Zorana Mihajlović: Zar je problem što je Vučić rekao da imamo malo dece?

Tanjug

19. 03. 2018. u 15:35

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, rekla je danas u Nišu da je pitanje povećanja nataliteta prioritet Vlade Srbije, a da nijednoj ženi ili majci nijedno pravo neće biti uskraćeno

Зорана Михајловић: Зар је проблем што је Вучић рекао да имамо мало деце?

Foto: Tanjug

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, rekla je danas u Nišu da je pitanje povećanja nataliteta prioritet Vlade Srbije, a da nijednoj ženi ili majci nijedno pravo neće biti uskraćeno.

Ona je podsetila da je prethodna Vlada, na čelu sa sadašnjim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, formirala i Savet za populacionu politiku i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, jer je njen cilj i da poveća broj rođene dece, ali i da pomogne ženama da povežu karijeru i materinstvo.

“Mogla sam da vidim napade na predsednika Srbije da je napao žene. Kao predsednica Koordinacionog tela, ne vidim u čemu je problem da prvi čovek države kaže da nas mnogo više umire nego što se rađa. Moramo da nađemo način da se poveća broj dece”, rekla je Mihajlovićeva.

Navodeći da su strategije opstojale i pre 10 godina, Mihajlović je istakla da je tek sa ovom i prethodnom vladom, Srbija počela ozbiljno da se bavi pitanjem demografije.

“Srbija godišnje gubi najmanje jedan grad srednje veliööine, i kao država moramo da vidimo koji su sve načini da pomognemo da se poveća broj rođenih, i po prvi put su pripremljene i konkretne mere”, dodala je ona.

Mihajlovićeva je naglasila da će, ako želimo da nas bude više, na pitanju nataliteta morati da se radi sistemski, uključivanjem svih aktera u društvu.

“Moramo da vodimo računa i o ženama koje možda ne žele ili ne mogu da budu majke, ili su majke jednog deteta, da se ne delimo po tome ko ima ili nema dete", rekla je Mihajlović.

Govoreći o pitanjima kao što je prekid trudnoće, Mihajlović je rekla da nijednoj žene neće biti uskraćeno nijedno pravo da bira da li će biti ili neće biti majka.

Ona je rekla da će Koordinaciono telo nastaviti da se bori za jednake uslove žena i muškaraca, kao i da se poveže materinstvo i karijera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

pejča

19.03.2018. 15:52

bolje 1000 evra za prvo 2000 drugo i tako daljeali odakle pare za taj podsticaj neće valjda od privatnika, jer sigurno neće od državene firme

Vladan Lazić

19.03.2018. 16:07

žele da povećaju natalitet a žene doživljavaju veliku diskriminaciju u privatnim firmama koje se posle porođaja vrate na posao a u takvoj atmosferi koja je nepodnošljiva da sami date otkaz..

Zigezaga

19.03.2018. 18:06

Dodjite u Niško porodioiste da vidite uzas od higijene i kako ze dr.ponazaju prema porodiljama..bice vam jasno sto se zene vec posle prvog deteta preplase i ne pomisljaju na drugo

Чикириз

20.03.2018. 00:43

Једно је право да ли ће или неће бити мајка( да ли ће да затрудни или не) Абортус ( убиство деце у утроби) не припада том праву! То је тешка злоупотреба права и то треба да буде квалификовано као убиство!! Тек када то тако регулишемо можемо се на уврљив и ефикасан начин позабавити популационом политиком

jelena

20.03.2018. 08:20

Ako se i daje neki novac za podrsku majkama to ce verovatno biti na mesecnom nivou a ne odjednom. I to ispadne opet nista. Bojim se da ce tako povecati samo natalitet kod roma,

драгана

20.03.2018. 14:06

@jelena - Znači,Vama je ,Jelena,bolje da majke ne dobiju ništa,nego da dobijaju mesečno.Vi ste samo za keš i odmah?Dakle,mnogo smo,izgleda nezahvalni.,Ne valja kada nema,pa ne valja ni kada ima,ali nije onako kako smo mi očekivali i kako je nama najbolje.Ko bi nama ugodio?

Sharpshooter

20.03.2018. 08:58

Sa ovako koncipiranim merama napravicete od Srbije ono sto je Tito svojevremeno napravio kumujuci Siptarskoj deci. Sta je ovo? Stvaranje romske drzave od Srbije. Ko razume shvatice.

Monja

20.03.2018. 09:09

Treba pozvati javno da se javesve zene koje su posle porodjaja sikanrane i ostale be sredstava za izdrzavanje i sebe i deteta pa sa takvom analizom onositi mere i uredbe protiv bele kuge. Ovakav poziv bi mogla da uputi bas ministarka Slavica Djukic Dejanovic.

Bora

20.03.2018. 10:47

"Nijednoj ženi ili majci nijedno pravo neće biti uskraćeno" ! Tako kaže ministarka. A šta je to što hrabre majke koje su radjale pre 2018. godine bez pomoći države sada neće primati naknadu do deset godina života svoje dece? Je li to uskraćivanje prava, ili se to objašnjava na smešan način, tj. smatra se da to pravo neće imati jer ga "sledećim zakonom" nisu ni dobile ?