BILO da je znamenje revolucije i slobode ili crvenog terora, diktature i jednoumlja, crvena zvezda petokraka ponovo je uspela da podeli naš narod. Ovaj simbol za manje od tri decenije prešao je put od državne zastave do ukidanja i uklanjanja iz gotovo svih javnih prostora u Srbiji.

Korak dalje napravio je "Pokret obnove Kraljevine Srbije" (POKS) Žike Gojkovića i Vojislava Mihailovića, koji je najavio i inicijativu za uvođenje zakonske zabrane korišćenja ovog amblema. Po ugledu na Mađarsku, koja je na predlog premijera Viktora Orbana zabranila javno isticanje petokrake, oni traže da isto učini i Srbija.

Osim što "nije htela Peru kralja" petokraka ne valja, kako kažu u POKS-u, i što su pod njom komunisti tokom i posle posle Drugog svetskog rata, bez osnova ubili više od 100.000 Srba.

- Komunisti su protivpravno oduzimali građanima imovinu, zatvarali neistomišljenike - obrazlaže Vojislav Mihailović, unuk vođe Ravnogorskog pokreta Dragoljuba Mihailovića. - Ukinuli su slobodu štampe i govora i zaveli diktaturu. Doneli su ustav iz 1974. godine na štetu Srba, koji je razbio Jugoslaviju i izazvao ratove devedesetih godina.

STIGLA SA BOLjŠEVICIMA CRVENA petokraka zvezda na svetsku scenu stupila je sa boljševicima u vreme Oktobarske revolucije i građanskog rata u Rusiji i, zajedno sa srpom i čekićem i crvenom zastavom, ubrzo postala sastavni deo komunističke ikonografije. Nosili su je republikanci u Španiji, a tokom Drugog svetskog rata bila je osnovni simbol Crvene armije. Prepoznatljiv je detalj jugoslovenskog partizanskog pokreta, kao i velikog broja levičarskih revolucionarnih pokreta širom sveta.

Da je petokraka za njega znamenje propasti Mihailović dokazuje i sudbinom Kosova iscrtanom u vreme komunizma.

- Iscrtali su granice između Srbije i Kosova, naselivši 200.000 Albanaca, i zabranivši povratak 50.000 proteranih Srba. Srbima su jednako zlo učinili i fašisti i komunisti, pa bi i zvezda petokraka trebalo da ima javni tretman jednak kukastom krstu - kaže Mihailović.

POKS najavljuje i da će na prvoj jesenjoj sednici Narodne skupštine predložiti zakon koji bi trajno proskribovao petokraku.

Ovakvom vrednovanju simbola komunizma, Narodnooslobodilačke borbe i revolucije žestoko se protivi organizacija SUBNOR, smatrajući da je na delu još jedan pokušaj prekrajanja istorijskih činjenica.

- Inicijativa o zabrani javnog isticanja zvezde petokrake potpuno je sumanuta. Ona, nažalost, nije nova i uklapa se u savremene trendove - kaže potpredsednik SUBNOR-a, general u penziji Vidosav Kovačević. - Sa ovim znakom na čelu stradali su milioni ljudi boreći se protiv fašista, a zajedno sa njom 1944. stigla nam je i sloboda.

Pročitajte još - POKS: Neka Titov kredit vrate oni koji su ga potrošili

Kovačević naglašava da Srbija neguje i antifašističku tradiciju i da nema razloga da se stidi ovog dela svoje istorije.

- Za kasnije nedaće srpskog naroda svakako nije kriva petokraka i ne postoji nijedan razlog da se javno ne ističe - napominje Kovačević.

Vojislav Mihailović

Na petokraku, kao znamenje jednog vremena, ideologije i njegovih vrednosti danas se različito, i uglavnom isključivo gleda. Istoričar Bojan Dimitrijević, iz Instituta za savremenu, istoriju kaže da se protivi bilo kakvim zabranama, ali da bi Srbija trebalo da se drži svojih nacionalnih simbola.

- Protivim se korišćenju petokrake u našem društvu. Za mene je ona simbol građanskog rata, podela i pogrešne ideologije od koje ni danas ne možemo da se oporavimo. Srbija ima svoje dobro poznate i istorijski utemeljene nacionalne ambleme i njih treba isticati i ponositi se njima. Crvena petokraka to svakako nije - kaže Dimitrijević.