KRUŠEVAC - NA desetine potresnih fotografija NATO bombardovanja Rasinskog okruga napravio je iskusni reporter Rade Stankovića(68), a potresna foto-svedočanstva su u vreme dok su još uvek padale bombe, objavljivana u “Večernjim Novostima” i u kruševačkoj “Pobedi”. Kako je posvedočio autor za “Novosti”, nije bilo jednostavno napraviti izbor od 28 dela, koja su u okviru izložbe “NATO zločini u Rasinskom okrugu” predstavljeni u nedelju u pozorištu.

Sve fotografije su nastale od 12.aprila do 30.maja,1999.godine, jer su se upravo u tom periodu odigravali avionski napadi na Kruševac, Trstenik,Varvarin,Ćićevac,Brus,Aleksandrovac.

- Imam ukupno 23 filma u analognoj formi, emotivno sam vezan za svaku od fotografija - svedoči za “Novosti” Rade Stanković,koji je poslednjih 16 godina dopisnik “Politike” iz Rasinskog okruga.-Došli smo izbora od 28 fotografija A3 formata i šest standardnih fotografija, a njih prate odgovarajuće legende i novinski izveštaji. Na molbu uredništva i prijatelja iz “Novosti”, preuzeo sam tešku obavezu na sebe, ali posao fotografisanja bombardovanja, shvatio sam kao svoju patriotsku dužnost.

Pročitajte još: NATO AGRESIJA: Dve decenije kasnije

Zajedno sa dugogodišnjom dopisnicom “Večernjih Novosti” Zoricom Avramović, danas u penziji, stizali su na mnoga razrušena mesta, rizikujući život, trudeći se da prenesu posledice,rušenje i bol.

- Nije bilo zaista lako u to vreme praviti ove fotgrafije,jer osim objektivne opasnosti iz vazduha, nismo ni smeli da prilazimo nekim srušenim objektima -priseća se Stanković.-Tako smo nakon prvog udara na most na Zapadnoj Moravi u Trsteniku, morali da se povučemo 100-ak metara i ležali smo u jarku dok sve nije prošlo. Sećam se da smo 30.aprila, stigli oko 15 sati u trenutku kada su iznosili telo ugljenisane žene...

Kruševac, Bivolje, rušenje mosta / Foto R. Stanković

U Varvarinu je, dodaje, bilo najteže. Svuda su bili delovi tela kod bombardovanog mosta, u parkiću kod crkve gde se slavila Sveta Trojica, u kapeli.Desetoro stradalih, više od 40 teško ranjenih. U Rasinskom okrugu stradali su i mostovi preko Južne Morave,domaćisinstva, kruševačka toplana, kopaonička sela.Objektiv Radeta Stankovića trajno je zabeležio svaki prizor. Slike užasa, za istoriju i udžebnike, nastale su na analognom aparatu japanske proizvodnje “Jašika” iz 1996.godine.Aparat je odavno prevaziđen, ali Stanković nikada nije razmišljao da ga proda.

Kruševac, rušenje domaćinstva Radovana Radovanovića 1999. godine / Foto R. Stanković

ARHIV ČUVA FOTOGRAFIJE

IZLOŽBA “NATO zločini u Rasinskom okrugu” biće otvorena u naredne dve nedelje.O izložbi koju su zajedno organizovali Istorijski arhiv i Kruševačko pozorište govorili su Svetlana Đurđević. Nenad Sokolović i Bata Đidić. Rade Stanković je odlučio da sve fotografije koje ima iz vremena bombardovanja pokloni arhivu.

Srušen most na Južnoj Moravi kod Đunisa / Foto R. Stanković
NVarvarin, naslovna strana Večernjih Novosti sa fotografijama Radeta Stankovića


Izložba “NATO zločini u Rasinskom okrugu” / Foto: S. Babović