"VEČERNjE novosti" su jedini list iz Srbije predstavljen u muzeju profesionalnog novinarstva "Njuzeum" u Vašingtonu. Tako su se naše "Novosti" našle u društvu "Njujork tajmsa", "Gardijana", "Bilda", "Indipendenta", "Gazete", "Republike"... Naslovna strana našeg lista svakodnevno se ažurira, kao i drugih štampanih izdanja iz celog sveta.

"Njuzeum" je neka vrsta hrama Prvog amandmana ustava SAD, koji je ugraviran na fasadi zgrade, a osnova je svih američkih sloboda, kao što su sloboda veroispovesti, govora i štampe. Smešten je u impresivnom, modernom zdanju od čelika i stakla i nalazi se otprilike na pola puta između zgrade američkog Kongresa i Bele kuće.

U 14 galerija na sedam različitih nivoa, na 75.000 kvadratnih metara, prikazana je istorija novinarstva.

Pročitajte još - Vukosavljević: Država će sačuvati "Novosti"

"Njuzeum" čuva dragocene primerke prvih novina iz Nemačke, starih pet vekova, a među eksponatima su i artefakti sa događaja koji su podizali tiraže novina - deo Berlinskog zida, zatim deo antenskog predajnika sa jedne od kula Svetskog trgovinskog centra srušenih 11. septembra, izrešetani novinarski kombi iz Bosne... Izložena su i vrata hotela "Votergejt" koji je bio predmet najvećeg podviga američkog istraživačkog novinarstva koje je srušilo jednog predsednika SAD - Ričarda Niksona.

"Njuzeum" spaja novu i staru tehnologiju, kako bi otpratio celokupnu istoriju vesti. Uz pomoć informatičkih tehnologija posetiocu se nudi uvid u istoriju novinarstva i istoriju kroz novinarstvo.


PANTIĆ U MEMORIJALNOM DELU

U muzeju vesti nalaze se slika i biografija novinara Milana Pantića, dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine, koji je ubijen ispred svoga stana. Njegovo ime, kao i Slavka Ćuruvije, nalazi se u memorijalnom delu posvećenom novinarima celog sveta koji su poginuli obavljajući profesionalne zadatke.