PROGRAM "Devojke u tehnologiji", koji je počeo u ponedeljak, obezbedio je za 23 najuspešnije studentkinje završnih godina osnovnih ili master studija tehničkih fakulteta mentorstvo i praksu u najboljim kompanijama u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija koje posluju u Srbiji. To će budućim IKT ekspertkinjama iz Beograda, Novog Sada i Niša omogućiti da steknu više iskustva i lakše pronađu posao u ovom sektoru.

Projekat je odobrila Vlada Srbije, a sprovode ga Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma i Američka privredna komora.

- Pozicija žena u IKT sektoru u Srbiji za sedam odsto je bolja nego što je u Evropskoj uniji i to je veoma ohrabrujuće - kazala je državna sekretarka u ministarstvu Tatjana Matić. - Na IKT studijama ima oko 27 odsto žena, a kada je u pitanju njihovo zapošljavanje u ovom sektoru onda su cifre između 15 i 20 procenata, što je, ipak, u okviru evropskog proseka.

- Postoji potencijal, ali ovim tempom dostići ćemo rodnu ravnopravnost tek 2050. godine - naglašava državna sekretarka. - Zato su ovakve aktivnosti važne imajući u vidu da su u ovom sektoru plate među najvišim i da beleži najveći trend rasta.

Predsednica Američke privredne komore u Srbiji Jelena Pavlović istakla je da je cilj programa da kroz mentorstvo, radionice i seminare studentkinje dobiju priliku da se upoznaju sa etabliranim kompanijama i steknu uvid šta moderan biznis traži i kako funkcioniše.

- Umrežiće se međusobno i sa predstavnicima kompanija, a komora i ministarstvo su platforma koja im to omogućava - rekla je Pavlovićeva. - Ravnopravno učešće oba pola u IKT biznisu važno je za privredu, kompanije i čitavo društvo.Foto Tanjug/T.Valić


Pročitajte još: Srbija lider u Evropi po broju žena u IT sektoru

PUT DO BRŽEG RAZVOJA

Direktorka Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić, koja je prošla put saradnje sa IKT kompanijama, naglasila je da je važno da se ovakvi kontakti uspostave što ranije.

- Tako se stiče iskustvo koje omogućava brži profesionalni razvoj - rekla je Jovičićeva. - Važno je da mlade žene vide da kompanije prepoznaju njihove vrednosti i znaju da u Srbiji postoje kvalitetna radna mesta za njih.


Foto Tanjug/T.Valić