U STUDENTSKIM domovima u Beogradu, ove godine, biće oko 200 mesta više za brucoše iz cele Srbije. Rukovodstvo Studentskog centra "Beograd" odlučilo je da poveća "upisnu kvotu" za 20 odsto, s obzirom na to da ima raspoloživih kapaciteta, pa će se u domove, umesto 1.000 novih akademaca kao prethodnih godina, useliti oko 1.200 brucoša.

Ova odluka će, svakako, obradovati maturante koji iz svih krajeva Srbije dolaze da studiraju u prestonici. Konkurencija za dobijanje mesta u nekom od studentkih domova je izuzetno jaka, pa je gotovo postala praksa da "ispod crte" ostanu i odlični učenici. Mesta ima samo za one najbolje pa su među primljenima više od polovine njih vukovci.


PROČITAJTE JOŠ:
Priznaje se hiljadu osporenih doktorata

- Direktor je doneo odluku o povećanju smeštajnih kapaciteta za brucoše za 20 odsto, što je po zakonu i moguće, ako za to postoje uslovi - kaže Dragan Dondur, rukovodlac Službe smeštaja u Studentskom centru "Beograd". - To je oko 200 mesta, ali još nije napravljena podela koliko će dobiti devojke, a koliko momci. Najveći broj brucoša dobija sobe u "Karaburmi", "Patrisu", "Veri Blagojević", neki i u Studentskom gradu.

Konkurs za prijem brucoša u domove će trajati od 3. do 18. septembra, a najviše mesta ima u Beogradu - 9.558 i to u 11 domova. Tokom leta majstori su se uselili u objekta za smeštaj akademaca. Kako bi studentima domski život bio komforniji, iz budžeta su izdvojena znatna sredstva za njihovu rekonstrukciju i opremanje - 40 miliona dinara za tekuća održavanja, 55 miliona za investicije i 20 miliona dinara za opremu. Osim iz budžeta, radovi se finansiraju i iz kredita Centralne evropske banke.


U beogradskom domu "4. april" ove godine biće zamenjena bravarija na terasama, popravljena fasada i rekonstruisano 112 soba, a u domu "Rifat Burdžević" popravljen krov i oluci i renovirano 86 soba. Novi izgled dobiće i 24 sobe u "Studenjaku". Sređivanje kupatila planirano je u novosadskom domu "Živojin Ćulum", a biće nabavljena i oprema za restorane. U domu "Vita Tanić" U Kragujevcu radiće se nova ventilacija, rekonstruisati pekara i restoran, i biti kupljena kuhinjska oprema.

NOVI DOMOVI IZ kredita Centralne evropske banke, planirana je izgradnja novog doma u Novom Pazaru, paviljona u Kragujevcu, kao i adaptacija jednog krila doma u Subotici i nabavka nameštaja i kuhinjske opreme u Užicu i na Paliću.

Planom je predviđena adaptacija mokrih čvorova u domu "Bosa Milićević" u Subotici. Studentski dom "Kosovska Mitrovica" dobiće novi krov i krovne prozore, a SC "Čačak" opremu za klimatizaciju. Sredstva su izdvojena i za nabavku opreme za centralni nadzor i protivpožarni sistem u SC "Niš" i kuhinjsku opremu u SC "Bor".


PROČITAJTE JOŠ:
Šarčević: Zatvoriću nelegalne fakultete!

CENOVNIK

CENA smeštaja u domovima, koji su podeljeni u četiri kategorije, ostaće ista i iznosi od 1.020 do 2.230 dinara. Neće se menjati ni cenovnik u studentskim restoranima, tako da će sva tri obroka dnevno koštati 171 dinar - doručak 40, ručak 72, a večera 59 dinara.

U prestonici najvoše studenata semšteno je u Studentskom gradu, koji ima četiri bloka sa oko 2.000 akademaca. Oko 60 odsto mesta u beogradskim domovima je u sobama prve kategorije.