U kafi tragovi pesticida

J. ILIĆ

03. 04. 2018. u 12:52

Bura u smederevskoj poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi. Svi otrovani u Kolarima pušteni kućama

У кафи трагови пестицида

Foto N. Živanović

VIŠE javno tužilaštvo u Smederevu je potvrdilo da se troje zaposlenih i dvoje klijenata Poljoprivredno-savetodavne stručne službe u Kolarima otrovalo pesticidima koje im je neko sipao u kafu.

Pročitajte još - Radnici se otrovali kafom?

Istraga još traje, pa nadležni ne žele da preciziraju o kojoj vrsti pesticida je reč, ali dosadašnja saznanja upućuju na to da se radi o materiji koju PSS nema na zalihama. Zato se i veruje da ju je neko doneo i smišljeno sipao u šoljice sa kafom. Inače, zarad predostrožnosti, analizirana je i voda iz lokalne mreže, ali je Zavod za javno zdravlje u Požarevcu saopštio da je ona ispravna.

Indicije da je otrov u kafu sipao neko od zaposlenih, te da je ona bila namenjena nekom drugom a ne klijentima iz obližnje Lugavčine koji su se otrovali, zasad niko ne može ni da potvrdi niti da demantuje.

Podsetimo, 23. marta u popodnevnim časovima, pet osoba - od kojih je troje zaposleno u PSSS - zatražilo je lekarsku pomoć zbog mučnine, znojenja i povraćanja. Dvoje ih je posle pregleda pušteno kućama, a troje sa simptomima trovanja prevezeno u Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu. Ispostavilo se, srećom, da su svi imali blažu kliničku sliku, pa su posle dva dana i oni pušteni kućama.

U međuvremenu, Tužilaštvo je preuzelo istragu, a policija zatvorila firmu i saslušala svih 14 zaposlenih.

- Već posle sedam dana, 30. marta, ljudi su se vratili na radna mesta. Svi čekamo okončanje istrage, a kontrole su osim forenzičara obavile i ekipe Zavoda za javno zdravlje, te Sanitarna inspekcija i Inspekcija rada - kaže direktor PSSS Goran Pavlović.

SIMPTOMI

PESTICIDI uneti kroz usta - odmah ili posle kraćeg vremenskog perioda - izazivaju gađenje, bolove u trbuhu i povraćanje, a potom nastaju i opšti znaci trovanja: nesvestica, otežano disanje, trnjenje ruku i nogu, uznemirenost... Kontaminacija je moguća i preko organa za disanje, a znaci su bol u grlu i grudima, promuklost, kašljanje, gušenje... Dve radnice PSSS, koje nisu pile kafu, lekarima su se javile upravo zbog tih simptoma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

zaliv.net

03.04.2018. 14:58

@VLADA - kada nije zdrava i bez ovih hemikalija, naime u procesu przenja kafe oslobadjaju se pojedine supstance koje kasnije mogu da podstaknu neke veoma teske bolesti...tj dokazano je da uticu a u mnogim zemljama se vec pocinje zakonom odredjivati da kao na paklici cigara mora pisati da je stetno za zdravlje.