U manastiru Rakovica u utorak je trabalo da se održi primopredaja pečata i uprave. Ipak, do toga nije došlo jer se ispred svetinje okupilo oko 40 ljudi koji su stali na stranu igumanije Evgenije i nisu dozvolili da namesnik uđe u manastir.


- Oni žele da joj oduzmu upravljanje manastirom i finansijama, i da dovedu nekog drugog, muškarca, a po kanonu samo žene mogu da upravljaju ženskim manastirom – tvrde okupljeni vernici.

Ispred manastira nalazi se i đakon koji je postavljen za blagajnika manastira. On kaže da se ne radi o oduzimanju upravne funkcije mati Evgeniji, već da će od sada funkciju vršiti zajedno sa sveštenicima. Prema njegovim rečima, tu odluku je donela patrijaršija.


U manastir Rakovicu je pokušao da uđe i namesnik, ali mu okupljeni građani to nisu dozvolili, pa je on odustao.

PROČITAJTE JOŠ: Vernici posetili počivalište patrijarha Pavla u manastiru u Rakovici: Srećni jer smo živeli u njegovo vreme


Prema saznanjima “Novosti”, igumanija Evgenija trenutno nije u manstiru. Inače, ona je od svoje 15. godine u ovoj svetinji, odnosno od 1961. godine.


Dve policijske patrole su prisutne, ali nisu reagovale s obzirom da nije došlo do narušavanja javnog reda i mira.Foto: K.Mihajlović
Foto: K.Mihajlović
Foto: K.Mihajlović
Foto: K.Mihajlović