sada su u štampariji ovog zavoda štampani testovi, ali samo na jezicima nacionalnih manjina i za slabovide učenike, jer nisu imali veći kapacitet. Sada će njihove tehničke mogućnosti biti znatno povećane, pa se zadaci neće štampati u komercijalnim štamparijama, najavljuje ministar Šarčević.

PREVOZ POŠTOM

JOŠ razmišljamo o modelu transporta urađenih testova od škola do školskih uprava. Najbolje bi bilo da tu uslugu vrši "Pošta", jer već imaju vozila na teritoriji cele Srbije, kojima bi mogli bezbedno da prebace testove - ocenjuje Šarčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Adam

11.01.2020. 09:24

Od koje godine ce ovo biti? Da li vec ove? Pise da je sve tek u pripremi i da se razmatra. Molim Novosti da nam daju i tu informaciju, a ne da se ovako samo unosi zabuna i kod dece i kod roditelja.

Nikola

11.01.2020. 10:08

Imali smo rarzrađeni, isproban i potvrđen sistem školskog obrazovanjanja koji je odlično funkcionisao. Onda smo nakon 2000. godine počeli da menjamo programe, udzbenike, mature, administraciju, uvodimo bolonje, otvaramo masovno privatne fakultete itd. i urušili ceo sistem obrazovanja. Od tada lutamo kao Mojsije kroz pustinju. Taman se malo navikneš na nešto, onda ga neko opet "poboljša" i tako u nedogled.

Неко

11.01.2020. 10:22

Благо нашој деци, спремају се за полагање, а не знају ни шта ће полагати ни како ће полагати.....

Slavica

11.01.2020. 10:51

Šta se radi sa ovom Osnovnom školom,ko nagomila to silno gradivo,kako izgledaju ti uđbenici.....ljudi moji,vjerujte da je danas lakše.fakultet završiti nego osnovno obrazovanje... Ja sam baka učenice šestog razreda,dijete,ne vidi ni sunca,ni mjeseca,a nije odlična

Slađana

11.01.2020. 11:01

Pridžite, pridžite ! Najnoviji model male mature, navali narode ! Ajmo ovce, najnoviji eksperiment na našoj deci, potpuno besplatno, ništa ne košta jer to su samo naša deca !

Slavko

11.01.2020. 14:03

Ovo uvodi dodatno pitanje, da li ce ucenik koji je odabrao, na primer, dodatni test iz drustvenih nauka moci posle polozene mature da upise nesto sto nije vezano sa drustvenim naukama?Recimo, licno smatram da se drustvene nauke mogu "nabubati", odnosno nauciti napamet. Dalje, ova sad matura u poredjenju sa onom koju sam ja polagao 2007. je resavanje jednacine sa jednom nepoznatom. A ta nasa matura u odnosu na prethodne je vec dosta bila degradirana u smislu tezine.

Brandao

11.01.2020. 17:26

@Slavko - Naravno da se drustvene nauke ne bubaju napamet. Ali nekako je najlakse predavacima istih da to tako predstave. Da biste dobro tumacili drustvene pojave, neophodno je povezivanje razlicitih cinjenica iz vise naucnih oblasti.

VeCa

11.01.2020. 17:32

@Slavko - Ne slazem se sa tim. Mogu se i formule nabubati pa primeniti ukoliko vam leze prirodne nauke. Stvar je licnih afiniteta. Koliko je nekom prirodnjaku tesko usvojiti drustvene predmete,toliko vazi i u obrnutom smeru.

snezana76

14.01.2020. 23:54

Deca su preopterećena, broj nastavnih predmeta je preveliki - u mlađim razredima umesto da uče pre svega srpski i matematiku oni imaju veronauku/građansko - bezmisleno za uzrast od 7-10 godina,... U starije razrede dođu polupismeni - ne znaju latinicu, ali ih dočeka drugi strani jezik - kao da će samo da putuju po svetu ili da emigriraju. Gradivo iz "ozbiljnih" predmeta je sadržajno smanjeno i udžbenici liče na slikovnice. Predajem fiziku, završila sam oš 1985.i mi smo učili mnogo više.

snezana76

14.01.2020. 23:58

Kako će izgledati završni ispit znaćemo početkom juna, ministarstvo sve “reforme” sprovodi u 12 i 5, omiljeni period za “velike” promene je krajem avgusta. Prosveta je potpuno uništena Zakonom iz 2009., škole su neopremljene za nove nastavne metode, pričaju o finskom modelu gde na 7 učenika dolazi 1 nastavnik – nemaju novca da plate ni sadašnji br.nastavnika, nema pozitivne selekcije nastavnika – u Finskoj nastavničke fakultete mogu da upišu samo odabrani.

Mige

20.01.2020. 18:00

Treba da se ukine mala matura.Bespotrebno testiranje i troškovi.Ako je neko dete odličano 5.0 što je za svaku pohvalu čemu ponovno testiranje.