Neće novac umesto istine: Slušanje o Zakonu o nestalim bebama u Skupštini izazvalo burne emocije roditelja

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

28. 11. 2019. u 22:09

Неће новац уместо истине: Слушање о Закону о несталим бебама у Скупштини изазвало бурне емоције родитеља

Sa jednog od ranijih protesta roditelja,foto N.Skender

Gojkovićeva: Država želi da se suoči sa strašnim kršenjem ljudskih prava

EMOCIJE, razmena optužbi, suze, pa i demonstrativno cepanje teksta novog propisa obeležilo je Javno slušanje povodom predloga zakona o nestalim bebama, održano u Narodnoj skupštini. Zakon je za govornicom iscepao Dragan Čičarević, predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, uz povike "Sram vas bilo", ali i zahtev da se donese "leks specijalis", koji će omogućiti krivičnu odgovornost za one koji su učestvovali i učestvuju u trgovini novorođenom decom.

Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je da država želi da se suoči sa jednim od najgorih kršenja ljudskih prava koji su se dogodili u prošlosti:

- Kako je utvrdio skupštinski Anketni odbor, najstariji prijavljen slučaj desio se tokom šezdesetih godina prošlog veka, a najviše ih je bilo tokom sedamdesetih i osamdesetih. Usvajanje zakona obaveza je Srbije na osnovu presude Suda u Strazburu.

Fredrik Sundberg, rukovodilac Odeljenja za izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, naglasio je nezadovoljstvo Komiteta ministara zato što se presuda Evropskog suda ne izvršava od 2013. i rekao da će Komitet o tome raspravljati sledeće nedelje.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović pozvao je poslanike i roditelje da preko poslanika predlože amandmane.

Pročitajte još - Država formira bazu DNK za "nestale bebe"

Predstavnici svih udruženja izrazito su protiv ovako napisanog zakona. Najviše zameraju odredbama koje omogućavaju sudu da konstatuje da se sudbina svake konkretne nestale bebe ne može utvrditi i da roditelju umesto istine ponudi samo nadoknadu. Oni veruju da će sve presude glasiti upravo tako.

Udruženje "Nestale bebe Beograda" već je podnelo amandmane koji bi zakon, kako je rekla Milena Janković, mogli popraviti. Ana Pejić iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine tražila je da odšteta ne bude "do 10.000 evra", već 10.000 evra, i da presuda ovog suda ne bude konačna. Prema sadašnjem predlogu, roditelj i da nađe svoje dete, posle presude ne može da pokrene postupak.

Radiša Pavlović iz Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" optužio je Komitet ministara za vršenje pritiska na Srbiju i zatražio formiranje specijalnog tužilaštva. Okupljenima je predstavio Mlađana Radivojevića iz Donjeg Adrovca, koji je prva dokazano ukradena beba.

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba založila se za istrage sa posebnim ovlašćenjima i regulisanje situacija u kojima se utvrdi da je dete živo. Poslanici opozicije podržali su roditelje i tražili povlačenje zakona iz skupštinske procedure.

VAŽNA DNK BAZA

SUNDBERG je rekao da pojedini zahtevi roditelja nisu realni, kao na primer retroaktivno utvrđivanje krivične odgovornosti. Naglasio je i važnost stvaranja DNK baze podataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Momčilo

29.11.2019. 08:48

Krivično delo otmice maloletnog deteta, kao najteži oblik krivičnog dela otmice, predstavlja trajno krivično delo, sa posledicama koje po otetu osobu još traju, uz aktivno dovođenje u zabludu i održavanje te zablude kod roditelja tog deteta i samog deteta kao žrtve, Prema tome krivično delo je u toku te ova Sunderbergova tvrdnja predstavlja logičku grešku u njegovom zaključivanju.

драгана

30.11.2019. 00:09

@Momčilo - Tačno.Ovakva krivična dela ne mogu da zastarevaju.Pronalazati krivce. Svi u lancu krađe beba su krivci i saučesnici u zlodelu.

vaki mail

29.11.2019. 09:12

cestitam dan republike Juoslavije 29 novembar svim postovaocima iste uz zelju da ih zdravlje i sreca prate ma gde god bili.

Crvena kuća?!

29.11.2019. 12:56

@vaki mail - Iz čijeg se društva javljaš? Tiletovog ili Tuđmanovog? Ili možda Aljinog?