VEČERNjOM službom koju je služio vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije, u Petrovoj crkvi kod Novog Pazara, najstarijoj hrišćanskoj bogomolji na Balkanu, u subotu je počelo obeležavanje hiljadite godišnjice prvog pisanog spomena Raške eparhije i osam vekova Srpske pravoslavne crkve.

Molitvi u ovoj srpskoj svetinji i svetskom kulturnom dobru pod zaštitom Uneska, gde je osnivač prve srpske države Stefan Nemanja održavao svoje čuvene deževske sabore i donosio za Srbiju najvažnije odluke i gde je kršten njegov najmlađi sin Rasto Nemanjić - Sveti Sava, prisustvovalo je više vladika Srpske pravoslave crkve, brojno monaštvo i sveštenstvo, verni narod iz ovog kraja i sa Kosova i Metohije, gosti iz drugih delova Srbije i Crne Gore...


PROČITAJTE JOŠ: Srpska pravoslavna crkva za vikend proslavlja dva važna jubileja

Nakon molitve, u porti crkve održana je i Svečana akademija, a potom i prigodan kulturno-umetnički program koji su pripremila kulturno-umetnička društva iz Starog Rasa i sa Kosova i Metohije.

Glavni događaj obeležavanja dva velika jubileja Raško-prizrenske eparhije i Srpske pravoslavne crkve planiran je za nedelju, takođe u Petrovoj crkvi, gde je nekada bilo sedište raške episkopije.

Foto M.Nićiforović

U planu je i niz drugih verskih i kulturnih skupova u Starom Rasu, ali i u drugim delovima Raško-prizrenske i kosovskometohijske eparhije, koja je dala i daje veliki doprinos opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i zaustavljanju seoba iz Raške oblasti.

Foto M.Nićiforović

Foto M.Nićiforović