Besplatni pregledi širom Srbije po 14. put

I. K.

petak, 24. 05. 2019. u 13:25

Бесплатни прегледи широм Србије по 14. пут

Foto A. Stevanović

Ministarstvo zdravlja organizovalo novu akciju čiji je cilj očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti. Na listi usluga oftalmološki pregledi, ultrazvučni pregled abdomena, provera hormona štitaste žlezde

U 178 zdravstvenih ustanova širom Srbije, za građane će u nedelju, od osam do 16 časova, po 14. put biti organizovani besplatni preventivni pregledi. U ovoj akciji Ministarstva zdravlja na listi usluga, koje mogu da koriste svi bez obzira da li imaju ili nemaju zdravstvenu knjižicu, nalaze se oftalmološki pregledi, ultrazvučni pregled abdomena i provera hormona štitaste žlezde.

U nadležnom Ministarstvu napominju da u onim zdravstvenim ustanovama u kojima neće moći da se organizuju navedeni pregledi, zainteresovani će moći da obave kardiološke preglede, odnosno izmere krvni pritisak i urade EKG, provere nivo šećera u krvi, a biće u prilici i da razgovaraju sa lekarima, posavetuju se o očuvanju zdravlja, konsultuju se o zdravstvenim tegobama i terapijama.

Ovom, 14. akcijom po redu, Ministarstvo zdravlja najviše ističe značaj oftalmoloških pregleda, jer podaci pokazuju da veliki broj građana ime neku neotkrivenu očnu bolest, među kojima je najčešće reč o visokom očnom pritisku ili glaukomu.

Stručnjaci pretpostavljaju da u Srbiji glaukom ima oko 100 hiljada ljudi, a on je druga po redu očna bolest koja je uzročnik slepila, odmah posle katarakte.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u svetu visok očni pritisak ima 60 miliona ljudi, a procenjuje se da će 2020. godine ovu bolest imati čak 80 miliona osoba.

U cilju prevencije veoma su značajni i ultrazvučni pregledi abdomena, odnosno stomaka, na kojima lekari mogu da vide stanje bubrega, jetre, pankerasa, trbušne aorte...

Analiza hormona štitaste žlezde osnovna je dijagnostička metoda da se otkrije poremećaj u funkcionisanu ovog organa, jer lučenje hormona može da bude povećano i smanjeno.

Stav Ministarstva zdravlja je da je najbolja mera u očuvanja zdravlja prevencija i s tim u vezi pozivaju sve da iskoriste ovu jedinstvenu mogućnost.

- U prethodnih 13 akcija preventivnih pregleda, gotovo 270.000 građana obavilo je preglede, a od tog broja nekoliko hiljada ih je upućeno na dalju dijagnostiku - kažu u resornom Ministarstvu.

SPISAK

SPISAK zdravstvenih ustanova, kao i vrsta pregleda koji se u njima obavljaju, nalaze se na sajtu Ministarstva zdravlja, na adresi www.zdravlje.gov.rs. Pregledi se ne zakazuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije