Klark: Zašto su mediji prećutali da je Hag oslobodio Miloševića optužbi

Novosti Online

četvrtak, 11. 08. 2016. u 15:40

Кларк: Зашто су медији прећутали да је Хаг ослободио Милошевића оптужби

Slobodan Milošević

Odluka Haškog tribunala da pokojnog Slobodana Miloševića oslobodi svih optužbi za ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni, ponovo dokazuje da bi sve tvrdnje NATO-a o takozvanim „zvaničnim neprijateljima“ trebalo prihvatati s ogromnom rezervom

Za proteklih dvadeset i nešto godina, neokonzervativni komentatori i „liberalni intervencionisti“ koristili su svaku moguću priliku da nam objasne da je Milošević (koji je, inače, bio demokratski izabrani predsednik države u kojoj je, u to vreme, slobodno delovalo više od 20 političkih partija!) zapravo bio zlokobni, genocidni diktator; čovek koga treba kriviti za smrt SVIH koji su na Balkanu stradali tokom devedesetih, piše u svom blogu objavljenom na sajtu RT, Nik Klark, novinar, publicista i pisac.

Zvanični narativ — isti onaj kojim nam je 2003. godine objašnjeno da Irak poseduje oružje za masovno uništenje i koje može da bude lansirano u roku od 45 minuta — bio je čista obmana, ali osmišljena tako da opravda operaciju smene režima u Srbiji, koju su elite na Zapadu tako dugo priželjkivale.

Zaključak Haškog tribunala — da je jedan od najvećih političkih demona naše ere, zapravo, nevin čovek koji nije počinio zverstva i zločine za koje je optužen — trebalo je da bude jedan od glavnih naslova u svim svetskim medijima. Ali nije.

Čak je i sam Hag odlučio da zaključak o Miloševićevoj nevinosti „sahrani“ negde duboko u tekst presude lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, dugom 2.590 strana. Karadžić je, podsetimo, u martu 2016. godine proglašen krivim za genocid (u Srebrenici), ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U Hagu nije bilo ni zvanične objave da je Milošević nevin, ni konferencije za novinare tim povodom. Jedini kome treba da zahvalimo za to „otkriće“ je predani istraživač i novinar, Endi Vilkokson, koji je na haški zaključak o nepostojanju Miloševićeve krivice naišao tokom pažljivog čitanja presude Karadžiću.

A kako je sve nekad bilo drugačije!

Suđenje Miloševiću, takozvanom „Balkanskom kasapinu“, počelo je u februaru 2002. godine. U to vreme, sve i da ste bili zaključani u nekom ormaru, do detalja biste znali šta se dešava u Hagu. Si-En-En je uživo prenosio suđenje, „najvažnije još od Nirnberškog procesa“. Unapred se podrazumevalo da je Milošević kriv — o tome nije bilo nikakve diskusije. „Kad stigne presuda, i on nestane u toj ćeliji, nikada niko više ništa o njemu neće čuti!“, izjavila je tada američka advokatica Džudit Armata, iz Koalicije za međunarodnu pravdu — organizacije u čijem je upravnom odboru savetodavni član bio i nekadašnji američki ambasador u Jugoslaviji, Voren Cimerman.

Bilo koga ko se u to vreme uopšte usudio da se suprotstavi NATO-u po pitanju krivice bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije za ratne zločine, Imperijalni Isterivači Istine nazivali su „Miloševićevim advokatom“ i optuživali ga za „negiranje genocida“.

Međutim, usred čitave te halabuke oko „suđenja veka“, veoma brzo je postalo jasno da se tužilaštvo suočava s ogromnim problemima — „Sandej tajms“ je čak citirao jednog stručnjaka za međunarodno pravo, koji je tvrdio da bi preko 80 odsto uvodnih reči tužilaca bilo koji britanski sud momentalno odbacio kao „rekla-kazala“. Moja skromna procena je da je čak i to blaga kvalifikacija.

Miloševićevo suđenje je bilo šou

Problem je, zapravo, bio u tome što se u Miloševićevom slučaju radilo o „šou suđenju“, u kojem je geopolitika važnija od čvrstih dokaza. Ne sme se zaboraviti da je originalna optužnica protiv njega, u vezi s navodnim genocidom i ratnim zločinima počinjenim na Kosovu, objavljena u maju 1999. godine, usred NATO bombardovanja Jugoslavije — odnosno, u vreme kada rat na Kosovu nije baš išao po planu koji su prethodno skovale Sjedinjene Države i njihovi saveznici.

Optužnica je, to je bilo jasno kao dan, bila osmišljena tako da poveća pritisak na Miloševića, kako bi se on povinovao zahtevima NATO-a. Međutim, problem za Alijansu bio je u tome što je, u trenutku kad je trebalo da počne suđenje bivšem srpskom i jugoslovenskom predsedniku, već počeo da se raspliće i narativ u vezi s Kosovom.

Mutne tvrdnje Sjedinjenih Država i njihovih saveznika o genocidu, o stotinama hiljada mrtvih — koje je tada beležio veliki Džon Pildžer — ispostavile su se kao lažne. U septembru 2001. godine, čak je i sud Ujedinjenih nacija zvanično priznao da na Kosovu nije bilo genocida.

Tako su, u pokušaju da „napumpaju“ sve slabiji slučaj koji (ni)su imali protiv Miloševića, tužioci u Hagu morali da podignu novu optužnicu — ovog puta za rat u Bosni. „Sloba“ je optužen za sudelovanje u „zajedničkom zločinačkom poduhvatu“ — navodnom planskom ubijanju i etničkom čišćenju bosanskih Hrvata i Muslimana, s ciljem da se formira takozvana „Velika Srbija“.

U normalnim slučajevima, kad se nekome sudi za zločin, prvo se prikupe dokazi, pa se onda — ako se proceni da dokaza ima dovoljno — podiže optužnica. Međutim, u Miloševićevom slučaju sve se desilo potpuno suprotno: optužen je iz političkih razloga, a tek nakon toga je počeo „lov“ na dokaze.

Velika ironija je bila i u tome što je bivši jugoslovenski predsednik dobio javnu pohvalu američkog predsednika Bila Klintona za ulogu koju je odigrao u procesu potpisivanja bosanskog mirovnog sporazuma 1995. godine u Dejtonu, u američkoj saveznoj državi Ohajo.

A prava istina je ovo: Milošević nije bio okoreli srpski nacionalista. On je, u stvari, bio doživotni socijalista, koji je oduvek, i zauvek, bio posvećen ideji multietničke Jugoslavije. Dok je bio na vlasti, namera mu nije bila da izgradi „Veliku Srbiju“, već da proba da „veliku Jugoslaviju“ zadrži na okupu — a to je sada — doduše, s ogromnim zakašnjenjem — priznao i Haški tribunal.

Milošević ne samo što nije bio odgovoran za etničko čišćenje u Bosni — on se čak javno izjašnjavao protiv te pojave. U haškoj presudi pominju se njegove „neprestane kritike politike koju su vodili optuženi (Karadžić) i vlasti bosanskih Srba“. On je bio čovek za koga je bilo koji oblik rasizma praktično bio anatema. Insistirao je na tome da se moraju zaštititi pripadnici svih naroda.

Rat je izazvao Cimerman

Međutim, kako bi se Milošević „adekvatno“ kaznio, a svi drugi bili upozoreni na posledice eventualnih pokušaja da se usprotive moći Amerike, istorija je morala da bude ponovo napisana. Projugoslovenskog socijalistu koji se protivio politici lidera bosanskih Srba morali su da pretvore u glavnog zlikovca rata u Bosni, a usput ga okrive i za svu krv prolivenu na Balkanu.

U međuvremenu, već pomenuti američki ambasador Voren Cimerman, čiji je neuspeli pokušaj da izdejstvuje diplomatsko rešenje u Bosni zapravo izazvao rat, izvukao se bez ikakvih posledica.

