Pupin memorijalni projekat među pet najboljih na svetu

sreda, 10. 05. 2017. u 13:55

Пупин меморијални пројекат међу пет најбољих на свету

Foto: Red communication

„Pupin memorijalni projekat”, delo Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ našao se među prvih pet projekata u okviru takmičenja Svetskog samita o informacionom društvu
„Pupin memorijalni projekat”, delo Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ našao se među prvih pet projekata u okviru takmičenja Svetskog samita o informacionom društvu.

„Pupin memorijalni projekat” autorke Aleksandre Ninković Tašić, na predlog Ministarstva kulture i informisanja, našao se u konkurenciji sa još 349 projekata, i zahvaljujući osvojenim glasovima, plasirao u pet najboljih projekata na svetu. Time je osvojio titulu šampiona u okviru takmičenja Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS) čiji je cilj promocija dobre prakse u upotrebi informaciono – komunikacionih tehnologija koje doprinose ostvarivanju nedavno dogovorenih Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Sam projekat, koji na globalnom nivou promoviše delo našeg velikog naučnika u oblasti telekomunikacija i kulture, sastoji se iz dve komponente, Pupinog virtuelnog muzeja i interaktivne izložbe o Pupinu u kojima je glavni partner bio Telekom Srbija.

Nastavljajući tradiciju popularizacije lika i dela velikih srpskih naučnika, na interaktivan način omogućeno je mladima da kroz Virtuelni muzej „kroče“ u svet Mihaila Pupina Idvorskog, obiđu njegov zavičaj i steknu uvid u rad ovog velikog naučnika, profesora i dobrotvora.

Druga komponenta, izložba „Pupin - od fizičke do duhovne realnosti“, jedinstvena je po mnogo čemu jer predstavlja najobimniji presek života i dela velikog Pupina, prikazan upotrebom tehnologije proširene stvarnosti na taj način ispisujući muzeologiju budućnosti.

Sama izložba trajala je 15 meseci i videlo ju je više od 120.000 građana i posetilaca Beograda.

Visok plasman „Pupin memorijalnog projekta“ značajan je ne samo zbog promovisanja naučnog nasleđa Mihajla Pupina u oblasti kulture i telekomunikacija čiji je rad zaštitio i UNESKO 2014. godine, već i zbog činjenice da ta promocija koristi moderne tehnologije kako bi ljudima širom sveta približila rad našeg poznatog naučnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije