Stefanović: Policija i vojska spremne da zaštite građane

Tanjug

28. 06. 2018. u 09:52

Vežba Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane "Zajednički udar 2018" u Kraljevu bila je dobra prilika da se pokaže da naša policija i vojska uspešno rade na suzbijanju kriminala

Стефановић: Полиција и војска спремне да заштите грађане

Foto: Tanjug

Vežba Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane "Zajednički udar 2018" u Kraljevu bila je dobra prilika da se pokaže da naša policija i vojska uspešno rade na suzbijanju najtežih oblika kriminala i ugrožavanja bezbednosti Srbije, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojaša Stefanović.


"Videli ste da njihovo dejstvo može da ide efikasno i glatko, da ti momci i devojke zajedno rade kako bi građani Srbije videli da se o njihovoj bezbednosti brine", rekao je Stefanović za TV Pink.


On je, takođe, dodao da je to bila i prilika da se pokaže koliko je ulagano u prethodne četiri godine u vojsku i u policiju, koje od jednog, kaže, teškog stanja bez uniforme, opreme, čizama, naoružanja i vozila, danas imaju bolje uslove.


"Nije idealno, postoji prostor da bude bolje, i biće, jer već ove godine i MUP i Ministarstvo odbrane planiraju nove investicije i planiramo da unapredimo položaj policajaca i da unapredimo stanje njihove opreme, oružja...", naveo je Stefanović.


U zajedničkoj akciji policije i vojske, Stefanović ističe da su građani mogli da vide novu opremu i ocenio da danas naša policija i vojska ne zaostaju ni za jednom evropskom zemljom.


"To ne znači da smo završili, imamo još puno posla, jer kada godinama nije ulagano u bezbedost dođete u situaciji da su resursi zastareli, neupotrebljivi i pohabani, onda morate da uložite dosta novca da biste sve to obnovili", ukazao je ministar.


Veća ulaganja u policiju i vojsku, omogućila je, kaže Stefanović, bolja ekonomska situacija u zemlji koja je stvorila dovoljno novca u budžetu i koja je doprinela da naša zemlja već treću godinu ostavaruje budžetski suficit.


"Taj novac možemo da ulažemo u vojsku i policiju. Dodajmo na to i izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti, povećanje plata za 10 odsto. Mi želimo da omogućimo da se ti ljudi osećaju kao deo društva kojem smo zahvalni za težak posao koji rade", naglasio je Stefanović.Za dobru ekonomsku situaciju, dodaje ministar, bitna je i stabilnost u regionu.


"Srbija želi mir, Srbija želi stabilan region, nama odgovara da sve oko nas bude stabilno, da bi Srbija bila još stabilnija. Mi tako privlačimo investitore, neće oni doći u onu zemlju, čak ni u onaj region gde ima pet ili šest nestabilnih država koje imaju neke unutrašnje probleme", kaže Stefanović.


S obzirom na sve češće akcije MUP-a u suzbijanju narko-dilera, ministar podvlači da je borba protiv te vrste kriminala jedan od prioriteta srpske policije.


"Sve analize pokazuju da se povećava količina droge u svetu, naročito sintetičkih droga jer se priozvode u laboratorijama koje postaju sve jefitnije za organizovanje", ukazao je ministar.


Najveće tržište te vrste droge je u SAD i Zapadnoj Evropi, kaže ministar, i dodaje da se radi o ogromnim količinama droge, čija vrednosti iznosi i do pet milijardi dolara.


"S obzirom na te analize, predvideli smo da moramo da unapredimo borbu protiv narko-dilera. Prva stvar koju sam tražio kada sam došao na mesto ministra bila je da unapredimo borbu protiv droge i da se pojača zaplena", podvukao je ministar.


Iza svih akcija, objašnjava ministar, stoji ozbiljan rad, koji mora da ukaže ko su organizatori, organizovane grupe, njihovi članovi, a ko se bavi prodajom na ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Рашо

28.06.2018. 10:31

Да нас заштите од отмице? Хвала лепо господине министре, таква заштита грађанима није потребна, Вама и другим моћнима вероватно. Грађанима треба заштита од усташидне Хрватске, шиптара, вехабија, ..., од отмице им не прети баш никаква опасност!

Гојко

28.06.2018. 13:36

@Рашо - Izgleda da više znaš od ministra.Komšijin sin mi je bio otet i strpan u gepek automobila,npr...

Рашо

29.06.2018. 14:21

@Рашо - Од оваквог министра више зна већина грађана ове државе! И да Вас подсетим господине Гојко, по Устави и закону Војска Србије није намењена да обавља послове спасавања отетих грађана, то је посао специјалних јединица полиције!