Двоумљења око дуалног образовања

И. МИЋЕВИЋ

31. 10. 2017. у 07:56

Двоумљења око дуалног образовања

Средња машинска школа у Новом Саду

На пакет просветних закона стигла 793 амандмана, данас расправа у Скупштини. Примедбе Агенције за борбу против корупције на рачун јачања улоге ПКС

ДУАЛНО образовање - учење са којим ће се млади лакше запошљавати или употреба ђака као јефтине радне снаге - супротстављена су становишта власти и опозиције. Данас се у парламенту расправља о Предлогу закона о дуалном образовању, као и о изменана Закона о основном, средњем и предшколском васпитању, на које су поднета чак 793 амандмана.

Парламентарци су највише примедаба имали управо на правила о дуалном образовању - чак 308 амандмана! На седници скупштинског Одбора за образовање прихваћено је 12 амандмана, који су постали саставни део предлога ова четири закона, као и амандмани које је предложио сам одбор.

На одредбе Предлога закона о дуалном образовању, осим опозиције, примедбе је претходно имала и Агенција за борбу против корупције, која је, између осталог, указала да Привредна комора Србије добија веома значајну улогу у систему образовања. Наведено је и да документ садржи нека недоречена и непрезицна решења, што може да погодује појединачним а не општем интересима. У извештају Агенције наведено је и да овај документ “не приморава послодавца да обезбеди ученицима достојанствене услове за рад”. Они замерају и што нису довољно добро дефинисани критеријуми код избора послодаваца који ће се укључити у процес дуалног образовања.

На примедбе које се могу чути на овај документ, из Министарства просвете стижу објашњења да је систем дуалног образовања пажљиво планиран, да ће ученике оспособити за рад и побољшати њихово запошљавање одмах након школовања. Предлог закона предвиђа да школе потпишу уговоре са компанијама, а појединачне уговоре склапаће и родитељи и ученици са школама и компанијама. Све компаније наћи ће се у јавном регистру који ће водити Привредна комора Србије. По овом моделу већ учи 3.000 ученика у 60 школа, уз сарадњу са 200 компанија. Укупно 1.800 компанија, према подацима Министарства просвете, заинтересовано је да прими ученике који ће радити. Компаније имају инструкторе, опрему и морају да гарантују да неће дозволити дискриминације ученика. Закон ће омогућити, поручују, континуитет учења кроз рад, уз спој теоријских и практичних знања.

Опозиција опет замера дуалном моделу то што се повећавање обима практичне наставе ради науштрб општеобразовних предмета.


РАДНО ДО 30 САТИ

УЧЕНИЦИ ће за свој рад добијати најмање 70 одсто минималца, што је према садашњим прописима 91 динар за сат, а од Нове године биће то 98 динара. Закон предвиђа да ученици могу и до 30 сати недељно да уче кроз рад, што је само десет сати мање од пуног радног времена, а више је него да у школи свакодневно имају седам часова.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Deda

31.10.2017. 10:44

Mnogi sada izmišljaju toplu vodu. Dualno obrazovanje je postojalo u Jugoslaviji od 1945 pa sve do devedesetih godina prošlog veka. Tada se takođe išlo u na praksu koliko i u školu. Samo što tada nije niko plaćao učenicima za taj ostvareni rad. Sada novi MISLIOCI u skupštini-poslanici nebi se drugačije čulo za njih da postoje, da ne izmišljaju toplu vodu. Niko neće decu izrabljivati nego će za svoje dobro nešto naučiti.

гладне очи нико не нахрани

31.10.2017. 11:07

Газдама је превелики издатак плата од 200 евра, па чине све да и то преполове.

Slavica

31.10.2017. 11:09

Deco ucite, pa bezite negde gde se ceni dobar majstor.Ovde nema leba, sve sto se radi u Srbiji, radi se zarad veceg profita stranih kapitalista.

Spomenka

31.10.2017. 14:58

U mnogim zemljama, ne mozes se upisati na fakultet ako nemas dokaz da si imao praksu, preko godine i to na vise razlicitih mesta. Smatram da na taj nacin mladi sticu iskustvo na raznim mestima, nema lencarenja a ujedno sticu disciplinu i odgovornost u vezi posla. Kod nas toga nema i zato je nasoj deci sve tesko. Imamo mnogo pametne i vredne dece ali u ukupnom broju to je mali procenat. Smatram da je pogresno biti protiv toga.