NA fakultetima Univerziteta u Beogradu na kojima je posle drugog upisnog roka ostalo slobodnih mesta biće organizovan i treći upisni rok i to u skladu sa procedurama visokoškolskih ustanova, odlučeno je današnjoj sednici Senata Univerziteta. Prijave za treći rok biće 15. i 16, a prijemni 17. septembra.

Od 3.209 slobodnih indeksa, koliko su fakulteti oglasili u nedavno završenom drugom upisnom roku, za 1.055 budžetskih i 2.154 samofinansirajuća mesta, prijavilo se svega 666 kandidata. Zbog nedovoljnog interesovanja, Senat Beogradskog univerziteta pružio je mogućnost svršenim srednjoškolcima da pokušaju još jednom.

Elektrotehničkom i Fakultetu organizacionih nauka odobren je danas novi studijski program master akademskih studija "Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji", dok su Matematički i Mašinski dobili program "Industrija 4.0".


PROČITAJTE JOŠ: Masteri za robotiku

Problem Filološkog fakulteta na kome ne može da se organizuje sednica Nastavno-naučnog veća juče je dospeo i do Senata. Zahtev za produžetak zvanja redovnog profesora ovog fakulteta lingvisti prof. dr Vesni Polovini danas nije prihvaćen zbog kašnjenja u podnošenju zahteva.

Bivši dekan ove visokoškolske ustanove prof. dr Aleksandra Vraneš za problem krivi medije, a ne zaposlene na fakultetu. Ona je dodala da profesorki Polovini treba dati šansu.

Foto Z.Jovanović


- Nekoliko puta na sednicama Nastavno-naučnog veća nije bilo kvoruma, pa samim tim zahtev nije upućen na vreme, ali je o svemu tome upoznat rektorski kolegijum - rekla je profesorka.

Članovi Senata su ovu tačku većinom glasova skinuli sa dnevnog reda i pozvali Filološki fakultet da reši svoje probleme.

- Pomenuti zahtev je u Rektorat stigao 5. juna, a morao je stići do 31. maja - rekla je prof. dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu. - Moramo da poštujemo sopstvene propise i na taj način zadržimo poverenje u ovu instituciju. Bojim se da bi, ukoliko sada napravimo presedan, to moglo da ima posledice narednih godina.

HUA I AKSEL POČASNI DOKTORI

SENAT Univerziteta je dr Akselu Honetu, profesoru na Odeljenju za filozofiju Univerziteta Kolumbija u Njujorku, dodelio počasni doktorat za doprinos u oblasti filozofije, sociologije i kritičke teorije društva, uključujući kritičku teoriju u Srbiji. Ju Hua, čuveni kineski književnik, dobio je počasni doktorat za izvanredan doprinos svetskoj književnosti i izuzetno značajnu saradnju sa srpskim sinolozima.