Notari overili pet miliona predmeta

V. C. S.

subota, 10. 11. 2018. u 16:02

Нотари оверили пет милиона предмета

Jedna od prvih generacija notara ,Foto M. Labudović

Javni beležnici sumirali rezultate petogodišnjeg rada ove službe. Nema kancelarija u Dimitrovgradu, Knjaževcu, Majdanpeku i Sjenici

DA je javnobeležnički sistem u Srbiji zaživeo najbolje pokazuje to što su za pet godina, koliko postoje, notari obavili 5.418.615 pravnih poslova za koje imaju ovlašćenja. Najviše je bilo poslova koje su im poverili sudovi: sastavljanje smrtovnice, popis imovine i raspravljanje zaostavštine (217.806).

Pročitajte još: Srbiji nedostaje 200 notara

- Beležnici su od marta prošle godine preuzeli i nadležnost za overu potpisa, rukopisa i prepisa i od tada su uradili više od 2,1 milion overa - rekao je Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore (JKB), predstavljajući rezultate rada. - Overavali su i potpise birača u vezi sa podrškom kandidatima za parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore, odnosno izbore za savete nacionalnih manjina. Svi ti postupci overe sprovedeni su bez incidenata i pritužbi.

Cvejić je ocenio da je najznačajniji rezultat notara brz i efikasan rad većine kancelarija, i značajno rasterećenje sudova. Beležnika, međutim, i dalje u Srbiji nema dovoljno, odnosno nema ih na području svih sudova. Nedostaje čak 171 notar na teritoriji Srbije. Tokom ove godine sproveden je konkurs za nove notare, i to u mestima u kojima ih do sada nije bilo: u Brusu, Raškoj, Surdulici i Trsteniku. Ukupno 31 beležnik položio je zakletvu i kada uspostave kancelarije, postaće članovi Komore, koja će tada brojati 199 članova. Posle toga, bez javnih beležnika ostaće još Dimitrovgrad, Knjaževac, Majdanpek i Sjenica.

Pročitajte još: Javni beležnici u obavezi da upozore, ali i da overe

- Cilj JKB je da zajedno sa Ministarstvom pravde dalje radi na unapređenju profesije, te da se popuni još slobodnih mesta za beležnike, kojih treba da bude 370 - kaže Cvejić. - U prethodnih pet godina, notari su postali nezaobilazni kada su u pitanju rešavanja građanskih pitanja od velikog značaja za stanovništvo: od dokumentacije, prometa novca, robe, usluga, nekretnina, do ostavinskih postupaka.

Što se tiče overe potpisa i prepisa ili fotokopije, koji su oslobođeni od plaćanja nagrade (npr. prepisi dokumenata za upis u srednje škole i na fakultete), beležnici su tokom juna obavili ukupno 126.687 besplatnih overa, dok su u istom periodu prošle godine bile 103.924 besplatne overe.

foto A.Stanković

- Ne želimo da kažemo da nije bilo i problema. Rešavali smo ih i na to moramo da računamo i dalje. Zahtevamo strogo poštovanje svih zakona i propisa od svojih članova i, kada do propusta dođe, ne libimo se da izričemo i najteže kazne - konstatovao je Cvejić.

PLODNA SARADNjA

JKB je, od samog početka, imala veliku podršku Ministarstva pravde, rekao je Cvejić, i dodao da je od osnivanja razvijala saradnju sa međunarodnim notarskim organizacijama. U oktobru 2016. primljena je u Međunarodnu uniju notara, u punopravno članstvo kao 87. članica, a naredne godine u Savet notarijata EU, kao član-posmatrač. Veliku pomoć i podršku naši notari imali su od notarskih organizacija Nemačke i Francuske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije