Zloupotreba dečjeg rada - nezakonit i nedopustiv čin

Tanjug

11. 06. 2017. u 13:01

Zloupotreba i eksploatacija dečjeg rada nezakonit je i nedopustiv čin koji u svakom civilizovanom društvu nailazi na osudu i podleže rigoroznim kaznama od strane nadležnih

Злоупотреба дечјег рада - незаконит и недопустив чин

Thinkstock

Zloupotreba i eksploatacija dečjeg rada nezakonit je i nedopustiv čin koji u svakom civilizovanom društvu nailazi na osudu i podleže rigoroznim kaznama od strane nadležnih, izjavila je danas zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović, povodom Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada.

Prema poslednjim podacima UNICEF-a iz 2014. godine u Srbiji je 10 odsto dece starosti od pet do 17 godina bilo uključeno u aktivnosti koje se klasifikuju kao dečji rad i koje po svojoj prirodi štete dobrobiti deteta, eksploatišu ga i onemogućavaju u obrazovanju i celokupnom razvoju, navodi se u saopštenju.

Život u siromaštvu i socijalnoj isključenosti dece koja žive i rade na ulici su pokazatelji da država nije svoj deci, bez razlike, obezbedila jednake egzistencijalne uslove.

Zamenica zaštitnika građana apeluje posebno na zaštitu dece migranata koja bez pratnje prelaze granice, čineći posebno ranjivu kategoriju izloženu svakoj vrsti eksploatacije i zloupotrebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije