Епидемија прети због избегавања вакцине

М. С.

17. 08. 2017. у 11:45

Из Института за јавно здравље ЦГ упозорење да је тек 50 одсто деце пелцовано од ММР. Од морбила, заушака и рубеоле није заштићено 3.813 деце рођене 2015.

Епидемија прети због избегавања вакцине

Имунолози тврде да одлагање вакцинације може имати озбиљне последице / Фото: Ненад Живановић

ТЕК половина деце која по календару вакцинисања треба да буде пелцована примила је ММР вакцину. Стручњаци тврде да је ширење заразе извесно, само је питање тренутка када ће, због лошег одзива уплашених родитеља, попримити размере епидемије.

И др Сенад Бегић, начелник Одељења за имунопрофилаксу и контролу путника у међународном саобраћају у Институту за јавно здравље Црне Горе, упозорава да, уколико се настави тренд пада вакцинације деце ММР вакцином, Црној Гори прети епидемија малих богиња.

Према његовим речима, последњи подаци Института показују да од 7.814 деце рођене 2015, њих готово 3.813 није вакцинисано против морбила, заушака и рубеоле.

- Скоро да се не поставља питање да ли ће епидемије бити - већ када ће се она десити. То што још није било епидемије и страшног сценарија који је погодио Румунију (више од 8.000 оболелих, 32 умрлих од малих богиња) највише можемо да захвалимо добрим обухватима из ранијих година и чињеници да другу дозу ММР-а (пред полазак у школу) код нас примају готово сва деца. Епидемијског јављања болести још нема, јер вакцинисани колективним имунитетом штите невакцинисане - објашњава др Бегић.

Он наглашава да су "теорије завере" и искривљена објашњења антивакциналних покрета који повезују вакцину ММР са узроцима аутизма резултирали збуњеношћу родитеља који све више одлажу вакцинацију деце овом вакцином. Пелцовање осталим вакцинама у Црној Гори, а пре свега петовалентном вакцином, на завидном је нивоу. До средине августа све три дозе ове вакцине примило је готово 94 одсто деце рођене 2015. године, а вакцинација првом дозом ММР обављена је са обухватом нешто већим од 51 одсто.


Пријаве за одбијање вакцинације

Према подацима Управе за инспекцијске послове, током прошле године 93 родитеља одбили су вакцинацију према календару. Највише, 38, односно 22, било их је у Херцег Новом и Подгорици. У Бару је пријављено 19 таквих случајева, у Бијелом Пољу шест, у Плаву пет и по један у Улцињу, Мојковцу и Рожајама. Они су раније саопштили да су прошле године, у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести, поднели 92 прекршајне пријаве против родитеља који су одбили вакцинацију деце. То је троструко више пријава него годину раније. Законом је, за родитеље који не вакцинишу децу, предвиђена казна од 100 до 2.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)