Žene manje plaćene, ali se ne žale

S. S. R.

18. 07. 2018. u 19:02

Tek jedna dama prijavila da je zakinuta za zaradu zbog pola

Жене мање плаћене, али се не жале

Shutterstock

NA poziv poverenice za ravnopravnost polova Brankice Janković da se jave žene koje smatraju da su za isti posao manje plaćene od muških kolega, zasad se odazvala samo jedna dama. U pritužbi je tvrdila da prima manju platu samo zato što je pripadnica lepšeg pola. Posle provere, ispostavilo se da nije bila u pravu.

Poverenica Janković, za "Novosti", objašnjava da ovaj slučaj ne znači da ne postoji ovakva praksa i da žene nisu manje plaćene.

- O tome, pored istraživanja, govore i zvanični statistički podaci. Recimo, godišnji porez na dohodak za 2017. godinu prijavilo je 23.238 građana. Među njima je najviše menadžera, direktora i inženjera, među kojima je 90 odsto muškaraca - objašnjava Janković.

Ona dodaje da danas nije lako ni muškarcima ni ženama, jer se od dama očekuje da postignu sve da bi bile dovoljno dobre i prihvaćene, a od muškaraca da je on glava porodice - dežurni hranitelj, dužan da obezbedi sve što je potrebno za porodicu.

Poverenica Janković tvrdi da ima dosta poslodavaca koji poštuju Kodeks ravnopravnosti i tako tretiraju zaposlene.

- Ipak, liberalni tržišni koncept dovodi do toga da danas na površinu isplivaju veliki problemi. Takozvani stariji radnici, koji imaju više od 50 godina, a u punoj snazi i sa neprocenjivim iskustvom, doživljavani su kao manje efikasni i vrsta tereta za poslodavca. Sa druge strane, mladi ljudi koji nemaju priliku da se dokažu, jer se za posao traži iskustvo, takođe su pred velikim teškoćama na tržištu rada - tvrdi Janković.

Prema njenim tvrdnjama, uspešno rešeni slučajevi šalju poruku da se praksa može menjati.

VIŠE PRIGOVORA

BROJ žalbi građana poverenici za ravnopravnost polova je u porastu za oko 20 odsto. Najviše njih se odnosi na diskriminaciju po osnovu invaliditeta i pola, a zatim i starosnog doba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

fradd

19.07.2018. 01:11

Nisu manje plaćene nego manje zarađuju, to je nešto sasvim drugo i nema veze sa diskriminacijom. Žene se mnogo češće opredeljuju za neproduktivna, nisko plaćena ili besmislena zanimanja, a i tamo gde to nije slučaj rade manji broj sati, češće su na bolovanju i sl.

protiv struje

19.07.2018. 07:57

Tu se često upoređuju plate rudara i kafe kuvarice pa se konstatuje diskriminacija. Ako važi princip da za isti rad treba biti jednako plaćen da vidimo kako je u tenisu. Na muškom Vimbldonu (2015) Đoković (prvi) odigrao je 24 seta, Federer,(drugi) 23, dok je kod žena pobednica S.Vilijams odigrala 16 setova a druga G.Muguruza 17 setova. Đoković je na terenu proveo 16 sati a S.Vilijams 10,5 sati. Oboje su dobili istu nagradu za prvo mesto. Da li će žene po ovom pitanju tražiti ravnopravnost?