Punoletstvo veronauke, versku nastavu pohađa 433.490 đaka

Tanjug

nedelja, 08. 12. 2019. u 21:37

Пунолетство веронауке, верску наставу похађа 433.490 ђака

Foto: A. Stanković

Prvi, svečani javni čas katihizisa je 2001. godine održao tadašnji patrijarh Pavle u OŠ "Kralj Petar Prvi Karađorđević" u Beogradu
PROŠLO je 18 godina od kada je veronauka vraćena u osnovne i srednje škole u Srbiji, a sada ukupno 433.490 učenika, što je 52,2 odsto svih đaka, pohađa versku nastavu u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Od toga, 385.854 pohađa pravoslavnu versku nastavu, 15.741 katoličku, 30.059 islamsku, 393 evangelističko hrišćansku, 913 evangelističko-luteransku i 530 reformsku hrišćansku.

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ukupan broj nastavnika verske nastave u osnovnim i srednjim školama je 1.840.

Prvi, svečani javni čas katihizisa je 2001. godine održao tadašnji patrijarh Pavle u OŠ "Kralj Petar Prvi Karađorđević" u Beogradu.

Profesorka i veroučiteljka OŠ "Boško Palkovljević Pinki" iz Sremske Mitrovice, Aleksandra Garunović, objašnjava da su nedavno imali simpozijum na temu veronauke.

"Bavili smo se tom temom da je veronauka vraćena u škole, a ne uvedena kako mnogi govore. Javnost treba da zna da je veronauka bila zabranjena tokom komunističkog perioda. Srećni smo što ove godine postaje ''punoletna''", objašnjava Garunović.

Veronauka danas je obavezni izborni predmet, a deca moraju da izaberu da li će slušati građansku nastavu ili versko vaspitanje.

Prema njenim rečima, nema potrebe da se ta dva predmeta polarizuju.

PROČITAJTE JOŠ - Veronauka bliža deci

"Deca su sklona da prate svoje vršnjake, a roditelji ih u tome podržavaju. Ima dosta primera gde deca idu u crkvu, a pohađaju građansku nastavu. Crkva je uvek propagirala slobodu, pa je tako u pitanju i sa izborom predmeta", ističe Garunović.

Kada su u pitanju udžbenici za veronauku, u poslednjih 10 godina u osnovnim školama se koriste katahizis i priručnici.

"Jedini priznat udžbenik za osnovnu školu je Pravoslavni katihizs za osnovnu školu, episkopa Braničevske eprahije Ignjatija Midića, koji koristimo u poslednjih 10 godina. U izradi je novi udžbenik koji treba tek da se odobri. Imamo divan priručnik ''Svetosavsko zvonce'', koji je odobrila Patrijaršija", navodi Garunović.

Status veroučitelja 18 godina kasnije i dalje nije regulisan i oni svake nove školske godine potpisuju ugovor na godinu dana.

"To je zasebna tema i o tome treba više da se priča, kako bi se konačno status svih nas regulisao", navela je veroučiteljka Aleksandra Garunović.

Komentari (6)

Leštanac

08.12.2019. 22:34

Svako vreme ima neke modalitete u školskom sistemu. Da podsetim čitaoce da je jedno vreme u našim školama bio predmet, činimi se da se zvao "marksizam". Bilo je dosta prosvetnih radnika koji su predavala taj predmet u školama i odjednom, nema ga više. Tako i ovo sa veronaukom i veroučiteljima. Mislim da je krajnje vreme da se religija odvoji od školskog sistema. Onaj ko hoće veronauku neka ide kod popa u crkvu i nek sluša o religiji.

Bane Vanga

09.12.2019. 09:11

Kako verovatno svi vidite, to nam je donelo blagostanje a deci zavidan nivo obrazovanja potreban za uzpeh u zivotu! I vodje su nam takve, naravno, blagoslovene i prosvecene, jer su stalno u kontaktu sa vrhovnim verskim vodjama. Blago nama!

Stari Srbin

09.12.2019. 09:14

@ lestanac kakva nebuloza. mogao bih I ja da kazem ko hoce da uči biologiju neka ide kod nekog bastovana. Dokazivanje nastanka sveta po Svetom Pismu se zove kreacionizam i to je nauka u nekim zemljama poput Amerike. Amerika je trenutno svetlo narodima i jedna od retkih zemalja koja finansira naucnike da izučavaju nastanak univerzuma po Svetom pismu. Tamo se vode debate, pisu seminarski radovi, doktorati itd ...

драгана

10.12.2019. 11:54

@r - Blagodeti gologuzog i raspušetnog,te sve "ponosnog" širokoumlja živimo.Da je sreće da nikada nismo ukidali veronauku.