Kampanja „Okrivimo Slobu“ podrazumevala je da se apsolutno sve činjenice praktično bace kroz prozor. U članku koji je napisao — ne šalim se! — jedan profesor evropskih studija na Oksfordu pisalo je čak da je Milošević bio „jugoslovenski lider“ 1991. (godina tokom koje se Slovenija otcepila od Jugoslavije), iako je u to vreme zemlju vodio bosanski Hrvat Ante Marković.

Dogodilo se neizbežno: Milošević je proglašen za novog Hitlera. „Bilo je to kao da gledate zlog Adolfa u akciji“, pisao je urednik britanskog tabloida „Njuz of d vorld“, u vreme dok je Milošević pred Haškim sudom iznosio svoju odbranu. „Ponašanje svrgnutog srpskog tiranina u sudnici posmatrača jasno asocira na monstruoznog nacističkog lidera iz vremena Drugog svetskog rata.“

Kako bi čitaoci shvatili paralelu Milošević/Hitler, list je članak ilustrovao fotografijom Hitlera — Berlinskog kasapina — ispred nemačkog koncentracionog logora; pored nje, fotografija Miloševića — Beogradskog kasapina — ispred bosanskog koncentracionog logora… Sa kojim, kako se kasnije ispostavilo, on nije imao nikakve veze.

Ono što je haškom tužilaštvu došlo „kao kec na jedanaest“, bila je Miloševićeva smrt u pritvorskoj ćeliji, u martu 2006. godine. Sve što smo videli tokom suđenja u Hagu do tog trenutka nagoveštavalo je da je praktično nemoguće da bi osuđujuća presuda ikada mogla da zaživi.

Za čitavu plejadu sumnjivih svedoka ispostavilo se da su „kao šuplje kante“. Glavni svedok, Ratomir Tanić, bio je na platnom spisku zapadnih obaveštajnih agencija. Bivši šef službi bezbednosti i tajne policije Srbije, Rade Marković, za koga se očekivalo da će konačno raskrinkati „Slobin zlokobni plan za etničko čišćenje na Kosovu“, uradio je upravo suprotno i tokom svedočenja rekao da je bio mučen kako bi lagao u sudnici, kao i da je tužilaštvo falsifikovalo njegovu pisanu izjavu.

Pored toga, bivši šef bezbednjaka u jugoslovenskoj vojsci, general Geza Farkaš (inače etnički Mađar), svedočio je da su svim jugoslovenskim vojnicima na Kosovu u to vreme podeljeni dokumenti s detaljnim tumačenjima međunarodnih humanitarnih zakona, i da im je bilo naređeno da odbiju bilo koju naredbu koja se sa njima kosila. Farkaš je rekao i da je Milošević tada naredio da se paravojnim formacijama mora zabraniti da operišu bilo gde na teritoriji Kosova.

Kad je Slobodan Milošević umro, oni koji su ga optuživali za ratne zločine govorili su da je time „prevario pravdu“. Međutim — a to je sad potvrđeno i u Hagu — ispostavilo se da je Milošević taj kome je naneta velika nepravda.

Dok se on branio od politički obojenih haških optužbi, Sjedinjene Države i njihovi saveznici započeli su brutalnu, protivzakonitu vojnu operaciju u Iraku. U tom ratu život je izgubilo skoro milion ljudi. Prošle godine, u izveštaju organizacije „Bodi kaunt“ navodi se da je najmanje milion i trista hiljada osoba poginulo u „ratu protiv terorizma“, koji na teritoriji Iraka, Avganistana i Pakistana predvodi Vašington sa saveznicima.

Kadija te tuži, kadija ti sudi

Sve te brojke nam mnogo pomažu kad poželimo da sukob na Kosovu stavimo u nekakvu perspektivu. Čak i kad bismo Miloševića i tadašnju jugoslovensku vlast proglasili odgovornima za smrt velikog dela ljudi koji su stradali na Kosovu 1999. godine, u ratu koji je Zapad evidentno em želeo, em isprovocirao, mnogo više smrti i destrukcije izazvale su zemlje koje su najviše želele da Miloševića vide na sudu. Džon Pildžer je to lepo primetio 2008. godine — „bombardovanje Jugoslavije bilo je savršen uvod u krvave vojne intervencije u Avganistanu i Iraku“.

Od tada, NATO je uspeo da uništi i Libiju, zemlju s najvišim životnim standardom u čitavoj Africi, a sve vreme podržava i naoružane, nasilne „pobunjenike“ u Siriji, čija je namera „promena režima“.

Ne morate da budete Šerlok Holms da biste u svemu ovome primetili jasnu logiku.

Pre nego što se započne rat, ili „humanitarna intervencija“ protiv određene države-mete, neophodno je da se u javnost puste razne jezive tvrdnje o lideru te zemlje, ali i njenoj vladi. Svaka takva tvrdnja dobija maksimalnu medijsku pokrivenost, i ponavlja se do besvesti, pod pretpostavkom da će ljudi — pre ili kasnije — poverovati da je u pitanju sušta istina.

Kasnije se, naravno, ispostavi da su takve tvrdnje bile ili apsolutna laž (kao u slučaju iračkog oružja), ili nedokazane, ili u najboljem slučaju „napumpane“ do besvesti… Ali ciklus „svetskih vesti“ u međuvremenu se već pomerio korak dalje — više fokus nije na već izrečenim lažnim tvrdnjama, već na agresivnom, genocidnom „Novom Hitleru“, sa kojim se pod hitno mora izaći na kraj. Godine 1999. to je bio Milošević, a u današnje vreme je to Bašar el Asad… Ili Vladimir Putin.

I pogodi šta, dragi čitaoče? Isti ti ljudi koji brane rat u Iraku, i druge krvlju natopljene zapadne vojne intervencije, zasnovane na lažima, nedokazanim tvrdnjama i „napumpavanjima“… To su isti ljudi koji se kasnije bave podizanjem optužnica.

Kao što kaže ona stara izreka: kad ti na nekog pokažeš prstom, bar tri prsta će pokazati na tebe.

Pratite Nila Klarka na Tviteru: @NeilClark66

Stavovi, pogledi i mišljenja izneti u ovoj kolumni su isključivo stav autora i ne predstavljaju ocene ili kvalifikacije redakcije Sputnjika odakle je ovaj tekst preuzet, kao ni redakcije NovostiOnline.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (54)

Коста

11.08.2016. 15:53

''Није Слоба КРИВ, ми смо ГОВНА!!!'' (тужно, али истинито)

OSLOBODILI GA PA UBILI

11.08.2016. 15:56

NACISTICKO-FASISTICKI TRIBUNAL, nije mogao da dokaze (ni po jednoj tacki) da je Gospodin Milosevic kriv, i zato je morao umreti, DA SE BAGRA NE OBRUKA.

Vau

11.08.2016. 22:06

@Stefan - ranko75 ladno su ti propustili komentar a meni cim napisem malkice negativno o njemu nece nigde da objave, ni na jednom poratalu

Petar

11.08.2016. 23:15

@Stefan - Jos bih samo zeleo da objavite uporednu tabelu imovnih stanja Miloševica i Djindjića, pa da se vidi ko je bio ko, gde i šta!!

мрси***

11.08.2016. 16:30

НАТО је непријатељ Србије и то се не може никаквом менталном егзибицијом променити. С.Милошевићу није настављено суђење не зато што није било овога или онога, него услед напрсне смрти, која је сумњива (процес заустављен и затворен). Што се тиче НАТО-а бомбе и рушевине и данас дан су видљиве и ту НЕМА никавог ослобађања, штавише треба тражити одштету и извести на суд оне који се крију иза кованце "Колатерелна" или успутна штета. Кад се издала потерница за Тачијем, Харадинајем, мора и за Кларком.

Саша

11.08.2016. 17:18

Нажалост, да је остао жив, био би сигурно осуђен, без обзира на доказе и сведоке. Тај "суд" је отворено антисрпски, практично нико није одговарао за десетине хиљада Срба убијених у ратовима деведесетих и за прогон пола милиона људи из Хрватске и са Космета.

dr_DREgutin

11.08.2016. 17:21

И шта сада? Ко ће одговарати за утамничење невиног човјека?

Марко Краљевић

11.08.2016. 18:36

Е Цоби , па историја је јако брзо показала ко си био ти а ко су били жутаћи после тебе , па сви остали после

električar

11.08.2016. 18:47

Nikakva nova vest !!! Sve smo to odavno znali ... Miloševič je, kao i milioni drugih ljudi na svetu, žrtva rata krupnog kapitala i lopova protiv ostatka sveta ... Nažalost, njegovu smrt su pomogli i mnogi ljudi u ovoj zemlji koji iz neznanja, prevareni od svetske bagre i domaćih čudovišta, učiniše korake da to omoguće ... Sad se kaju, ali zna se da kajanje uvek dolazi kasno, kad već i sam nepovratno upadneš u živo blato ...

Miroslav GTA

12.08.2016. 07:08

@električar - Mi smo pretpostavlajali da je Milosevic bio ispravan, ali potvrdu su nam dali Predsednik Sadam Husein, Pukovnik Muamer el Gadafi, Predsednik Basar el Asad. Predsednik Vladimir Vladimirovic Putin, u unisteni zivoti ljudi u Srbiji, Iraku, Libij i Siriji

smb

11.08.2016. 23:04

postovani novinari ovog cenjenog lista daleko od toga da vasi clanci nisu u redu, naprotiv, jeste li razmisljali o tome da vasi citaoci - jos "normalni" ljudi ovako nepravedne stvari, a nazalost surovo istinite, treba psihicki i da izdrze. pogotovu u danasnje vreme kada ima toliko prodanih dusa, iz ociju im se vidi da zemlju blate za pare. ogromno hvala, ipak - iako je tesko. svako dobro, pozdrav.

Stevan Samardzic

12.08.2016. 00:32

U pravu su oni koji kazu, da bi trebalo suditi onima koji su Milisevicaisporucili u Hag. Pre svih, Vojislavu Kostunici, pokojnom Zoranu Djindjicui svakako Cedomiru Jovanovicu, a i jos desetorici njihovih saucesnika.Zna se danas veoma dobro kako se i zasto raspala Jugoslavija. Srbija,zajedno sa Slobodanom Milosevicem, nije imala interesa za raspad, pase ne svojom krivicom nasla na suprotnoj strani od "austrougara."

Dušan Šćepanović

12.08.2016. 01:04

Mafijaško i izdajničko rukovodstvo DOS koje je NATO i američkim parama došlo na vlast, formiralo krizne štabove po svih ustanovama, dovelo silom na vlast najobičniji ološ, a ponegde karijeriste, treba da bude izvedeno pred sud i istorije i krivični! Svi koji su učestvovali u protivustavnom hapšenju i izručivanju Hagu velikog državnika Predsednika Slobodana Miloševića moraju da odgovaraju! Najpre ćete ih naći na "srpskom Davosu" - Kopaoniku u prvim redovima! Ja sam Srbin, ali Srbi su podanici!

Krajisnik

12.08.2016. 02:30

Ne treba zaboraviti da je dotični predao Krajinu Hrvatima, a u Dejtonu i Srpsko Sarajevo Muslimanima i Brčko ostavio na arbitražu.

Jasenovac

12.08.2016. 08:59

@Krajisnik - Istina, samo sto ja mislim da je morao jer bi ga NATO bombardovao vec tada, nazalost!

komovi

12.08.2016. 03:01

Neka ti je laka ova nasa srpska zemlja, poslednji pravi predsednice i istinski drzavnice! Doci ce vremenom sve na svoje... Ponosni na tvoje porijeklo - tvoji Vasojevici!

Slobodan najzad

12.08.2016. 03:10

Da nije bilo njega ja ne bih sa porodicom ziveo kao covek - u Australiji. Hvala mu.

