Muzej prisajedinjenja Vojvodine biće otvoren 2018.

J. SIMIĆ

18. 11. 2016. u 20:05

Музеј присаједињења Војводине биће отворен 2018.

Igor Mirović

Nova ustanova sećanja u Novom Sadu. Povod - 100 godina od ulaska Vojvodine u sastav Srbije

SVI dostupni dokumenti, knjige, fotografije i predmeti koji svedoče o vekovnom snu Srba u Ugarskoj o pripajanju Bačke, Banata, Baranje i Srema Srbiji imaće ubuduće jedinstvenu adresu - Muzej prisajedinjenja u Novom Sadu.

Ovo je, za "Novosti", ekskluzivno potvrdio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, i naveo da su pripreme već započete kako bi muzej bio svečano otvoren na stogodišnjicu prisajedinjenja, 25. novembra 2018.

- Zbirka se neće odnositi samo na istorijski datum 25.novembar - kaže Mirović. - Želimo da se na jednom mestu sistematizuje čitava borba Srba za prava, pismo, kulturu, autonomiju i ujedinjenje još od 17. veka, pa do krunisanja prisajedinjenjem - ističe Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, do početka 2017. biće doneta odluka o ustanovljenju Muzeja prisajedinjenja, kako bi se toj ustanovi obezbedio adekvatan status. Zasada se ne razmišlja o izgradnji nove muzejske zgrade, jer bi to iziskivalo ogromna sredstva. Zato će Muzej, odnosno zbirka s tom tematikom, biti smešten na nekoliko stotina kvadrata u jednoj od postojećih muzejskih zgrada u Novom Sadu.

Muzej prisajedinjenja biće svečano otvoren 25. novembra 1918, kada će se navršiti vek otkako je na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu srpski lider Jaša Tomić pročitao odluku Srba, Bunjevaca i ostalih južnoslovenskih naroda o prisajedinjenju Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Историчар

18.11.2016. 21:10

Само мала корекција и допуна: У тој одлуци о присаједињењу Србији 1918. године није поменута реч "Војводина", него "Српско војводство" А у називу (наслову) одлуке помињу се имена само два народа: Срби и Буњевци. Ради се о историјској прецизности.