TRIDESETAK radnika iz Srbije, BiH, Makedonije i Hrvatske tvrdi da ih je prevarila hrvatska agencija preko koje su se zaposlili kao sezonski radnici u Termama Čatež u Sloveniji. Ugovorene plate nisu im isplaćene u celosti. Trenutno su bez posla, para i papira u Termama, a osmoro ih je započelo štrajk glađu. Čekaju pomoć naše ambasade, a od pomoći su im i uprava i zaposleni u turističkom kompleksu.

Vlasnik sporne agencije "Madrija internešenal" iz Zagreba Ivan Vinković ne javlja im se na telefon, a ugašeni su i sajt i stranice na društvenim mrežama ove firme. Za "Novosti" su u preduzeću "Terme Čatež" potvrdili da je čak i njih prevario! "Novosti" su uspele da stupe u kontakt sa Vinkovićem koji tvrdi da nisu nikoga prevarili.


PROČITAJTE JOŠ:
Odalović: Od 10.179 nestalih, trećina su Srbi

Među izigranim radnicima je desetoro iz Srbije, od kojih većina nema ni dovoljno novca da se vrati kući.

- U Termama sam od 1. juna radila kao sobarica, a moj sin kao kuvar, uz potpisan ugovor. Sada smo očajni, poniženi, a u Termama su nam ponudili pomoć njihovog advokata i u četvrtak nam dali jedan obrok - priča Mirjana Nikolić iz Vranja i dodaje da je njen sin Luka primio 700 evra manju platu od dogovorene.

Srđan Diskić iz Leskovca radio je od aprila kao kuvar. Kaže da nijednog meseca nije primio punu platu. Nije smeo da ostane u Sloveniji bez papira, pa se 15. jula vratio u Leskovac. Pre dva dana se vratio u Sloveniju kako bi primio junsku i polovinu julske plate. Predstavnici firme "Madrija internešenal" obećali su mu isplatu, ali je i on prevaren.

Radnici iz Vranja, Leskovca, Beograda i Šapca su uglavnom sa firmom "Madrija internešenal" kontaktirali putem društvenih mreža ili sajta. U početku je sve delovalo ozbiljno, a sada im prete da "ako pozovu policiju neće moći da pređu granicu".

Ivan Vinković za "Novosti" kaže da je kancelarija "Madrija" raskinula ugovor sa "Termama" o pružanju usluga, jer slovenačko preduzeće nije ispunjavalo svoje obaveze.

- Radnici su isplaćeni u skladu sa obračunima koje smo dobili od "Termi Čatež". Ponudili smo im druge lokacije rada ili organizovani prevoz do Zagreba - navodi Vinković i dodaje da su voljni da snose troškove kako bi se radnici vratili u svoju zemlju.

Ugostitelji čekaju novac i povratak kući

Ipak, da situacija nije tako idilična, svedoči Bojan Petan, direktor "Termi Čatež", koji za "Novosti" potvrđuje da su i oni prevareni. Naime, tvrdi, da su hrvatskom partneru uplaćivali novac unapred, ali on nije u punom iznosu stigao do radnika.

- Do pre nekoliko dana je sve bilo u redu, a onda su predstavnici te firme došli da isplate radnike "na ruke", što je kršenje zakona - kaže Petan. - Radnici su dobri i vredni ljudi i čim smo saznali o čemu se radi pokušali smo da ih zaštitimo.

Angažovali su advokata koji će o njihovom trošku zastupati radnike u sporu protiv hrvatske firme.

- Da postoji pravni okvir, mi bismo te radnike odmah angažovali direktno. Spremni smo da im isplatimo novac, a da mi rešavamo to u daljem procesu - kaže direktor Petan.

Od Petana smo na uvid dobili i mejl koji govori o nepravilnostima u poslovanju kancelarije "Madrija" u Zagrebu, koju je otvorila firma "Madrija Jurop" iz Beograda. Kada je matična firma iz Beograda otkrila nepravilnosti i htela da utvrdi detalje, zagrebački predstavnici su prekinuli kontakt sa osnivačima, pa je "matična" firma protiv njih pokrenula više sporova u Hrvatskoj.

Oštećen Luka Nikolić

AMBASADA

PREDSTAVNICI naše ambasade u Sloveniji stupili su u četvrtak u kontakt sa izigranim ljudima. Radnici su im izložili situaciju u kojoj su se našli sa molbom da im pomognu da se vrate kući.


PROČITAJTE JOŠ:
Vlada usvojila Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju; Pomoć za SPC u iznosu od 88 miliona dinara

NIJE PRVI PUT

U MARTU ove godine bosanski mediji izvestili su o radnicima iz ove zemlje koji su tvrdili da su bili žrtve prevare. Naime oni su se javili na oglas firme "Madrija internešenal", ali prema njihovim pričama radili su u Hrvatskoj bez papira, nisu imali obećanu platu, ni pravo na odmor. Ubrzo je ova firma demantovala radnike.