Bez troje dece u porodici Srbi će nestati!

Jelena Matijević

30. 08. 2015. u 21:00

Bebe se kod nas sve manje rađaju, pa ne čudi loša demografska projekcija UN. Starijih od 65 godina ima više nego onih od 14.Sve teže do odluke o potomstvu

Без троје деце у породици Срби ће нестати!

U SRBIJI će 2050. godine živeti milion i po stanovnika manje nego sada! Ovo je pokazalo istraživanje Ujedinjenih nacija, koje Srbiju svrstava na listu zemalja sa katastrofalnom demografskom projekcijom. Narod nam ubrzano stari, umiru gradovi i sela, deca se sve manje rađaju. Da je broj starijih od 65 godina premašio ukupan broj dece mlađe od 14 godina, prvi put je pokazao popis 2002. godine. Rezultati popisa iz 2011. godine još su porazniji, jer pokazuju da deca čine svega 14 odsto populacije Srbije.

A, pre samo pola veka u Srbiji (bez Kosova i Metohije), dece je bilo gotovo četiri i po puta više nego starih. Po popisu iz 1950. godine, bilo nas je 5,9 miliona, a procenjuje se da će nas isto toliko biti i 2050. Kao ceo vek bez rađanja!

- Nedovoljno rađanje, za prostu reprodukciju, u Srbiji je otpočelo od sredine 20. veka - kaže mr Ivan Marinković iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka u Beogradu. - To, praktično, znači da nijedna generacija žena rođenih posle Prvog svetskog rata nije rodila dovoljan broj dece za prostu reprodukciju. U društvu se to manje videlo jer je bila mlada starosna struktura stanovništva.

MODEL ZA PENZIJE POSLEDICE pada nataliteta već oseća i Penzioni fond, jer je broj penzionera veći u odnosu na broj zaposlenih - kaže Marinković. - U narednim godinama taj problem će se produbljivati, pa će se, verovatno, tražiti i novi model njegovog finansiranja.

Opstanak

ŠANSA da se nešto "popravi" i da demografska slika Srbije danas ne bude ovakva, po rečima našeg sagovornika, postojala je u drugoj polovini pedesetih godina minulog veka. I tih godina, kaže, nedovoljno se rađalo, a posledice su se pokazale 1992. godine kada je u Srbiji, prvi put, zabeležen negativan prirodni priraštaj.

- Od tada negativan prirodni priraštaj u našoj zemlji je konstanta, a jedino što se menja jeste to što je iz godine u godinu sve izraženiji - naglašava Marinković. - Najpre je broj umrlih bio tridesetak hiljada veći od broja novorođenih. Sada je oko 35.000, a očekuje se i razlika od 40.000. Za deceniju, dakle, biće nas oko 400.000 manje. Ako tome dodamo i nespornu činjenicu da se iz Srbije, svake godine, iseljava više od 5.000 mladih, onda ne čudi što smo se po istraživanju UN našli na listi zemalja sa katastrofalnom demografskom projekcijom.

Kako naš sagovornik kaže, ni budućnost nam ne izgleda svetlo, a šanse da se podmladimo su minimalne.

- Zbog nerađanja u Srbiji svake godine nestane mesto veličine Ćuprije - podseća Marinković. - Za prosti opstanak nacije potrebna su bar dva deteta u svakoj porodici, a kod nas se u kući rađa 1,4 deteta. Ako nam rađanje ostane na tom nivou, čak i kada bi godišnje oko 30.000 ljudi imigriralo u Srbiju, opet bi se odnos starih i mladih, do 2050. godine, dvostruko pogoršao. Tek ako bi se do 2020. godine podigao nivo rađanja i godišnje nam stizalo oko 50.000 stranaca, sredinom ovog veka imali bismo oko 15 odsto šanse da zaustavimo starenje nacije.

Partneri

SADA smo, naglašavaju demografi, nevitalna, stara nacija koja po procentu penzionera prednjači u Evropi. Dodaju i da na odluku o rađanju ne utiče mnogo ni (ne)siguran posao, što često služi kao opravdanje većine parova. U Srbiji, kao i u celom mediteranskom pojasu, po rečima demografa, "krivce" za pad nataliteta trebalo bi tražiti u mnogobrojnim kulturološkim i psihološkim faktorima, otuđenosti, poteškoćama oko pronalaženja odgovarajućeg partnera, nestabilnim emotivnim vezama.

Može da se napravi idealan model rađanja i imigracije koji bi sigurno zaustavio starenje u Srbiji, ali to nije realno - kaže Marinković. - Po tom modelu, tokom narednih decenija, svaki par bi trebalo da ima četvoro ili petoro dece. Osim toga, model podrazumeva i mnogo stranaca koji bi došli da žive u Srbiju. U to je, međutim, teško verovati dok ne postanemo bogatija i privredno jača zemlja.

KRITIČNO I U REGIONU

PO podacima UN, u Srbiji od Subotice do Šar-planine živi 8,8 miliona stanovnika. Negativni demokrafski trend, prema ovoj projekciji UN, dovešće do drastičnog smanjenja populacije. Za 35 godina, Srbija će imati 17,2 odsto manje građana.

MEĐU 10 zemalja u kojima će se broj stanovnika, takođe, drastično smanjiti, osim Srbije nalaze se još Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Rumunija, Ukrajina, Japan, Letonija i Litvanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (90)

N.N.

30.08.2015. 21:14

Niko ne može, i ne treba da rađa više dece nego koliko može da ih odhrani, obuče, odškoluje i da im kao roditelj omogući normalan početak samostalnog života. Na žalost za prosečnu Srpsku porodicu to je 1 dete. Šta god da će da se desi, desiće se. Novi svetski poredak davno postoji. Ne treba rađati socijalne slučajeve, ma šta će da nestane. Da je državi stalo do opstanka podržavala bi rađanje dece, a ne krađe. Svako ima odgovornost prvo prema detetu, a Srbija bi trebala prema građanima.

Mikoje

30.08.2015. 23:56

@N.N. - Ukoliko nisi socijalan slucaj, onda mozes bar dvoje dece imati. I ne govori drugacije. Buducnost niko ne moze da previdi, mozes biti siromasan pa postati imucan, ili biti bogat pa postati socijalni slucaj. Mozes i da se razbolis i umres. Sta ce deca onda? Onda ih nemoj ni praviti, je l si to mislio? Drzava gde seljak ne pravi po 4-6 dece, nema cemu da se nada. Seljake je drzava decenijama unistavala, i sad se tamo setaju vukovi umesto dece.

N.N.

31.08.2015. 13:17

@N.N. - Kako iz mog komentara zakljucujes da li sam muskarac ili zena?? Vidim obracas mi se kao da sam muskarac !!??Kako zakljucujes koliko dece imam??

ap0qalypto

30.08.2015. 21:25

kako da nas ima vise? oni sto imaju ne zele decu, zele dolche vita. vecina sto prezivljava ne moze vise od jednog deteta da ima. uslov za vise dece, ako je covek odgovoran prema detetu, su bolji socijalni uslovi. napomenuo sam tako, zbog toga sto ne vode svi racuna o tome da li imaju uslove za decu.

Ејј

30.08.2015. 21:29

Битно да се поспешује наталитет код цигана којима се под параваном лажно угрожених права чине уступци и привилегије каквих немају нигде у свету а на уштрб српске већине.

Milica

31.08.2015. 00:55

@Ејј - Bravo! Svaka cast,odlicno ste to zakljucili. Ovde svi imaju veca prava od nas.

IOs

30.08.2015. 22:28

za 3 dece potrebne su niže cene hrane, opreme, odeće za decu...bolja i brža zdravstvena zaštita dece, prednost pri zapošljavanju osoba sa 3 dece u drzavnim organima....ovako to je trenutno čist ludi entuzijazam pojedinaca

За три деце

31.08.2015. 09:01

@IOs - за три деце је једино потребно да жена остане три пута трудна. Све остало није потребно и некако се напабирчи. Ех, ух, ах...

Tixon

30.08.2015. 22:35

Drzava bi mogla doneti i zakon o nacionalnim penzijama za zene ,koje rode cetvoro dece ,a imaju npr. 10 ili 15 god. radnog staza,bilo kod privatnika ili drzave.Tako bi se izbegao slucaj da korisnici ovog benefita budu socijalni slucajevi,vec bi se zakon odnosioprvenstveno na srednju klasu.

