Peticija: Doživotni zatvor podelio stručnjake

V. C. S.

31. 10. 2017. u 22:02

Петиција: Доживотни затвор поделио стручњаке

Potpisivanje peticije u gradskom parku u Požarevcu / Foto D. Novković

Veliki odziv građana za potpisivanje peticije Fondacije “Tijana Jurić”: Ispunjen uslov da se inicijativa nađe na dnevnom redu skupštine. Pravnici različito gledaju na mogućnost uvođenja doživotne kazne

IZMEĐU 150.000 i 160.000 građana, prema preliminarnim procenama, potpisalo je peticiju kojom se traže izmene Krivičnog zakonika i uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža dela - ubistvo dece i maloletnika i ubistvo trudnica. Konačni rezultati biće objavljeni u petak, potvrdio je za “Novosti” Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”.

PROČITAJTE JOŠ: Dvoumljenja oko dualnog obrazovanja

Fondacija je organizovala pre nedelju dana potpisivanje narodne inicijative u 40 gradova. Da bi se njihov predlog našao na dnevnom redu parlamenta potrebno je 30.000 potpisa.

PROČITAJTE JOŠ: Broje se potpisi za doživotnu robiju

- Mislim da smo uradili veliku stvar - kaže Igor Jurić, i dodaje da ostaju pri stavu da se uvede doživotna robija bez prava na pomilovanje, iako Evropski sud za ljudska prava insistira na tome da zemlje koje imaju kaznu doživotnog zatvora omoguće i razmatranje uslovnog otpusta posle 25 godina.

- Postoji institucija pomilovanja i amnestije, pa skupština ili predsednik mogu dati priliku svakom da izađe na slobodu. Time se zadovoljava pravo na nadu, garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ali tu odgovornost moraju da preuzmu najviši državni organi - kaže Jurić.

Stručna javnost podeljena je oko pitanja da li doživotna treba da zameni zatvorsku kaznu od 30 do 40 godina.

- Kazna doživotnog zatvora nije ni dobra, ni hrišćanska - kaže advokat Toma Fila.

- Osuđenom se ne daje šansa za pokajanje. On je stavljen u beznadežnu poziciju, a pretnja takvom kaznom ne deluje preventivno. Nijedan prestupnik prilikom činjenja dela ne misli o dužini kazne. Naprotiv, ako zna da će posle ubistva ostati do kraja života u zatvoru, može ubiti još troje ljudi, jer mu je kazna ista.

Sa njim se ne slaže branilac Tihomir Konstantinović, koji smatra da se ovim postiže generalna prevencija i da narodna inicijativa nije pritisak na zakonodavca, već nužnost s obzirom na okolnosti u kojima živimo (mnogo oružja, droge...)

- Potencijalni počinioci moraju biti svesni da će, ako izvrše teško krivično delo, završiti doživotno u zatvoru. Sigurnost građana je na prvom mestu i država mora da nađe novac za to. Česta pomilovanja i skraćenja kazni zbog prepunih zatvora počinioce ohrabruju, dok se građani osećaju nesigurno - kaže Konstantinović.

POŽAREVAC: SKORO SVI ZA SMRTNU KAZNU

PETICIJU Fondacije Tijane Jurić u petak i tokom vikenda potpisalo je 800 građana Požarevca. Prema rečima Sanje Lisac, jedne od majki koje su u Požarevcu pokrenule ovu inicijativu, oko 90 odsto potpisnika smatralo je da za ubice dece treba uvesti smrtnu kaznu, da je doživotna robija malo. (D. N.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Skriveni rat

01.11.2017. 18:02

I ako deluje humano ova incijativa ima skrivenu pozadinu. Medij koji ovo gura drze feministicke sekte, i one koriste svaku priliku da se svete muskarcima u Srbiji. Igraju na najnize strasti naroda i upravljaju drzavom putem medijskog pritiska. Interesantno, ne podrzavaju dozivotnu za majke ubice beba.