UKOLIKO ne promenimo demografsku sliku Srbije, u jednom trenutku nas neće biti. Pašćemo na tri i po ili pet i po miliona stanovnika, i nećemo imati dovoljno građana da opstanemo kao država, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević.

- Predsednik Vučić je stao na čelo tima zato što je stanje alarmantno - kazao je Đorđević. - Radili smo naporno na tome, bukvalno želimo da promenimo demografsku sliku i koliko sutra krenućemo sa tim.

Pročitajte još: Bez beba neće biti ni Srbije

U tom cilju formiran je i Savet za populacionu politiku, na čelu sa Vučićem, koji treba da osmisli i implementira niz različitih mera koje će pomoći porastu nataliteta u zemlji.

I “Novosti” su pre dve nedelje, zajedno sa mnogobrojnim javnim ličnostima, pokrenule akciju “Kako da nas bude milion više”, u kojoj su demografi, sociolozi, profesori, ministri, kulturni i drugi javni radnici, od kojih mnogi imaju i više od troje dece, davali predloge kako povećati natalitet.

Radeći na izmeni i dopuni Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koja treba da stupi na snagu 1. jula, predviđena je pomoć za prvo dete od 100.000 dinara, za drugo po 10.000 mesečno u toku dve godine, za treće po 12.000 mesečno u periodu od 10 godina i za četvrto po 18.000 mesečno tokom decenije.

Pročitajte još: Za prvo dete 100.000, za drugo dete 10.000 mesečno dve godine, za treće dete 12.000 mesečno u toku 10 godina, a za četvrto dete 18.000 dinara

- Idemo u izmenu i dopunu tog zakona, u koji ćemo uneti sve ovo o čemu je predsednik govorio, a ostavićemo sebi mogućnost, kao što smo i predvideli zakonom, da Vlada još neke stvari u toku rada i analize uredbom izmeni, da mogu da podupru borbu protiv loše demografske slike - zaključio je Đorđević.

GUBIMO LjUDE

SRBIJA svakog dana “gubi” 107 ljudi, a u poslednjih 27 godina imamo negativan prirodni priraštaj. I dok smo početkom prošle godine imali 7.040.272 stanovnika, početkom ove brojka je pala na 6.995.808.