Srbiji nedostaje 200 notara

E. V. N.

02. 07. 2018. u 19:48

Србији недостаје 200 нотара

U Srbiji je nedovoljno javnih beležnika / Foto D. Dozet

Petnaest mesta nema javne beležnike, u mnogima ih je manje nego što treba. Uskoro novi konkurs za notare: Srbislav Cvejić iz Komore: Beležničke kancelarije se ne isplate

PETNAESTAK mesta u Srbiji i dalje nema notarske kancelarije iako su javni beležnici uvedeni u naš sistem pre pune četiri godine. U nekim većim gradovima, poput Niša ili Šapca, ima ih, ali nedovoljno, pa su česte gužve, posebno u vreme upisa na škole i fakultete.

Po rečima predsednika Javnobeležničke komore Srbislava Cvejića, u zemlji ukupno radi 168, a predviđeno je 370 javnih beležnika. Znači, fale 202. Ali, kako naglašava, čak i u tako smanjenom broju oni su uspeli bez primedaba da iznesu overu potpisa za izbore.


PROČITAJTE JOŠ:
Izvršitelji prete plenidbom i pokojnicima

- U manjim mestima javni beležnici ne žele da otvore kancelarije jer im se ne isplati. Čak trećinu bruto prihoda dajemo državi. Plaćamo četiri vrste poreza. A tamo gde ima malo posla, beležnici ne mogu da pokriju ni troškove. Ipak, u roku od narednih 10-15 dana očekujemo raspisivanje većeg konkursa - kaže Cvejić, i dodaje da se tamo gde notara nema promet nepokretnosti overava u sudu, a saglasnosti u opštini.

U Šapcu bi trebalo da radi pet notara, ali ih na 120.000 stanovnika i 52 naseljena mesta ima samo tri. Na overu "ozbiljnijih" dokumenata čeka se i po dva-tri meseca. U šabačkom Osnovnom sudu, uprkos gužvama, overe se odnedavno više ne rade, ali je ova praksa ostala u sudskim jedinicama u Bogatiću, Vladimircima i Koceljevi. Iako je propisano da tamo radi po jedan beležnik, njih uopšte nema.

I u Loznici, koja pokriva manje, ali zahtevno područje zbog granice sa BiH, rade tek dva notara. U Krupnju i Ljuboviji nema nijednog.

CENOVNIK OVERU potpisa, raznih saglasnosti i kopija dokumenata beležnici naplaćuju 360 dinara (sa PDV), dok kod overe kupoprodajnih ugovora cena zavisi od vrednosti nekretnine. Notari besplatno overavaju dokumenta koja su u vezi sa penzijskim i invalidskim osiguranjem, prilikom prvog upisa u školu ili fakultet i za socijalna davanja.

U Nišu ove poslove obavljaju samo četiri kancelarije, mada bi na osnovu broja stanovnika trebalo da ih bude 10. Oni su zaduženi i za stanovnike Gadžinog Hana, Doljevca, Merošine i Ražnja, koji mogu da biraju da li će poslove završiti kod njih ili u sudu.

- Deset notara bilo bi previše, ali još dvoje bi malo smanjilo pritisak na nas. Da naš posao nije lak najbolje govori to što se malo kolega advokata ili pravnika odlučuje da se prihvati notarske dužnosti - kažu niški beležnici.

Njih očekuje još više posla od juče, kada su dobili dodatnu obavezu: da upisuju prava svojine u službama katastara nepokretnosti.

U devet opština Zlatiborskog upravnog okruga, javnih beležnika ima samo u većim gradovima. Užice, sa oko 70.000 stanovnika, ima dve javnobeležničke kancelarije, a Požega, Bajina Bašta, Priboj, Prijepolje i Ivanjica po jednu. Žitelji Kosjerića, Arilja i Nove Varoši nemaju notara.

PROČITAJTE JOŠ: Od sutra upis imovine kod notara, nema više šaltera

- Dva beležnika u Užicu su dovoljna da obave sav posao. Sve može biti urađeno istog dana ako je to potreba građana - kaže Violeta Aleksandrić, jedan od dvoje užičkih notara.

Foto A. StankovićU Vojvodini je situacija daleko bolja. U Novom Sadu, na primer, radi 10 javnih beležnika, a u Bačkoj Palanci, Beočinu, Bečeju, Vrbasu, Žablju, Srbobranu, Sremskim Karlovcima i Temerinu po jedan. Igor Vranješ, novosadski beležnik, kaže da gužvi nema, overe kupoprodajnih ugovora se zakazuju dan za dan, eventualno sutradan, dok se overa potpisa radi bez zakazivanja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Srbislave, lazove....cccccccc

02.07.2018. 20:09

Sedeo sam kod coveka, rekao mi je da je "uzeo", ne znam da li cisto, ili sa troskovima, 14.000 evra tog dana, da "nije lose". Kad videh sad njegovu izjavu, nije mi bilo dobro.U zgradi u kojoj imaju kancelariju, kupuju jedan po jedan stan, da "Ideju" u prizemlju nisu kupili Rusi, i njih bi, sve sa namirnicama.Covek promeni tri nova automobila za godinu dana,sve od loseg zivota."Beležničke kancelarije se ne isplate"....?!Ne isplate se tvojim saradnicima, koji rade za 300 evra, tebi se isplati.

šumadija

02.07.2018. 20:37

lazarevcu nedostaju još dve kancelarije notara jer sa jednim notarom je genocidno cekanje danima mesecima da se dođe na red I propadaju prodaje jer kupci koji cekaju nedeljama odustanu od kupovine pogotovu naši koji rade preko I nemaju vremena jer su na odmoru petnest dana za ovakav rad bi drćžava trebala da plati obeštecenje onima koji su izgubili kupce zbog cekanja jer nema bar dve ili tri notarske kancelarije

Dejan Stanojlovic

02.07.2018. 21:40

TO uopste nije problem. Potrazite ih u SNS , tamo ima barem 700.000 kandidata, koji zacas mogu da kupe diplomu pravnog fakulteta, master cak i doktorat. A to za notara to se zavrsava na "dve rakije". vazno je da lova kaplje, kako "notarima' tako i "titularima". Samo ce narod sve to da pozlacuje.