ROĐENE u jeku Tršćanske krize, 16. oktobra 1953. godine, "Večernje novosti" su od samog početka "baždarene" na izveštavanje o značajnim događajima i kriznim situacijama. Pisale su brzo i jasno, još brže izlazile iz štamparije i stizale do čitalaca.

Do danas su ostale neprevaziđene u tome. Vremenom su, međutim, postale mnogo više od "večernjaka". Postale su važan društveni glas, otvarale su afere, objavljivale ekskluzive, razgovarale sa domaćim i svetskim velikanima, koji su u međuvremenu postali mitske figure.

Deluje gotovo nestvarno da je među sagovornicima našeg lista bio heroj kubanske revolucije, jedna od ikona 20. veka, Ernesto Če Gevara. Objavili smo i intervju sa Dolores Ibaruri, legendarnom La Pasionarijom, ženom koja je postala jedan od simbola španskog građanskog rata i prva uzviknula - No pasaran! A za novu 1957. godinu čestitku "Novostima" uputio je, između ostalih, i car Etiopije Hajle Selasije.

Pisale su "Novosti" i o skandalima od kojih se tresao svet. Uspele su da 1986. dođu do ključnih dokumenata koji su dokazali da je Kurt Valdhajm, generalni sekretar UN i tadašnji kandidat za predsednika Austrije - ratni zločinac. Objavili su odluku državne komisije iz 1947. godine koja potvrđuje da je Valdhajm, kao oficir Abvera, učestvovao u ratnim zločinima na Kozari 1942. godine. Jedna od velikih ekskluziva "Novosti" bilo je i raskrinkavanje ustaške organizacije koja je stajala iza ubistva ambasadora Vladimira Rolovića, kao i objavljivanje dosijea njegovog ubice Mira Barešića.

Kurt Valdhajm

U jeku Hrvatskog proleća u Zagrebu, "Večernje novosti" su - zabranjene. Tužilac je prodaju našeg lista zabranio jer mu je zasmetala karikatura Ranka Guzine pod naslovom "Kafanski stol". U njoj je tužilac "pročitao" da se "odgovornim državnim i političkim rukovodiocima SR Hrvatske nastoji pripisati prikriveni nacionalizam, ekstremizam i nacionalna isključivost".

Pročitajte još - SERIJAL O JUBILEJU "NOVOSTI": Uvek korak ispred ostalih

Jedna od najvećih afera koje su otvorile "Novosti", a koja je iz temelja potresla državu i do danas nastavlja da dobija nova tumačenja, jeste objavljivanje Memoranduma SANU. Dokument o položaju srpskog naroda u Jugoslaviji, na kojem su akademici radili, nezavršen, procurio je i objavljen je u našem listu. Objavljivanje Memoranduma u "Novostima" danas se često zlonamerno tumači, nekada sa desnih, nekada sa levih pozicija, ali činjenica je da je naš list tada bio kritički nastrojen prema navodima akademika.

ĐORĐE OD 159 LETA

NIKADA u svojoj istoriji "Novosti" nisu odustajale od priča o i za "običnog" čoveka i o njemu. Jedna od "malih" priča koje su okupirale pažnju čitalaca i dizale tiraž bili su tekstovi objavljeni 1957. godine o izvesnom Đorđu Vučkoviću iz Brzog Broda, koji je tvrdio da se seća boja na Čegru i da je star 159 godina. "Novosti" su okupile stručnjake iz raznih oblasti koji su zaključili da Đorđe može imati najviše 120 godina.

OTKUD BOŠKOVU "VESPA"?

BILO je u aferama koje su otvarane i onih, sa današnjeg stanovištva sasvim naivnih. Tako je jedna od priča koje su potresale Jugoslaviju 1954. godine ona o "vespi" Vujadina Boškova. Novine su tada postavile pitanje otkud Boškovu, jednom od najuspešnijih fudbalera svog vremena, novac za motor. A Boškov je skromno objasnio da nije reč o "vespi", već o polovnoj "lamberti" koju je kupio za 500 franaka, od kojih je 400 uštedeo, a 100 pozajmio od Toze Veselinovića.