ЗА дипломце природних и техничких факултета осмишљена су четири нова интердисциплинарна мастера чији ће носиоци бити 13 државних факултета у Србији. Ти студијски програми су: Напредне информационе технологије у дигиталној трансформацији на ЕТФ и ФОН у Београду, Индустрија 4.0 на Машинском факултету и Математичком факултету у Београду, Мастер информационих технологија на Универзитету у Крагујевцу и Интелигентна анализа података на Универзитету у Нишу. Они ће спајати техничка знања са познавањем бизниса и пословним вештинама.

Ови програми треба да прођу процес акредитације, факултети су предали документацију, а како каже проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета, још је неизвесно да ли ће процес акредитације који је у току бити завршен до октобра или до јануара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Возачи се казни не боје али су код камера опрезни

- Студијски програм Индустрија 4.0 креиран је по највишим светским стандардима у сарадњи Машинског и Математичког факултета из Београда и немачке компаније "Фесто" - каже, за "Новости", проф. Митровић. - Реч је о комбинацији три већ постојећа студијска програма - производно машинство, индустријско инжењерство и аутоматско управљање плус фундаментално знање из математике, машинског учења и вештачке интелигенције.

Окрећемо се, истиче проф. Митровић, "паметним" објектима, "паметној" машини, "паметној" сали, "паметној" табли, згради...

- Поента је да функције у току производње обавља рачунар или робот, "паметна" машина или систем машина које међусобно комуницирају, а ту способност у њих су уградили креативни инжењери - каже проф. Митровић који очекује велико интересовање студената за нови мастер студијски програм.


Проф. др Радивоје Митровић

Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја наводе да су Мастер 4.0 програм студија које ће школовати професионалце који разумеју напредне технологије, али имају и пословна знања неопходна за развој комерцијалних дигиталних производа и услуга.

Осим 13 факултета у изради ових студијских програма учествовало је и више од 75 компанија, који ће бити укључени и у извођењу наставе и обезбедити праксу за студенте.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Судови ефикасни, тужиоци да истражују пријаве узбуњивача

НАСТАВА ТРИ СЕМЕСТРА

НА сваки од наведених програма биће уписано по 15 буџетских и самофинансирајућих дипломаца, док ће Иницијатива "Дигитална Србија" стипендирати још по пет студената. Мастер програм трајаће три семестра.

Немања Ђорђевић

- Посебна пажња биће усмерена ка изради мастер рада, а праксе ће трајати најмање два месеца - објашњава, за "Новости", Немања Ђорђевић из Иницијативе "Дигитална Србија". - Сви факултети и универзитети чији су програми изабрани на конкурсу биће у обавези да омогуће упис најмање две генерације студената, а Министарство ће сваке године повећавати број буџетских места за десет одсто.