Bobbie

30.08.2015. 22:38

Vratite se na selo i gradite zdrave porodice, ali neko treba i da podrzi povratak naroda u unutrasnjost zemlje i to finansijski a ne demagoski.

nemanjabtj@yahoo.com

30.08.2015. 23:55

@Toplicanin - Trudi se ti u ovakvoj zemlji u kojoj ti svakog dana prete otpustanjem a pride zivotni standard nikad bedniji

Dzoni1

30.08.2015. 23:15

pa ja imam jedno dete radimo ja i zena i nema sanse da ga upisemo u jaslice.O kakvoj deci mi pricamo kad drzava nemoze da izadje na kraj ni sa ovo malo dece koja su vec rodjena

darko

31.08.2015. 06:48

@Dzoni1 - Ja imam troje i imam verovatno tri puta više problema ali "MOJI SU" i nije mi teško da radim po 12 sati za njih.Ni u jednom trenutku u životu se nisam pokajao(jedino mi malo žao što žena nije htela još jedno).Ali da vidiš kada se poslože jedno do drugoga-ko anđeli.

grunf

30.08.2015. 23:36

Ja imam troje dece i zivimo na ivici siromastva. Roditelji bez nade sa decom bez buducnosti. Ko je kriv? Pa drzava. Prazne price u predizbornim kampanjama ne dizu natalitet. Obezbedite socijalne stanove, obezbedite posao, napravite socijalne karte gradjana. Nista se ne ulaze u decu a od njih se trazi, i njih zaduzujemo svaki dan novim kreditima za ne znam sta. Manje rijalitija i prajdova na tv-u, a vise edukativnih emisija o porodici i realnom zivotu.

Arsenije

30.08.2015. 23:42

Мени ово смрди на кампању да се приме имигранти...

n.n.n

30.08.2015. 23:59

a ima i onih, koji se ne zene i ne udaju, jer nemaju s kim. devojke cekaju da im momci pridju, momci ne prilaze. i tako prodje, jedan dan, drugi, mesec, godina ....

Vasa

31.08.2015. 00:24

Ја имам троје, али сам их све одвео у Америку. Ако буде било боље до 2050 можда се врате у Србију...

Бабица

31.08.2015. 11:26

@Vasa - А где си ти Васо? Јеси ли са својом децом?

VladoVA

31.08.2015. 00:31

Jaka porodica znaci puno dece. Ko nece da pravi jaku familiju, i zeli da ima jedno dete da sutra samo kroz zivot ide i brine o dva stara roditelja, onda ok.

Zemun

31.08.2015. 20:16

@VladoVA - Moji baba i deda (po majci) su imali troje dece pa su se stalno svadjali sta je ko uradio, ko je na redu da obidje roditelje, ko je sta kupio roditeljima...itd. Baba i deda po ocu, imaju samo mog oca i on je znao da su sve obaveze njegove i oni su bolje prosli. To sto si naveo ne mora da bude tacno. Sve je relativno, i ide od slucaja, do slucaja.

Deki

31.08.2015. 01:08

nije pad nataliteta krivo zato sto sada ima vise penzionera nego radne snage vec katastrofalan rad tj.nerad ove i prethodnih Vlada koje nista nisu uradile niti sada rade na zaposljavanju i ulaganjima u mladu populaciju koja nam svaki dan ide napolje da radi.Uzas od drzave i rukovodstva!

Potom

31.08.2015. 01:16

razgovarao sa uticajnim Rusom po istom pitanju kako su Rusi to rešili vrlo uspešno. Novcem. Stim što nekima je posao da se razmnožavaju, ali

Kosovac

31.08.2015. 01:40

Da su nasi preci imali upola uslova kao sto mi danas imamo,gde bi i kraj bio. Moram da napomenem da su majke neverovatno razmazene.Kad bi mogle,i pola bi deteta rodile.Jos gori su muzevi koji ne smeju a da im kazu. Od kad je zena pocela da vodi politiku i porodice,dokurasmo do ambisa. Problem danas u nas Srba je sto hocemo da se odreknemo dobrog,a lose da zadrzimo.Samo sto mi mislimo da obrnuto radimo. Radjajte se Srbi,neko je vas rodio.Nemojte to buducim pokolenjima uskracivati.

istina

31.08.2015. 13:15

@Kosovac - Ako ti posaljes sada u zivot decu kao sto smo bili mi, kao sto su tada nas majke slale, slobodno ih odvedi pred centar za socijalni rad. Dete da bi iole uspelo u zivotu mora da zna najmanje 1 strani jezik, bavljenje sportom se sada placa, mi smo se igrali, deca sada nemaju gde. Koliko kosta besplatno" studiranje? Koliko kosta iznajmljivanje stana kada se dete osamostali? Koli je procenat od plate bio nekada, koji sada? Ili da dete kupi stan? Nije isto vreme, kriterijumi..Moja baba je rodila 10.

Маестро

31.08.2015. 01:47

Наравно, кад држава је уредила да Срби у Србији имају најмање права у односу на све мањине у земљи. Помаже се пуном паром азилантима, омогућава се бесплатно школовање на факултетима Циганима (од скоро преименовани у Роме), такође се омогућава и социјална помоћ беспосленим трудницама ромске и шиптарске националности, док се изгледа националној мањини Србима не пружа ништа у сопственој држави. -Брука и срамота од власти према свом народу.

Sale

31.08.2015. 02:00

Kad prosecna srpska plata bude mogla da prehrani porodicu bice i vise novorodjencadi, sve dok je plata oko 160-200 evra nema sanse.

louie

31.08.2015. 02:11

Gadite mi se svi sa vasim negativnim komentarima. Kriva drzava,krivi svi osim mene pametnog i savrsenog. Kako su se deca radjala sa pocetka 20 veka posle velikih ratova? I tadaje bilo bede ali se opet radjalo i nemoze niko da me ubedi da smo sada srecnii nego oni onda sa dosta manje stvari.

istina

31.08.2015. 18:02

@louie - Blago tebi kada si ostao na nivou pradede, cukundede...Ja se gadim takvih, nazadnih. Radjalo se pocetkom 20-og veka...To ti je primer??

louie

01.09.2015. 04:23

@louie - Moj pradeda je bio kraljev oficir koji je zivot dao za Srbiju. Iza sebe je ostavio 6-toro dece.Moj deda je bio partizan nosilac spomenice koji e takodje zivot dao za Jugoslaviju i ostavio 8 dece koji su svi preziveli najvecu bedu i fino se snasli u zivotu. Ali vidis sad oni imaju po jedno ili dvoje dece. Ja imam 31 god. i 3 dece za sad. Tako da kada kazes da sam na nivou pradede ja to shvatam kao najveci komplimet i odgovornost. Atebi neka uzori budu neki drugi moderniji,emancipovaniji....

Ivan

01.09.2015. 10:28

@louie - Budi siguran da je lakse bilo odgajati, skolovati...decu sto kazes 8-oro, 11-oro..pre 100 godina, pre 60 godina, nego troje sada. ne moze se uporedjivati NISTA od pre 100 godina i danas, pa ni mogucnost uzgoja dece. Moji prababa i pradeda su ocuvali i odskolovali, osamostalili 9-oro dece ni on, ni ona nisu radili. Ja i zena radimo (VSS), na ivici bede smo sa 3-je dece, zivimo skoro kao socijalni slucajevi. A o fakultetima, stambenom resenju nema ni govora. Volim ih vise od sebe,ali sam pogresio.

Patriota

31.08.2015. 06:07

Kriva je drzava koja ne ukine porez na decije stvari, opremu, odecu i hranu. Nicim nisu olaksali roditeljima koji imaju vise dece, deciji dodatak se prima samo do treceg deteta posle nista. Krivi smo i mi... u Srbiji se godisnje izvrsi preko 200.000 abortusa dok preko 100.000 parova ceka na vestacku oplodnju jer ne mogu da imaju decu. Bog nas kaznjava zbog abortusa, ni zivotinje ne ubijaju svoje potomke.

Razocaran

31.08.2015. 06:16

ima nas koji ne mozemo da imamo dece,a drzava nam pomaze sa dva pokusaja VTO,za treci skupis 5000€ pa sta bude...ali vazno je da nasa drzava placa bolesnim umovima promenu pola...

Kosta

31.08.2015. 06:29

Ja bih zeleo da imam puno dece. Problem je u tome sto nemam skim da stvaram porodicu. Dve visegodisnje veze su mi propale. Jedna od 2 godine a druga od 3. Nisu htele da se udaju. Zato sam resio cim skupim nesto novca i idem u Albaniju po zenu. Jedina opcija kad nase nece da se udaju i da radjaju decu.

nik

31.08.2015. 16:36

@Kosta - slazem se sa tobom 100% nema lepsih devojki od onih iz srbije...ali one ne traze momka bez para...kako kazu..kada si debeo I bez para ti si svinja...a kada si debeli bogatas ti si meda...sponzoruse nista drugo

из главе

31.08.2015. 06:51

није тачно, главни узрок је миграција, нама млади одлазе на запад и тамо дају свој максимум знања, труда, па и прираштаја. Исто се то ради Албанија (и Србија) са Косметом, искључиво младе муслиманске породице су мигрирале из хришћ-ислам Албаније на КиМ (али у Италију, уз помоћ Ватикана само римо-католици) . Онда све ово покрију глобалистички пропаг центри бајковитом, а математички нетачном причом. И још узрок је важан - деца се рађају у 30тим, а не 20тим год.

Ureka

31.08.2015. 07:06

Sem Novosti niko se ne bavi ovim kataklizmicnim problemom po Srbe.O cemu dalje da pricamo.

Вук-ЋИРИЛИЦА

31.08.2015. 07:15

Људи који воде овај народ. Као да све раде да би га упропастили још од 1920 и Александра ујединитеља!

goran

31.08.2015. 07:22

članak možda nije tačan.trebalo je napisati da će srba da bude 1,5 miliona manje

Bojan

31.08.2015. 07:48

Pa da pruzis mu sve . ,,Nek dete spava ljubi ga majka". svaki taj vas dobro stacioniran jedinac bi dao sve sto ima za brata i sestru. Mislite da su posle 1 svetskog rata (kad je natalitet bio najveci) imali sve, nisu imali ni upola. da standard bude duplo polji za vas ce uvek biti malo. "ako rodim troje dece necu imati para za more,za banju ...."

Srbijanac

31.08.2015. 10:41

@Bojan - Sto je najgore, 90% tih jedinaca nisu nista bogatiji no kad bi imali brata ili sestru. Roditelji tako krenu kobejagi pruzice mu mnogo vise ako je jedinac, i na kraju ipak nemaju novca nista posebno da mu obezbede, i on odraste sam u komsiluku gde svi imaju po dvoje dece. Tako je bar bivalo veselih osamdesetih, u moje vreme. Sa druge strane, hiljade stanova koje metuzalemi bez dece drze po BG idu drzavi, i drzava ih prodaje umesto da ih poklanja srpskim parovima sa 4 dece. i vise.

Treća smena

31.08.2015. 10:58

@Bojan - Matori ovo je 21. vek, pre 100 godina je sirotinja i u Londonu i u Parizu i u Parizu živela isto, na ivici gladi. Danas je 2015, vreme kada automobili lete, u džepu možeš da nosiš celu biblioteku, a na jednoj plastičnoj kartici sav novac ovog sveta, mladi Nemci putuju svetom, mladi Englezi troše stotine evra na provod i pijanke po Grčkoj i Turskoj, a kako ja sutra da objasnim svom detetu da verovatno nikada neće videti nijedan glavni grad osim Beograda osim ako ne postane lopov i prevarant.

Centar

31.08.2015. 17:58

@Bojan - Ako su ti isti kriterijumiu kao pradedovima, svaka ti cast. Moj pradeda je imao 11-oro dece, niko nije imao ni dan skole, svi s se rastrkali po svetu, snalazili. Deda je imao dvoje dece, oboje ih je skolovao do zavrsetka fakulteta. Moj otac ima nas dvoje, zavrsili smo fakultete, po dva puta gubili posao, ne radimo, nemamo reseno stambeno pitanje...i treba da pravim socijalne slucajeve (kao moj pradeda)?? Ili da se deca radjaju u Srbiji, ali da moraju da beze iz Srbije, jer nemaju posao, stan..

Mali bata

31.08.2015. 08:16

Moj prva debit pred TV kamerom je bio u vezi borbe protiv narko dilera, oni to danas osete i nastavicu da radim na tome da nasa deca imaju zdravstvenu zastitu, siguran radna mesta i bezbedan zivot.

Дејан Петровски

31.08.2015. 08:33

Узми па направи троје деце,а не ту пишеш и кукаш како ће да нестанемо !!??

