Problemi sa kojim Srbija mora da se bori su odloženo i nedovoljno rađanje, migracije i starost stanovništva, rekla je danas ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, na obeležavanju Svetskog dana stanovništva na platou ispred Filozofskog fakulteta.


Đukić Dejanović kaže da ne postoji Vlada ili organizacije koja sama može da radi na rešavanju ovih pitanja i da je jako važno da svi daju doprinos kako bi nam budućnost bila bolja.


Ona je navela da Srbija ima manje od sedam miliona stanovnika, da je prosečna starost 43 godine, a da je životni vek produžen pa je prosečan životni vek žene u Srbiji je 78, a muškaraca 73 godine.


Pročitajte još: Đukić Dejanović: Bolja demografska slika nacionalni prioritet Srbije


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, rekla je da je optimistička poruka da je ove godine rođeno više beba nego prošle godine, da se mere populacione politike moraju sprovoditi i da je važno da bolje upravljamo migracijama.


Marija Raković, zamenica direktora UNFPA Srbija (Populacioni fond UN u Srbiji) kaže da je u Srbiji stopa prirodnog priraštaja 1,5 i navodi da nije potebno raditi samo na pukom porastu broja stanovnika i da se UN zalažu za ulaganje u ljudski kapital stanovništva.


To znači da se ljudima omogući prvenstveno dobro obrazovanje, socijalna zaštita i socijalna davanja, adekvatna zdravstvena zaštita i da onda ljudi nećeimati želju da iz te zemlje odu, navela je ona.


"Ako imamo samo puki porast stanovnika, deca će se rađati, školovati i odlaziti", smatra Raković.


Centralna aktivnost današnjeg obeležavanja Svetskog dana stanovništva bila je "Živa biblioteka" koji je projekat Saveta Evrope koji u Srbiji sprovodi Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, u cilju smanjenja uticaja negativnih stereotipa i predrasuda kao ključnih uzročnika diskriminacije u društvu.


Ovim povodom obeleženo je i 50. godina UNFOA, kao i 25 godina Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju, koja je 1994. godine u Kairu okupila 10.000 delegata iz 179 zemalja, uključujući i Srbiju.