Šarčević: Nabavka udžbenika preko posrednika lov u mutnom; Proverićemo kako su nostrifikovane diplome Albanaca

Tanjug

ponedeljak, 12. 03. 2018. u 13:02

Шарчевић: Набавка уџбеника преко посредника лов у мутном; Проверићемо како су нострификоване дипломе Албанаца

foto N.Fifić

Ministar prosvrete Mladen Šarčević uputiće ove nedelje dopis školama da pričekaju i ne nabavljaju udžbenike preko posrednika, već da to čine preko školskih zadruga kako bi kompleti koje roditelji plaćaju bili jeftiniji
BEOGRAD - Ministar prosvrete Mladen Šarčević uputiće ove nedelje dopis školama da pričekaju i ne nabavljaju udžbenike preko posrednika, već da to čine preko školskih zadruga kako bi kompleti koje roditelji plaćaju bili jeftiniji.

Novi zakon o udžbenicima biće u četvrtak na Vladi Srbije, najavio je ministar, i do kraja marta biće usvojen a škole koje ne budu žurile sa nabavkom imaće brojne povoljnosti za roditelje i đake.

"Škole koje ne budu žurile imaće jeftinije udžbenike, digitalne udžbenike, biće paket obaveznih naslova. Dodatni naslovi idu preko školskih biblioteka", rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

Upitan šta sa školama koje su već roditeljima poslale uputnice gde se udžbenici nabavljaju preko posrednika, Šarčević je rekao da oni koji su počeli nabavku preko posrednika teško da tu može nešto da se menja.

PROČITAJTE JOŠ - Šarčević: Izbacićemo posrednike za nabavku udžbenika preko škola

Mnogi su, dodaje, prelazni period iskoristili za lične interese i "lov u mutnom" i da se nisu vodili interesima đaka i njihovih roditelja.


"Stari zakon je neko iskoristio da se po njemu ponaša, a sve pod izgovorom da roditelji imaju više rata za kupovinu udžbenika", pojasnio je ministar i dodao da te škole neće da sačekaju novi zakon da roditelji imaju više povoljnosti.

Dodaje da će "biti mudar i progutati" to što neke škole već nabavljaju udžbenike preko posrednika iako mogu da osnuju školske zadruge, ali da će to imati u vidu kada bude došlo na red vrednovanje škola.

"Etos ima veliki značaj u vrednovanju škola. Ovde nema etosa", zaključio je Šarčević.

ŠARČEVIĆ: PROVERIĆEMO KAKO SU NOSTRIFIKOVANE DIPLOME ALBANACA

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će biti provereno da li je na Univerzitetu u Nišu nostrifikovano 200 diploma Albanaca, a da pri tom nije provereno da li su te diplome validne, kako tvrde pojedini niški profesori.

"Video sam to u medijima i proveriću o čemu še radi. Mi sada imamo određene međunarodne obaveze kada je u pitanju priznavanje diploma", pojasnio je Šarčević.

On je dodao da se tačno zna diplome kojih visokoškolskih ustanova ne mogu biti nostrifikovane i da postoji dobra saradnja što se toga tiče sa ministarstvima prosvete zemalja u regionu.


PROČITAJTE JOŠ: Mladen Šarčević za "Novosti": Prazne učionice postaju vrtići

"Videćemo o čemu se radi i otkud toliki broj nostrifikovanih diploma Albanaca. Do mene zvanično ništa nije stiglo", zaključio je Šarčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije