MALA MATURA: Đacima najteža geometrija

I. Mićević

19. 06. 2018. u 09:08

МАЛА МАТУРА: Ђацима најтежа геометрија

Foto: D.Milovanović

Drugog dana male mature đaci polagali završni ispit iz matematike, a sutra ih očekuje kombinovani test. Učenike namučio i poslednji zadatak, sa računanjem cena plemenitih metala

ZLATO, srebro, platina, dolari i unce i zadatak u kome su ukrštene sve ove vrednosti bili su najveća "glavolomka" za učenike osmog razreda, koji su u utorak polagali završni ispit. U poslednjem i najtežem zadatku završnog ispita od učenika je traženo da izračunaju cene plemenitih metala. Za većinu je ovo bio zadatak sa previše nepoznatih, a najbolji đaci su tvrdili da je samo trebalo pažljivo čitati tekst i dobro postaviti proporcije.

Osim ovog zadatka, osmaci su se žalili na geometriju, za koju generacije unazad govore da je najteža oblast matematike.

- Čini se da su zadaci bili jednostavni i prihvatljivi za učenike - objašnjava za "Novosti" Predrag Terzić, profesor matematike u OŠ "Jovan Miodragović" i predsednik Beogradskog društva matematičara. - Većina zadataka, kako je i očekivano, bila je iz osnovnog nivoa. Najteži im je bio 20. zadatak, jer je trebalo da povežu više pojmova. Čak i zadaci iz geometrije nisu bili mnogo teški. Imali su, na primer, da izračunaju zapreminu olovke, tj. valjka i kupe. Zadatak broj 14. bio je bukvalno gradivo iz šestog razreda.Pročitajte još - MALA MATURA: "Sumnjivo lice" namučilo đake (FOTO)

Naš sagovornik kaže da se očekuju dobri rezultati testa, te da će verovatno biti dece sa maksimalnim učinkom. I učenici OŠ "Josif Pančić" u Beogradu, gde su "Novosti" prisustvovale polaganju završnog ispita, smatraju da su dobro uradili i očekuju veliki broj bodova.

Mila Stanišić kaže da je bilo lako, slično kao na probnom ispitu i očekuje da joj više od polovine zadataka bude tačno. Planira da upiše medicinsku školu i nada se da će imati dovoljno bodova. I Marija Milojević bi isto u medicinsku školu, ako bude imala dovoljno poena. Test joj je bio težak, kaže, a posebno zadaci iz geometrije. Aleksi Petrovu komplikovana su bila poslednja tri zadatka, ali se nada da će imati 18 tačnih od ukupno 20 zadataka. Njegov plan je da upiše Gimnaziju "Patrijarh Pavle". Ivi Milanović su zadaci iz matematike bili mnogo lakši nego iz srpskog jezika, pa očekuje da joj samo jedan zadatak nije tačan.

Direktor OŠ "Josif Pančić" Milan Bajić kaže da završni ispit polaže 150 učenika, te da je testiranje tokom prva dva dana proteklo bez problema.

- Tek nakon polaganja kombinovanog testa ćemo znati rezultate naših učenika - kaže Milan Bajić. - Zasada znamo da niko nije ostao bez bodova, kao i da imamo đake sa maksimalnim rezultatom i dosta onih koji su rešili po 17 i 18 zadataka.

Učenici sutra polažu kombinovani test, sa pitanjima iz fizike, geografije, biologije, hemije i istorije i time završavaju malu maturu.

DOPUNA KLjUČA

POSLE testa iz srpskog jezika školama je stigla dopuna ključa. Nova instrukcija odnosila se na sedmi zadatak, u kojem je od đaka traženo da prepoznaju glasovne promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

неимени

19.06.2018. 13:50

Огадићете деци математику са тим глупостима. Није математика сабирање и одузимање. Математика је учење и разумевање абстракција, а не бесмислено бубетање алгоритама које нико жив не користи. Чему служе микропроцесори и машински језик ако не решавању управо таквих алгоритама. Ви учите децу да обављају послове микропроцесора који успут буди речено немају ни зрно интелигенције и као такви су Богом дани да обављају досадне и репетитивне послове. Како вам није јасно чиме се бавите?