Silo za ognjilo

12.08.2016. 04:29

Milošević nije kriv za ono za šta je optužen. Optužba protiv njega je bio pokušaj suđenja srpskom narodu. Oni koji su ga kidnapovali i prodali i dalje važe za nekakve zaslužne građane kojima se čak priprema podizanje spomenika. Miloševića je izdalo rukovodstvo a i članstvo SPS i prepustilo zaboravu. Trenutno se u Srbiji rehabilituju izdajnici i falsifikuje istorija. Možda će nekad istina izaći na videlo ali od naknadne pameti malo je koristi.

Miroslav GTA

12.08.2016. 06:54

Uporno tvrdim da nas Bog kaznjava sto smo jednog Srbina prodali zlikovcima i to na najveci Srbski praznik Vidovdan, nije bitno je li Milosevic ili Mihaijlovic, nije bitno je li Predsednik ili je Djeneral, nije bitno je li sa petokrakom ili je sa kokardom Kazem plunuli smo na Srbstvo, na slavne predke, na Veru. Tad smo plunili i na nasu buducnost. Tu smo, gde smo... Pa necemo imati ni medalju u Riju. Bog tako hoce.....hoce da se opametimo "za vjaki vjakov'. I tad ce sunce ponovo zasijati.

Rabo

12.08.2016. 06:59

Osnovna mana nas Srba je zaboravnost. Zato stalno ponavljamo iste lekcije. Po komentarima zaklucujem da je Sloba bio andjeo. A znam dobro da nije bio.

Miroslav GTA

12.08.2016. 07:13

Ako je ovo istina u clanku, ima li neko m... u Srbiji da pokrene pitanje da se Slobodan Milosevic ako nista drugo barem dostojno sahrani na groblju a ne da lezi sam u dvoristu necije kuce.

iz glave

12.08.2016. 07:31

ovako znalački, jezgrovit i rafiniran tekst srpski novinari za sve ove godine ne objaviše

mozeKontraRealna

12.08.2016. 08:00

Sada mu podignite spomenik od 120 metara? Briga me za Hag on treba da ogovara za dela,nedela po Srbiji A sto je ubijao svoje politicke neistomisljenike,sto je stvorio i podrzavao razne mafijase,sto je izazvao ekonomski kolaps,hiperinflacije,sto je stvorio Jezde,Dafine i mnoge doveo do ludila i smaoubistava time,sto je unistio neradom sve firme,sto sad izlazi na videlo,sto je sa svojom zenom stvarao haos gde stigne za to nije za Hag nego Bg.Dobio bi 40 godina mardelje,posto smrtna ne postoji.

hristina

12.08.2016. 11:30

@mozeKontraRealna - moze...bla,bla,bla,. Meni nista od toga nije poznato. A ti, i slicni tebi, ako imate dokaze - na sud! Polako prolaze vremena kad je vasa zapadna "demokratija" zavila ovaj, i druge narode, u crno! NO PASARAN! Ne prolazite vise! Otkriveni ste! P.S.: Cast i slava Srbinu Slobodanu Milosevicu. Srpskom patrioti i srpskom junaku! Ziv je Slobo, umro nije, dok je Srba i Srbije!

naranca

13.08.2016. 00:00

@mozeKontraRealna - Polako Hristina .Srbi se ne klanjaju nikome osim Bogu,Isusu I Sv Djordju.Sigurno ne Slobi-slobodi!

naranca

13.08.2016. 00:39

@mozeKontraRealna - Dobio moj Cale penziju 1993 I krenuo da kupi kobasicu bas mu se dopala.Prodavacica kaze ''Gospodine nemate dovoljno para za celu kobasicu(Cale je imao u ruci celu mesecnu! penziju).Samo za pola''.Cale nadje svog prijatelja penzionera I zajedno kupe kobasicu.Eto Sloba ih je uveo u free enterprise=Slobodno preduzetnisvo.......................More....

naranca

13.08.2016. 00:49

@mozeKontraRealna - @mozekontra Jna zaposela sve karaule I prelaze u SLO a on ih opozvao.(Death of Yugoslavia) Sigurno je dobio neki honorar....Izdaja Krajine 1995...U konstantnoj vezi sa generalisimusom Tudjmanom.......Gajbice......Duga......Glad...Emigracije......

