GOTOVO polovina od oko 710.000 obolelih od šećerne bolesti u Srbiji je iz populacije radno sposobnog stanovništva, dok se dijabetes tipa dva sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, što je posledica rastuće epidemije gojaznosti, upozorio je juče, na Svetski dan dijabetesa, ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je rekao da je već doneta odluka da, od 1. januara, deca koja primaju insulinsku terapiju dobiju senzore za merenje šećera u krvi o trošku RFZO.

Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto svih troškova u zdravstvu.

Pročitajte još: Svetski dan dijabetesa: Uz lek u apotekama daju i savet

U Srbiji je šećerna bolest na petom mestu po učestalosti obolevanja, ali i peti uzrok umiranja. Uz širenje mreže savetovališta, pažnja se sada usmerava na unapređenje elektronskog sistema evidencije dijabetesa. Srbija je jedna od samo dve zemlje centralne Evrope koje su uvele obavezan Registar za dijabetes.

- Registar omogućava brz pristup i razmenu informacija i bolju koordinaciju svih pružaoca zdravstvenih usluga - rekao je ministar Lončar.