ŠOKANTNO PRIZNANjE POSLANIKA IZ ZAGREBA: Nemački neonacisti ubijali Srbe devedesetih

V. Crnjanski Spasojević

19. 11. 2018. u 09:02

ШОКАНТНО ПРИЗНАЊЕ ПОСЛАНИКА ИЗ ЗАГРЕБА: Немачки неонацисти убијали Србе деведесетих

Željko Glasnović / Print screen Youtube

Šokantno priznanje generala Glasnovića, poslanika u hrvatskom saboru, na kongresu ekstremista

ZASTUPNIK u hrvatskom Saboru, general Željko Glasnović priznao je da je tokom rata devedesetih komandovao i dobrovoljcima iz Nemačke, članovima ultradesničarske Nacionaldemokratske partije, koja okuplja neonaciste. Kao počasni gost, Glasnović, član kluba Neovisnih za Hrvatsku, prisustvovao je tokom vikenda kongresu nemačkih ekstremista.

- Ja sam prvenstveno vojnik. I u mojoj brigadi imao sam ljude iz NPD-a koji su se borili protiv Islamske države i protiv velikosrpskog imperijalizma. Neki su poginuli, neki su ranjeni. Moja je moralna obaveza da dođem ovde - rekao je Glasnović za Dojče vele tokom skupa. - Ja da ne dođem ovde, da razgovaram sa ljudima koje sam vodio u ratu, bio bih ništarija.

U svom oficijelnom govoru on je naglasio da je "patriota koji s NPD deli brigu za Evropu", i da bi "bio smeće da nije došao da se zahvali starim saborcima".

Ovaj bivši pripadnik kanadske vojske i Legije stranaca, tokom rata devedesetih komandovao je brigadom u okviru Hrvatskog vijeća obrane na teritoriji takozvane Herceg-Bosne. Prema podacima nemačke vlade, na hrvatskoj strani se u tom ratu borilo stotinak nemačkih državljana, plaćenika, ultradesničara.

Među njima je bio i Roland Bartecko, koji će kasnije, na Kosovu, dobiti nadimak Šaban. Ovaj bivši podoficir Bundesvera, koji ima puno pratilaca na društvenim mrežama, gde piše o gerilskom ratovanju, dvaput je ratovao protiv Srba - jednom za HVO, a drugi put za OVK. Zbog ubistva srpskog pukovnika proveo je 16 godina u zatvoru. Danas živi u Prištini.

Glasnovića su novinari u Nemačkoj pitali da li je neonacista, na šta im je ovaj odgovorio:

PROČITAJTE I:EKSKLUZIVNO: "Novosti" otkrile skrivani izveštaj o masakru 1.000 Srba

- Ja sam hrvatski patriota, tri puta sam ranjavan, borio sam se za hrvatsku državu, a ne za nekakvu komunističku satrapiju koja će postati satrapija Evropske unije ili Evroslavije.

Pristalice NPD-a / Foto AP


NPD su, inače, 1964. osnovali bivši nacisti i nacionalno-konzervativni političari. Stranka nikada nije prešla izborni prag za ulazak u Bundestag, ali je na istoku zemlje u više navrata osvajala mandate u pokrajinskim parlamentima. Brojnim članovima suđeno je zbog ksenofobije i rasizma.

NDP zastupa stav da su saveznici krivi za početak Drugog svetskog rata i da Nemačka 1945. nije oslobođena. To isto je u više navrata govorio i Glasnović za Hrvatsku, a često je pred poslanicima tvrdio i da je "jugokomunistički" režim kriv za genocid i "memoricid" nad Hrvatima.

Prema viđenju NPD, Nemci su jedine žrtve Drugog svetskog rata. Na stranačkoj konvenciji 2010. usvojili su moto "Rad. Porodica. Domovina," koji su svojevremeno koristili francuski kvinslinzi. Ustavni sud je u dva navrata pokretao postupak zabrane partije. Pre petnaestak godina on je brzopotezno okončan pošto je otkriveno da su u samom vrhu stranke bili aktivni doušnici nemačkog bezbednosnog aparata. Prošle godine je sud utvrdio da je NPD ekstremistička stranka koja radi na rušenju ustavno-pravnog poretka, ali je nije zabranio jer nema političku težinu.

Hrvatske snage, u čijim redovima su bili i Nemci, ubijale su i u Dvoru na Uni


Kongres stranke je, inače, održan u gradiću Bidingen, blizu Frankfurta na Majni. Ispred dvorane protestovalo je nekoliko stotina građana Bidingena, uzvikujući protiv nacizma.

"BRANITELjI" EVROPE

NPD ima jednog poslanika u EU parlamentu, Uda Foigta, bivšeg čelnika ekstremnih desničara. On je izjavio kako se nada da će ubuduće u ovoj instituciji "s hrvatskim koleginicama i kolegama nastaviti da brani hrišćansku Evropu" od "kriminalnih migranata".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Ap0qalypto

19.11.2018. 09:12

To se znalo i ona, šokantno je sto je takva drzava clanica EU. Sa druge strane, Nemacka je osnivac, a sta su oni radili tek.

dan

19.11.2018. 10:53

@Ap0qalypto - Ta partija je potpuno marginalizovana u Nemačkoj a članovi često na sudu ! Ono što zabrinjava je APD koju, na šalost, mnogo SArba podržava a ima iste nazore kao neonacisti ! Oni su i protov EU, i migaranata i manjina !

MareNbg

19.11.2018. 09:51

Inace Uda Foigta i delegaciju NPD-a su prosle godine ugostili srpski desnicari i ljoticevci

Zika

19.11.2018. 09:59

osamdesetih godina sam radio u berlinu neznajuci ko su jer sam kao i svaki naivni srbin verivao u brastvo jedinstvo dok mi mladi rodjak vlasnika firme nije odrzao predavanje da smo mi srbi balkanci a oni europljani tacno 1985g takodje sam ih osetio 1978g kao vojnik sve vreme smo ziveli sa najvecim neprijateljem nemci su male bebe za ustase

Kile

19.11.2018. 11:24

ALBANCI su ih isto branili kako je lično i indirektno rekla Kolinda da će i oni njih ako bude potrebno bratski da brane na Kosovo?

Simon

19.11.2018. 11:26

a sto je tu novo.Mozda je to novost za srpsku javnost,ali tko je pratio ratna zbivanja u Hrvatskoj ii Bosni i Hercegovini 90 tih godina mogao je vidjeti na slici te nacisticke horde i to ne samo iz Njemačke,Nažalost dok Hrvati imaju zabilježen i najsitniji detalj sa ratišta ,pa i aktivnost srpskih ljudi i političara iz tog vremena,Srbija o svemu ima tek poneki detalj.

Dragan

19.11.2018. 11:53

Što je to Hrvatski patriota? Pa to je ono kad mrziš Srbe više nego što je normalno!

tuzni srbica

20.11.2018. 18:57

Malo sta nije bilo zapisano ali da li se sacuvalo?Zasto i koje sile u BG odavno kriju istinu i ne iznose niti brinu od stradanjima Srba da se ogradim makar za period od 1900-e do danas, niti brojeva,niti imena niti rasclanjeno...kako je to moguce i zasto i SPC cuti???