Ите бегајте

31.08.2015. 08:57

Неће Срби нестати, а ове навалентне текстове за застрашивање оставите за неки други пут. Већ смо их сажвакали сто пута, по дваес пута годишње. Када Срби више не буду могли да се башкаре по градовима, ето их назад на поља, у шуме, на катуне...А тамо неможе дасе живи нити умире, ако немате бар неколико деце када остарите. Јер неће бити џабалеску провода, хране, старачких домова за богаташе, па ни сахрана за паре. За све то ће нам требати руке нашег подмлатка.

repus

31.08.2015. 09:02

нема посланице за божић којом се поручује из спц да се намножимо и обножимо и ту је крај спц за борбу за већи наталитет нигде и никада неко из спц није дигао глас за прескупу дечију обућу одећу и храну вероватно се баве увозом и продајом исте кад не утичу да се смање цене држава додатну свим силама ради на тоиме да има мање деце финасирају стадионе спорске терене клубове а не граде вртиће школе мој комшија србин има 4 деце исекли му струју сви ђаци а на косову чим искључе струју србија плаћа

volf mesing(albanac)

31.08.2015. 09:04

koji bre prirastaj koje troje dece?!zahvaljujuci milosevicu srbija je tu gde je sada!ekonomija unistena ljudi beze sa sela svako gleda da usicari neki dinar da bi preziveo!da li neko zna sta je to skolovati troje celjadi?!hraniti obuci obezbediti im sve neobhodno da se ne razlikuju od ostale dece!!

Boban

31.08.2015. 10:54

@volf mesing(albanac) - Delimicno ste upravu, ali manimo se Milosevica. On je daleka proslost. Demografski fijasko je poceo od 1992.godine, od tada do danas je vec stasalo 5 nove punoletne generacije, mi njima treba da stvaramo uslove. Pustite Milosevica i devedesete, veci je problem sada. SNS je na vlasti vec 4 godine, nijedna kampanja nije povedena o radjanju. Budzetski deficit se smanjuje PDV om od 20% na decju hranu, odecu, obucu, na nemogucnost da se dobije decji dodatak, na tajkunizaciju, prodaju firmi koje unist

ranko75

31.08.2015. 12:22

@volf mesing(albanac) - Ovi danasnji ti i nece provesti kampanju o radjanju, oni slusaju one sa zapada koji su nam bacili uranove bombe,pa posle tioliko godina ne znamo ni gde je taj osiromaseni uranijum, da se ne bi slucajno sklonili nego da umiremo od raka, sto je i zelja onima sto su nam to bacali.

Jankovic

01.09.2015. 00:52

@volf mesing(albanac) - @Boban: Demografija je negativna još od sredine 50-ih godina . To je podatak kojeg sam prvi put otkrio tokom obuke za agenta osiguravajuće kuće jer je to bitan podatak za penzioni sistem. Uglavnom, komunisti su odvojili ljude od zemlje i nagurali ih u male gradske stanove . To i drugi faktori su uticali na smanjenje broja dece i tako već evo 60 godina i eto gde smo.

jaimamcetvoro

31.08.2015. 09:10

Podatak da u Srbiji ima 8,8 miliona stanovnika je malo naduvan. Osim ukoliko nisu brojali i Rome. Ali to onda znaci da se ceo tekst odnosi na srpkinje, jer romkinje radjaju. Sustina je da valjda svako dobija ono sto je zasluzio, osim ako ga velika vecina ne spreci da to dobije. Pa ko zna, mozda su razlozi i izvan Srbije, mada bih ipak rekao da mi sami sebe unistavamo.

Milena

31.08.2015. 09:11

Kome da verujemo? U ordinaciji ,ginekolozi nas obmanjuju,(citali smo pre par Dana clanak o Dr Rodicu I peticiji o njegovoj smeni. Da li je neko nesto preduzeo povodom tog slucaja? To nije prvi put da se o njemu pise u negativnom kontekstu.U porodilistu se otimaju bebe (citali smo I o tome vec toliko puta!) Da li je neko nesto preduzeo po tom pitanju? Dosta je teorije!!!

