Od jeseni leči i iks-nož

B. RADIVOJEVIĆ

18. 11. 2017. u 07:57

Од јесени лечи и икс-нож
Ministarstvo potpisalo ugovor o nabavci novog aparata. Može da tretira tumore u celom telu, od glave do pete

ZA nešto više od 200 dana, prema odredbama ugovora koji je Ministarstvo zdravlja potpisalo sa "Magna farmacijom", u Srbiju treba da stigne radioterapijski aparat za stereotaksičnu radiohirurgiju celog tela s pratećom opremom, saznaju "Novosti".

Aparat za koji profesorka dr Danica Grujučić, šef Neuroonkologije u Klinici za neurohirurgiju KCS, kaže da je savremeniji od "sajber noža", skener, ultrazvuk i ostala prateća oprema, sa izgradnjom zgrade za ovu tehnologiju po sistemu "ključ u ruke", kao i obuka stručnjaka - ugovoreni su za 659.918.315,50 dinara.

PROČITAJTE JOŠ -Gama nož kao spas

Kupljen je aparat "varijan" za stereotaksičnu radiohirurgiju, pa će se kolokvijalno zvati iks-nož, jer je "sajber" zaštićeno ime drugog proizvođača.

- Realno je da sa radom na ovom aparatu, ako sve bude išlo glatko, počnemo 1. septembra - otkriva, za "Novosti", profesorka Grujičić. - Na iks-nožu mogu da se tretiraju tumori u celom telu, od glave do pete, sa preciznošću do pola milimetra. Ipak, najveću primenu ima kod tumora kičme, pluća, vrata, glave i u terapiji tumora koji zbog veličine ne mogu da se tretiraju gama-nožem.

PROČITAJTE JOŠ - SZO UPOZORAVA: U naredne dve decenije broj onkoloških pacijenata će se povećati za 57 odsto

Za iks-nož "kandidati" su svi tumori veličine do pet i po centimetara, jer se kod većih gubi na preciznosti zračenja.

- Na ovaj način izbegava se i preterano zračenje zdravog okolnog tkiva - kaže prof. Grujičić. - Značajno se skraćuje i vreme zračenja, pa ćemo na njemu ono što se zračilo četiri nedelje moći da zračimo za pet dana.

Ugovor sa "Magna farmacijom" potpisan je 1. novembra, i od tad teče rok od 225 dana za isporuku i montažu nove medicinske opreme.

PROČITAJTE JOŠ - U Atinu na sajber nož

DNEVNO 30 PACIJENATA

IKS-NOŽ biće smešten u krugu Kliničkog centra Srbije, do Centra za gama-nož, u zgradi koja će se graditi na dva nivoa. Svakodnevno će na iks-nožu moći da se zrači do 30 pacijenata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije