Danas se slavi Sveti Sava, školska slava

Tanjug

27. 01. 2018. u 12:37

Škole u Srbiji danas će sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležiti školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva

Данас се слави Свети Сава, школска слава

Obeležavanje školske slave Sveti Sava u Trećoj beogradskoj gimnaziji / Foto: Tanjug

Škole u Srbiji danas će sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležiti školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

Savindan je i slava mnogih porodica i institucija. Najboljim učenicima, nastavnicima i institucijama ministar prosvete Mladen Šarčević uručiće Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetu obrazovanja.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.

Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, 1990-ih godina ponovo se vraća kao školska slava.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova.

Rođen je 1169. godine kao najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Svetovno ime bilo mu je Rastko.

Odrekao se svetovnog života i zamonašio kao veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj gori u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao autokefalnost (samostalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju.

Umro je u Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju.

Prema zapisima iz tog vremena, glas o smrti Rastka Nemanjića stigao je u Srbiju 27. januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije.

Njegove mošti su iz Trnova prenete u Srbiju i sahranjene u manastiru Mileševi 6. maja 1237. godine.

U vreme Banatskog ustanka, 1594. godine, veliki vezir Sinan paša naredio je da se mošti Svetog Save odnesu iz manastira Mileševe i spale u Beogradu, na Vračaru.

Na tom mestu danas se gradi najveći hram na Balkanu - Hram Svetog Save.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Кад гледам своју дјецу

27.01.2018. 14:32

како се припремају и учествују у тим програмима, мало им завидим. Свети Сава није био дио мог детињства.

Rastislav Svetosavac

28.01.2018. 10:32

Svetovno ime Svetog Save je Rastislav - Rastko , a njegove mošti nisu spaljene na Vračaru, nego su ih monasi iz Mileševe sakrili od osmanlija, dok se svi Srbi ne vrate izvornom pravoslavlju i svetosavlju..