Jamesdin Kurtović

31.08.2015. 09:15

Država nije htela da ukine ni pdv na dečiju hranu i odeću. Ono majmunisanje sa skupljanjem fiskalnih računa i čekanjem po redovima je samo zamazivanje očiju budalama. End of story.

bojsi

31.08.2015. 09:27

ja i supruga imamo troje dece. u firmi u kojoj radim su mi skinuli god odmor sa 29 na 21 radni dan iako imam 20 god radnog staza,platu su mi skinuli sa 33 000 na 30000 a zeni sa 45000 na 40000. nemamo prava na deciji dodatak,socijalu,besplatne udzbenike(ili bar popust)....

Goran

31.08.2015. 10:06

Nista ne brinite. Siptari ce da decu radjaju umesto nas. Njima ne treba nista. Nama sve treba. Kada bi mogla drzava i da ih rodi, i odgaji, odskoluje, izvede na zivotni put, e onda bi bilo u redu. Postali smo lijena i parazitska nacija, definitivno, i samim time nam je mesto u istoriji, kao proslost. Nisu uzalud amerikanci izabrali siptare kao mladu i prosperitetnu naciju. Njihova je buducnost.

Ђурађ

31.08.2015. 15:10

@Goran - Неће ни они. И њих је увукла Западна цивилизација у смрти круг. Наталитет им опада већ десет година. Увек се сетим ТВ прилога кад неки стари Шиптар показује штапом на сателитску антену као главног кривца зашто им село напуштају деца. Потпуно је у праву.

SRBIN

31.08.2015. 10:13

Ja imam troje dece i ponosim se tim! Svima preporucujem da imaju minimum troje dece ! Ovako cemo nestati sa jednim ili dvoje dece oni fakticki menjalju muza i zenu ! Da skinemo brigu nemaju sta da jedu i obuku neces jesti ti i daces deci da ne bude lazno opravdanje ! Ljudi u danasnje vreme vise gledaju za sebe i postaju sebicni jer ne znaju sta su prave vrednosti zivota .

Prof.

31.08.2015. 17:04

@SRBIN - Videcu te kada krenu na studije. Kom detetu ces reci: "Ti ne mozes da studiras, mora ono drugo"? Ljudi misle da je dete samo hleb, odeca i knjige za skolu. Razlikuju se moji kriterijumi i moje bage, dede, a i realne potrebe za zivotni start dece. Moja baba je imala 8-oro, ali drugo je vreme bilo. Moji roditelji su napravili kucu od dve platice, skolovali mene i brata, oboje smo imali resena stambena pitanja, diplome, siguran posao. Moje dete nema nista od toga. Srbija ne podstice radjanje.

Stole

01.09.2015. 10:28

@SRBIN - A zašto bi svi morali da studiraju? Ko je za studije neka studira, ko hoće da radi neka radi, ako je devojka neka razmišlja o porodici... Bitnije je vaspitati ih i naučiti ih moralu,vrednoći i da budu složni a ostalo je u Božjim rukama. Ako se uporedi detinjstvo dece 60-ih,70-ih i i 80-ih god sa današnjim jasno je da je ono tad bilo mnogo skromnije ali mnogo srećnije a tu ima krivice i roditelja koji preteruju. Pa za nas je i banana bila pojam a pogledajte sad-tableti,mobilni... Nisu deca kriva

Opaki

31.08.2015. 10:45

Ponosni sam otac jednog deteta.Ipak,teska i rizicna trudnoca supruge,ostavila je traumu i strah.Tada smo videli da drzava ne radi apsolutno nista da pomogne da se rodi jedna beba.Lekove smo placali sami,a tesko smo ih nabavljali.Ipak,planiramo jos dece,ali potpuno razumem ljude koji se plase,pa ne smeju da se usude.

nesta srbijo, međ šljivama

31.08.2015. 11:03

tedo treće .. 'makar' i usvojeno .. žena abortirala na svoju ruku, uze i ovo dvoje muške .. uz pomoć 'države' i trabanta. Gde su deca?

daki

31.08.2015. 11:28

O tome sam komentarisao na negativni odjek predloga poverenice za ljudska prava. Ovaj trend je sada relativno kasno ispraviti pa bi bilo dobro asimolovati odredjeni broj izbeglica i naseliti u napustenim delovima Srbije. Ako to ne uradimo ta podrucja ce naseliti narodi koji imaju i teritorijalne pretenzije prema Srbiji.

