MEMORIJAL JUNACIMA: Beograd spomenikom odaje počast vojnicima sa Košara

R. Dr. - M. S.

22. 02. 2019. u 11:02

МЕМОРИЈАЛ ЈУНАЦИМА: Београд спомеником одаје почаст војницима са Кошара

Foto P. Mitić

Novi monument dobiće i radnici RTS stradali 1999.

BEOGRAD će ovog leta, na dvadesetu godišnjicu od njihove herojske pogibije, podizanjem spomenika odati počast herojima sa Košara. Mesto memorijala još nije definitivno odabrano, a najverovatnije je da će branioci Srbije iz 1999. dostojan monument dobiti nedaleko od Bulevara koji nosi njihovo ime.

Iza inicijative da se u Beogradu podigne spomenik poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije stoji njihov ratni komandant, penzionisani pukovnik Ljubinko Đurković. On za "Novosti" kaže da se nada da će ovo obeležje biti postavljeno do 23. juna, dana kada se država seća odbrane karaule "Košare" 1999. godine.

- Spomenik je završen još krajem prošle godine, a trenutno se nalazi u Beogradu, na Terazijskom platou - kaže Đurković. - Bio sam komandant ovim junacima, a 108 poginulih heroja obavezuje mene, kao i čitav naš narod, da im se odužimo. Raduje me što je iza ove akcije stao veliki broj građana, medija, udruženja...

Autor spomenika je vajar Miša Rogan, a njegova umetnička vizija herojstva oficira i vojnika VJ naći će se na postamentu koji će po izboru lokacije upotpuniti spomenik.

Pročitajte još - Spomenice u čast heroja Košara

Odlukom čelnika države i gradskih otaca, biće odata počast i radnicima RTS-a poginulim u bombardovanju 1999. godine. Plan je da pored postojećeg spomenika, bude uređen poseban memorijal koji će činiti celinu sa spomenikom "Zašto?". U istoimeni spomenik-memorijal najverovatnije će biti preuređen prostor kod ulaza u zgradu Televizije iz Aberdareve ulice. Ovu inicijativu jednoglasno je usvojila Komisija za podizanje spomenika.

STATUE TVORCIMA ATELjEA 212

SPOMENIKE će dobiti kulturni poslenici Mira Trailović i Jovan Ćirilov. Kako je obrazloženo u predlogu, oni su svojim radom obeležili ne samo domaću, već i evropsku pozorišnu umetnost druge polovine dvadesetog veka. Na taj način oni su trajno postavili Beograd na svetsku pozorišnu scenu - navodi se u obrazloženju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Доста Бре

22.02.2019. 15:55

Овај споменик мора бити на Кошарама, тамо му је место, обезбеђен српским безбедносним снагама и народом. Поздрав разганичивачима и слабићима.

Miso.Pec

22.02.2019. 21:15

Tako treba,neka je slava našim junacima,nisu džabe položili živote,sačuvaćemo naše Kosovo i Metohiju.Hvala im.