Sindikati ne žele novi zakon o radu

J. Ž. Skenderija

07. 08. 2017. u 15:02

Danas primedbe sindikata na propis o zaradama u javnoj upravi; Vuković (SSSS): Ne treba deliti privatni i javni sektor

Синдикати не желе нови закон о раду

Duško Vuković / Foto Tanjug / Dragan Kujundžić

VEĆINA granskih sindikata okupljenih u Savez samostalnih sindikata Srbije nezadovoljna je početnim tekstom Zakona o platama u javnoj upravi i do danas bi trebalo da usaglasi spisak svih primedaba. Tek tada će se znati da li će nastaviti pregovore s Vladom i ministarstvima o pomenutom propisu.

- Samostalni sindikat kulture već je izašao iz razgovora, a mi pokušavamo da procenimo šta je najpametnije uraditi. Trenutna odluka je da probamo da pre javne rasprave koliko-toliko usaglasimo tekst sa sindikatima. Svesni smo da Vlada i ministarstva neće odustati od svojih namera, a na nama je da se izborimo za što više - kaže Duško Vuković, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije.

On smatra da ne bi trebalo parcelisati propis na privatni i javni sektor.

- Pokušavamo da nešto popravimo, a danas nastavljamo pregovore - kaže Vuković.

On naglašava da ima dosta problema. Namera zakonodavca je da se ovim propisom urede čak i dnevnice, da se što više suzi prostor sindikalcima, a mali prostor se daje i kolektivnom pregovoranju.

- Dijalog mora da ostane na sindikalnom nivou, to je osnov svega - kaže naš sagovornik. - Ostalo je da sagledamo odrednice koje se tiču kolektivnog ugovora. Ne prihvatamo to da tri godine unapred važi i da ne polazimo stalno od pretpostavke da para u budžetu neće biti.

Prema mišljenju našeg sagovornika, Zakon o platama u javnoj upravi je mali zakon o radu za zaposlene u javnom sektoru. On potpuno reguliše kako se dolazi do posla, zatim sistem nagrađivanja, kompletno uređivanje u javnom sektoru, ko može biti, i na koji način, primljen i premešten, kao i dnevnice, otpremnine...

* Foto: Tanjug / Dimitrije Goll


- Neprimereno je i nepotrebno da, recimo, dnevnice utvrđuje Vlada - kaže Vuković. - Valjda to može da se reguliše kroz kolektivni ugovor, a i sindikati bi da učestvuju u radu. Očigledno da je namera zakonodavca da sebi maksimalno olakša, a radnicima oteža.


DELOTVORNOST

PREMA odredbama ovog zakona, radnik treba da predstavi svoju "delotvornost u radu". To dovoljno govori, smatraju sindikalci, da on ne uređuje radne odnose na pravi način i kao takav ne može da se primenjuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Sinovac

07.08.2017. 17:28

@jala - Vi seljaci pitajte Marjana Rističevića i Miliju Miletića (vaše poslanike) šta vam je činiti da preživite, a ako im ne verujete ili vam se ne sviđaju njihovi saveti, napravite svoj sindikat, kao Francuzi...

čiča

08.08.2017. 10:41

Šta će novi zakon kad se odredbe ni postojećeg ne poštuju. Neka država zadje malo po firmama( naročito privatnim , kafanama , pekarama , za obezbedjenje) i utvrdi koliko gazde teraju radnike da rade a koliko ih za to plaćaju. I zašto se niko ne žali ? Da li sme ? kad su svi povezani i solidarni . Pišu ugovore koji su u skladu sa zakonom ali postoji samo jedna,, mala,, zčkoljica niko te ugovore ne poštuje! Dokle????