gargamel

12.08.2016. 08:01

Ja sam juce u " Politici" objavio ovu vest, moj komentar je nakon nekoliko sati izbrisan.Svaka cast Novostima, objavili su ovu vest, mada mislim da su mogli i juce.Sramota je ,da su oni koji su uzeli nagradu ,opet u parlamentu

oldlala

12.08.2016. 08:37

Jasno mi je sto zapad precutkuje ali mi nije jasno zasto Srbija to govori svima i na svakom mestu,zasto neobjavi tako da ceo svet to cuje,nije dovoljno sto to politicari zapada znaju treba svi da znaju!

Killer

12.08.2016. 11:09

Znači li ovo da bi trebala da se nanovo izvrši podjela teritorije Bosne i Hercegovine obzirom da su srbi bili etnička većina na tom prostoru.Naravno i trećina Hrvatske da se vrati srbima...

Bonaprta3

12.08.2016. 11:47

Kao sto je istorija Srba i srpskog naroda sakrivena i pisana od strane Nemaca posle Berlinskog kongresa, tako i dan danas pricaju nam lovacke price. Necudi me sto to oni rade? Rade tako, jer je u njihovom intetesu i njihovih ciljeva. Zalosno je sto nasi istoricari i pojedini politicari danas kao i neke NVO nesporno podrzavane sa zapada, namecu nam da moramo da prihvatimo te lazi. Srbijo probudi se, neuci lazi.

ATWIGGY-LOZNICA

12.08.2016. 12:05

Šta reći posle svega ? Luda planeta ZEMLJA .....!?!? Pozdrav !!! Twiggy

Стеф

13.08.2016. 05:02

Толико ствари нам се дешавало у историји углавном лоших. И када читам и слушам о томе осетим неки гнев али са временом почињем да се навикавам на ствари које нам се дешавају, углавном неправедно. Међутим сада прочитам ово и прокључа ми крв у венама. Како је лош осећај бити у подређеном положају у односу на такве људе са запада. Некад просто после прочитаног оваквог текста осетим као да у ваздуху нема довољно кисеоника. :-(

Ristanovic Nebojsa

13.08.2016. 11:21

Eto nam evropska unija i njihovi zakoni i pravda a svi smo zaboravili bombardovanje i ostalo što su bacali iz vazduha pa sad ljudi boluju od karcinoma.NE EU !!!

lili marlen

13.08.2016. 20:40

Niti je kriva Srbija, niti je kriv Milosevi. A onda su jedini krivci oni koji su ga protivustavno uhapsili i izrucili Hagu na Vidovdan

CHE

14.08.2016. 22:56

Kakva ironija! Kako narod koji je ta Evropa satirala u prvom i drugom sv. ratu i koja je pobila milione Srba od naroda zrtve napravi dzelata? Nisu mogli da operu savest drugacije osim da nas sramno i bespravno satanizuju. Na fasizam i nacizam vise ne reaguje a i sto bi kad je i sama fasisticko sovinisticka tvorevina. Da smo lizali bulju Hitleru bili bi Evropa s hrvatima al hvala Bogu nismo i daj Boze da nikad i ne budemo Evropa.

K

15.08.2016. 14:21

SAD izgubio uticaj na Middle East pa hoce da naprave novo zariste i to opet na Balkanu!

SPS

05.10.2016. 23:41

Slobodan Milosevic je slavno pao jer je branio srpske interese.Ni jedan Srbin nije nikada toliko bio ponizen u vremenu 90tih...prvo su ga izdali svi Jugosloveni pa svi simpatizeri DOS-a koji su nam na kraju i dosli glave i zabili nas u ogromne dugove.Da je Milosevic i sada ziv Srbija bi izgledala daleko bolja i ne bih bilo robovlasnicke demokratije vec socijalizma.Trebalo bih mu spomenik podici kao srpskom velikanu i patrioti,a ne podizati Djindjicu koji nas je dokrajcio,a sve Dosovce na sud !!!