Osnovcima studentska pitanja!

I. MIĆEVIĆ

utorak, 08. 03. 2016. u 20:20

Основцима студентска питања!
Nastavnici, đaci i roditelji ogorčeni zbog opštinskog takmičenja iz biologije. U celoj Srbiji na okružno takmičenje plasiralo se samo 15 učenika

NA OPŠTINSKOM takmičenju iz biologije za đake od petog do osmog razreda, održanom proteklog vikenda, učestvovale su hiljade osnovaca širom Srbije, a dalje je prošlo njih 15! Mnoga deca mislila su da je testiranje skrivena kamera, neka pitala da li je reč o pogrešnom testu, a mnogi su iz učionica izašli u suzama, jer na testu nisu znali ni za dvojku, a u dnevniku imaju peticu.

Pobunili su se i nastavnici protiv testa koji je bio "pretežak i pun grešaka", a od Srpskog biološkog društva, koje je pitanja poslalo u škole, očekuje se rešenje ovog slučaja.

Da je test bio pretežak, za "Novosti" potvrđuje i prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta Univerziteta i član UO Srpskog biološkog društva.

- Test nije bio prilagođen tom nivou takmičenja, a da li je bilo grešaka, biće utvrđeno - kaže Tomanović. - Ja pitanja nisam ni video do dana polaganja, ali prihvatam kritiku. Ali isto tako mislim da treba da preispitamo težinu pitanja za ubuduće, jer nije u redu ni da do okružnog takmičenja stigne skoro 10.000 đaka. I to govori da je test prošle godine bio previše lak. Treba naći pravu meru.

Testove je pisala vanredni profesor metodologije na ovom fakultetu dr Jelena Stanisavljević, a nastavnici se, osim na težinu zadataka, žale i na veliki broj grešaka. Prigovori su Srpskom biološkom društvu stigli iz aktiva biologa iz Užica, Sombora, Rume, Zrenjanina, Valjeva, Pančeva, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Odžaka, Vršca i nekoliko beogradskih opština.

- Svi smo ogorčeni. Kolege u Kragujevcu nisu objavile rezultate u znak protesta. Takmičenje će dalje bojkotovati i Aranđelovac i Šabac, a testovi u Gornjem Milanovcu i Čačku nisu ni pregledani - kaže za "Novosti" Vesna Stevuljević, nastavnica biologije u OŠ "Kosta Abrašević" u Resniku.

- Deca su izlazila u suzama, a ispalo je da su nastavnici nesposobni da pripreme decu za takmičenje, iako je to naša obaveza. Polagali su učenici od petog do osmog razreda i prolaznost koja je blizu nule je nedopustiva. Testove je očigledno pisala nestručna osoba. Nisu ispoštovane propozicije, pitanja su bila mimo nastavnog plana i programa.

O ovom problemu danas će raspravljati nastavnici biologije iz Beograda, a Srpsko biološko društvo za sutra je zakazalo sednicu UO na kojoj će se raspravljati o takmičenju i tome kako načinjena šteta da bude ispravljena.

- Najverovatnije će prag za prolazak dalje da bude spušten sa sadašnjih 90 bodova, na 60 ili 70. Tako ćemo dobiti realan broj dece - najavljuje prof. Tomanović.


OKRUŽNO BEZ TAKMIČARA

KOMISIJE su izbrojale da se u čak 51 opštini i gradu nijedan učenik nije plasirao dalje, na gradsko ili okružno takmičenje! Plasirao se po jedan osmak iz Trstenika, Vladičinog Hana, Aleksinca, Velike Plane i Čukarice. Po jedan šestak prošao je dalje iz Vranja, Ćuprije, Loznice, Bora, Odžaka, Šida, Novog Bečej, Niške Banje, Lazarevca i Zvezdare. Prag znanja prešao je jedan sedmak iz opštine Rakovica, na Vračaru su dva plasirana osmaka, a u Požarevcu dva sedmaka, u Nišu po dva petaka i šestaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mitrovic

09.03.2016. 05:48

Cija je sticenica dr Jelena koja je pisala testove? To nije bilo za dzabe, sigurno!

SNEZANA

09.03.2016. 14:27

@Mitrovic - prof biologije ,,mag ekologije 32 god rada u prosveti velika planaovo je odluka da se degradiraju prof a daci demoralisustrasno da deca ovako nesto dozivecime se motivisu?sniziti kriterijume prolaznosti ,,,krivca javno,,,,

Vekaca

09.03.2016. 11:40

S obzirom da je dotična profesorka bila prisutna kada sam ja polagala licencu za profesora, mogu da zamislim kakva su bila pitanja. Ona je, po njenim rečima, jedini pravi metodičar u Srbiji. U suštini, njeno aludiranje je bilo samo na kupovini njenog priručnika za nastavu, svi ostali priručnici su zastareli, Ja sam kritike i prihvatila, i nisam se potresla jer sam znala da nikada neću naći posao u prosveti, ali se sećam njehih komentara na ljude koji rade preko 20 godina kao nastavnici.

mina

09.03.2016. 15:54

Ucenica sam sedmog razreda osnovne skole. Za opstinsko takmicenje iz biologije pocela sam da se pripremam jos pre septembera. Procitala sam sest knjiga razlicitih izdavaca samo da bih ostvarila sto bolji rezultat na takmicenju. Bila sam veoma sigurna u sebe, gotovo sam mogda da se potpisem za prvo-drugo mesto,ali kada sam otisla na takmicenje meni su suze kapnule na test od razocarenja.Osvojila sam 54 poena.Poenta ovog komentara jeste to da se uvidi nepravda koja je nama,ucenicima napravljena.