Nakon snimka iz Zvečanske, koji je potresao javnost, ombudsman pokrenuo postupak kontrole rada ustanove; MUP podigao prijavu

Tanjug

19. 07. 2019. u 13:50

Након снимка из Звечанске, који је потресао јавност, омбудсман покренуо поступак контроле рада установе; МУП подигао пријаву

Zvečanska, foto P.Milošević

Po završetku postupka, Zaštitnik građana će saopštiti saznanja o utvrđenim činjenicama i okolnostima u slučaju koji je snažno uznemirio javnost
Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole rada Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu (Zvečanska), posle informacije i video snimka nasilja medicinske sestre nad maloletnim detetom, koji su objavljeni u medijima.

Rukovodiocu ustanove dat je rok od 15 dana da se izjasni o okolnostima slučaja i da Zaštitniku građana dostavi dokumentaciju, navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Po završetku postupka, Zaštitnik građana će saopštiti saznanja o utvrđenim činjenicama i okolnostima u slučaju koji je snažno uznemirio javnost.

PROČITAJTE JOŠ -
SUSPENDOVANA SESTRA U "ZVEČANSKOJ": Nosila bebu kao da je džak (VIDEO)

Ombudsman je još jednom ukazao na obavezu nadležnih i društva da se posvete zaštiti najmlađih i potpunom iskorenjivanju svih oblika nasilja nad njima, pre svega u ustanovama koje se bave zbrinjavanjem i zaštitom dece.

Direktor Zvečanske Zoran Milačić doneo je rešenje o privremenoj suspenziji do utvrđivanja činjeničnog stanja i okončanja disciplinskog postupka medicinske sestre Đ.A. nakon anonimne prijave da se neadekvatno ponašala prema deci.

Na društvenim mrežama i u medijima juče se pojavio snimak na kojem se vidi da medicinska ulazi u sobu sa bebama i drži telefon u rukama, iako to nije dozvoljeno.

Dete drži neprikladno, za jednu ruku, i gotovo ga baca u krevetac.

Zatim se na snimku vidi kako telefonom snima drugu bebu, što je takođe zabranjeno, i nastavlja da radi nešto na mobilnom telefonu.

Direktor Zvečanske je o slučaju informisao resornog ministra Zorana Đorđevića, koji je poručio da svi koji krše zakon treba da budu kažnjeni.


MUP PODNEO KRIVIČNU PRIJAVE PROTIV MEDICINSKE SESTRE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu saslušali su, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, Đ. A. (23) zbog sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Nakon saslušanja u policiji protiv osumnjičene je, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila navedeno krivično delo.

Sumnja se da je Đ. A., koja radi u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine „Zvečanska“, ovo krivično delo izvršila nesavesnim radom i ophođenjem suprotno pravilima ove ustanove prema dvogodišnjem dečaku o kome je bila dužna da se stara.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Bane

19.07.2019. 14:25

i to se zove ,, nežniji pol ,, ?!?! mislim da ni jedan muškarac ovo ne bi uradio, a malo malo pa ili ovde ili u svetu dadilja, sestra, negovateljica ovako nešta napravi

драгана

19.07.2019. 18:18

@Bane - Muškarci, ne svi naravno, su specijalizovani za ovakvo postupanje prema ženama. Ima očeva i majki koji ovako postupaju sa svojom decom.I gore. Dakle, da sw ne pravimo Englezi, ali znamo šta ste hteli reći.

драгана

19.07.2019. 15:06

Procurio samo jedan snimak za sve ove godine.Ovako,kako se ova vaspitačica ophodi sa detetom,ophode se u mnogim vrtićima.Reči ,kojima se obraćaju deci su isto vrlo degutantne za vaspitače...Šta reći?Nevasopitani ne mogu vaspitavati druge,neučeni ne mogu podučavati druge.Deca su nam najslabija i najvažnija karika u društvu,Čuvajmo ih i zaštitimo.

Istina

21.07.2019. 06:53

Koliko covek mora biti zao da bi se tako ponasao?Koliko je samo zla ova osoba koja moze te male napacene dusice tako tretirati???Nakazo lkudskog roda jesi li sada srecna???Spavas li mirno????