Uručeni ključevi 270 stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH

Tanjug

20. 06. 2019. u 14:22

Ključevi 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin uručeni su danas izbegličkim porodicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa

Уручени кључеви 270 станова за избеглице из Хрватске и БиХ

Ključevi novih stanova, foto P.Mitić

Ključevi 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin uručeni su danas izbegličkim porodicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa.

Vrednost radova je 7,9 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na danšnjoj svečanosti tim povodom rekao je da izgradnja stanova ljudima koji su strpljivo čekali, ne samo ove dve nepune godine da se izgradnja završi, već ,prošli kroz više od dvadeset godina izbeglištva i nemanja svog krova nad glavom, zbog rata i progona, najprigodniji način da se obeleži 20. jun, Svetski dan izbeglica.

On je podsetio da su za ovaj veliki građevinski poduhvat, započet pre dve godine, finansijska sredstva obezbeđena, kako iz Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, tako i iz budžeta Grada Beograda, a gradonačelniku Zoranu Radojičiću, kao i gradskoj upravi, zahvalio se , jer su za ovaj projekat obezbedili parcelu i infrastrukturu.

"Kamendin je drugi po obimu projekat koji je završen u okviru Regionalnog stambenog programa. Prvi, ovog značaja i veličine, završen je u Ovči, gde smo 5. marta 2018. godine uselili 235 izbegličkih porodica. Trenutno se gradi 267 stanova u Veterniku, u Novom Sadu, i 169 u Staroj Pazovi, gde smo takođe postavili kamen temeljac" rekao je on.

Dačicjh je istakao da se , u okviru Potprojekta 5, gradi 827 stanova u 25 jedinica lokalne samouprave širom Srbije.

"Mislim da ovo potvrđuje obim i ozbiljnost, kao i kontinuitet u pristupu rešavanju ovog problema. Ali i još 14 pojedinačnih zemalja od kojih je svaka dala svoj doprinos, na čemu smo im veoma zahvalni. Veliku ulogu u ovom projektu imaju i OEBS i UNHCR, Banka za razvoj Saveta Evrope koja, kao što sam već istakao, upravlja Fondom, ali ne smemo izostaviti doprinos Komesarijata za izbeglice Republike i Srbije", rekao je Dačić.

On je poručio i da je ponosan što, kao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, ima privilegiju da današnjom ceremonijom pošaljemo u svet pravu poruku. država Srbija je pomagala i pomagaće i ubuduće sve izbegla i raseljena lica, bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu, veru, društvenu ili političku pripadnost.

"To je naša nacionalna, međunarodna, ali pre svega civilizacijska obaveza i naš najbolji doprinos realizaciji globalnih napora za zaštitu ljudskih prava izbeglica, kao jedne od najranjivijih socijalnih kategorija na svetu", rekao je Dačić.

Na svečanosti su govorili i gradonačelnik Beograda Zora Radojičcih, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, ambasador Švajcrke Fili Ge, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder i komesar za izbeglice u Srbiji Vladimir Cucić.

RADOJIČIĆ:POSLE KAMENDINA, STANOVI ZA IZBEGLE U OVČI I NA NOVOM BEOGRADU

Grad Beograd i Republika Srbija nastaviće da rešava stambeno pitanje izbeglih i raseljenih u Srbiji, poručio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i naveo da u Beogradu trenutno oko 6.700 izbeglica i raseljenih.

Radojičić je na ceremoniji dodele ključeva stanova u zemunskom naselju Kamendin rekao da je ponosan što se danas 270 izbeglih porodica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine uselilo u potpuno nove stanove i naglasio da Grad Beograd i Republika Srbija neće stati na tom broju.

Kako je rekao, prvi korak je dodela još 133 stana u naselju Dr Ivana Ribara na Novom Beogradu i 250 stanova u Ovči, koji će, najavio je Radojičić, biti useljivi 2021. godine.

"Cilj nam je da naš narod koji je bio prinuđen da napusti svoja ognjišta, u Beogradu živi srećno i rasterećeno, a jedan od najvažnijih preduslova za kvalitetan život je krov nad glavom", rekao je Radojičić.

On je dodao da je u Beogradu broj nerešenih stambenih pitanja raseljenih i izbeglih od 2014.godine smanjen za oko 30 posto.

Gradonačelnik je zahvalio Razvojnoj banci Saveta Evrope i svim donatorima, pre svega EU uz čiju su finansijsku pomoć izgrađeni stanovi.

"Srbija je najveći korisnik Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja što govori da sprovodimo odgovornu politiku usmerenu ka boljem životu građana, ali i da dobijena stedstva ulažemo u najbitnije stvari", rekao je Radojičić i dodao je u Srbiji do dada u okviru RSP programa obezbeđeno 3.486 stamenih rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Цецко

20.06.2019. 21:35

Србија је била приморана да врати све "избеглице", али Србима није дозвољено да се врате на својим вековним огњиштима. То је западна демократија.