ISTRAŽIVANjE O ZABRANAMA U SRPSKIM MEDIJIMA: Cenzura je izmišljotina, a govor mržnje svakodnevica!

Novosti online

13. 11. 2018. u 15:32

ИСТРАЖИВАЊЕ О ЗАБРАНАМА У СРПСКИМ МЕДИЈИМА: Цензура је измишљотина, а говор мржње свакодневица!

Foto: Z. Jovanović

Centar za medijski monitoring uradio je istraživanje na temu "Ima li u Srbiji cenzure i kako izveštavaju mediji"
Centar za medijski monitoring uradio je istraživanje na temu "Ima li u Srbiji cenzure i kako izveštavaju mediji", fokusirajući se na tri segmenta javnosti unutar kojih je sproveo istraživanje, i to među štampanim medijima uz dodatak njihovih onlajn izdanja, elektronskim medijima i objavama na društvenim mrežama.

Istraživanje Centra za medijski monitoring pokazalo je da nametnuta teza da su vladajući kadrovi uzurpirali kompletnu medijsku scenu apsolutno ne stoji, imajući u vidu da postoji ogroman broj elektronskih i štampanih medija koji otvoreno promovišu opozicione lidere i iznose antirežimske stavove. Glavni zaključak istraživanja je da cenzura ne postoji i da je veoma veliki prostor za kritiku i izražavanje mišljenja.

U okviru analize medijskih sadržaja pod nazivom "Ima li u Srbiji cenzure i kako izveštavaju mediji", relevantni statistički podaci pokazuju da je, primera radi, dve trećine tekstova u dnevnom listu Danas izrazito negativno orijentisano prema aktuelnoj vlasti, dok je taj procenat još veći kada su u pitanju autorski prilozi televizije N1.

PROČITAJTE JOŠ - Susret sa istorijom: Na koje su sve načine u Srbiji kontrolisani mediji

- Sa druge strane, nedeljnici NIN i Vreme, desetine portala sa velikim budžetima, kao i glasilo NDNV-a "Autonomija info" stoprocentno su okrenuti protiv režima. Ono što je simptomatično jeste da se u tekstovima ne poštuju osnovni kodeksi i zanatska pravila novinarstva, da se drugoj strani uskraćuje pravo na reakciju i da se tendenciozno, kao aksiomi, predstavljaju poluistine ili manipulativne tvrdnje - kaže Tomislav Lovreković, jedan od osnivača Centra za medijski monitoring i dodaje da je uobičajeno se napadi naročito pojačavaju kad god se intezivira pitanje rešavanja budućnosti Kosova i Metohije.

On napominje da u prilog tome da cenzure zapravo nema, svedoči činjenica da RTS redovno prenosi saopštenja svih opozicionih aktera, ali i da je na društvenim mrežama govor mržnje svakodnevni manir lidera organizacija koji se protive aktuelnom režimu.

- Naši istraživači su utvrdili da opozicioni lideri 2,25 puta na dan iznesu uvrede ili pretnje koje bi morale biti službeno procesuirane od policije, kako potvrđuje i pravni tim Centra za medijski monitoring . Osim toga, gotovo svakodnevno, opozicionari kroz svoje objave traže zabranu medija, nazivaju štampana izdanja "toaletoidima", nazivaju protivnike "fašistima", "šljamom" i "s(tvorovima)", a medijske radnike "stokom". Interesantno je da se takvim kvalifikacijama po pravilu pridružuju i oni koji predstavljaju medijska i novinarska udruženja ili redovno pozivaju na zaštitu struke - zaključuje Lovreković.

Na predstavljanju rezultata istraživanja Centra za medijski monitoring prisustvovali su i novinarka TV Miks iz Kraljeva, Danka Gašić, novinarka TV Plus, Maja Živković i urednik nedeljnika Afera, Gradiša Katić, koji su učestvovali u sprovođenju istraživanja.

Izvor: Srbija danas

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

r

13.11.2018. 15:47

"Centar za medijski monitoring" :sastav:100 % botine od brace vucici, akcent da drugom i10% vazelinci dobri svakom okupatoru1% "pametnih" koji su culi za rec "cenzura" i znaju da nije vrsta pekmeza

Sergio

14.11.2018. 03:50

Totalno su u pravu. Kod nas opozicija zamislja da ce doci na vlast ako za bilo sta sto aktuelna vlast uradi kaze da to ne valaj a ili da vlast laze, a da izadje sa konkretnim, boljim predlogom kako da se nestu uradi, tonema sanse da se cuje. Slicni su i mediji kod kojih je svala laz dozvoljena i nema ni trunke odgovornosti za ono sto se objavi.