Otac jednog deteta na osnovu licnog iskustva

31.08.2015. 11:39

Za normalno izdrzavanje troje dece u porodici danas u Srbiji potrebni su mesecni porodicni prihodi od najmanje 4.000 eura.

Svasta

31.08.2015. 13:46

@Otac jednog deteta na osnovu licnog iskustva - hahahahah gde si to procitao, na Discovery? Jedno dete mesecno treba 1 333 eura? :D

Goran

31.08.2015. 15:06

@Otac jednog deteta na osnovu licnog iskustva - A sigurno može sa 2x 300€ da se izdržava troje dece... Pri tom da se ne zadužiš do guše, ne pomažu babe, dede, rođaci iz inostranstva...

Aberdar

31.08.2015. 11:46

Nizak natalitet nema veze sa parama! On je posledica sirenja razarajuceg ateizma I materijalistickog shvatanja zivota u srpskom narodu a stim u vezi I promenom uloge zene u drustvu i porodici!!

Aleks

31.08.2015. 12:37

Mnogo stvari napisane su tacne, npr. da za manjak nataliteta jedan od razloga je materijalna situacija.Ali iskreno mislim da je veci problem u nama, mnogi ne zele da imaju vise od dvoje dece, i da imaju novca,jednostavno ne zele.Devojke imaju previsoke kriterijume, majke ih uce da se ne udaju rano, zarobices se mlada,uzivaj, prozivi, rano je itd..Mnoge savetuju da se ne udaju na selo, da traze decka sa stanom,poslom,automobilom a takvih nema mnogo.Realnost je jedno, snovi drugo....

Francesco

31.08.2015. 13:35

@Aleks - Žene treba da znaju šta hoće, ne treba ih prisiljavati. Podržavam žene u njihovoj ideji da ne pođu stopama svojih majki i baka. Društvo je najjače ako je ravnopravno, a te priče da je Srbima krenulo loše od kada su žene počele da "vode politiku" samo pokazuju sav primitivizam Balkanca kao muškarca. Među onima koji tvrde isto ima i mnogo žena ali ja računam da među nama još uvek ima dovoljno racionalnih, inteligentnih nekonformista oba pola kojih se ovi primitivzmi ne tiču.

Ђурађ

31.08.2015. 14:51

@Aleks - Нема то везе са материјалном ситуацијом. Да је тако највећи би наталитет био у Скандинавији, а не у Африци. Наталитет зависи од начина живота заједнице. Поједностављено - природа је живот. Што си даље од природе (и духовно и физички) ближи си смрти. У Србији данас владају антиприродне идеје индивидуализма којима нас је заразила Западна цивилазација. Ја сам најпаметнији, бринем само за своје интересе, новац је Бог, "породица непотребна жртва" и најпогубније од свих мишљење - "има још времена".

Ђука

31.08.2015. 14:57

@Aleks - Е управо о томе пишем. Под изговором примитивизма напуштају се природни закони. Природа то сурово кажњава. Зато пропада комплетан Запад који промовише "твоје" идеје. Нестаће западни народи а на њихово место доћи здравији, који се нису одвојили од природе. Ми требамо направити отклон од Западне цивилазације, и удаљити наш чамац од брода што тоне. То чине Руси сад. Зато им се поправља наталитет. Промовишу своју културу, породичне вредности, итд. Потребно је много времена да се очисти тај утицај.

Cepac

31.08.2015. 21:07

@Aleks - Zbog tih "neprimitivizama" nas narod izumire. Nema nista primitivnije nego kad narod dozvoli da izumre, kao neki guster ili pticurina. Zene moraju da budu majke, da vaspitaju svoju decu, brinu o njima, da ih uce i da uce od njih. Muskarci i zene jesu ravnopravni ali svako ima svoje uloge u zivotu po kojima su ravnopravni. Ako zena zeli da se ponasa kao muskarac to nije ravnopravnost nego ludost.

Ђурађ

31.08.2015. 14:33

Ма нема бриге. Сад кад дођу Арапи, до 2050 у Србији ће бити 30 милиона становника са обзиром на њихов демографски раст. Само што држава неће бити ни хришћанска ни српска, а неће се ни звати Србија.

Ја

31.08.2015. 15:50

Битно да је продужена декада рома и да ће поново без имало труда и у њиховом стилу узимати оно што већина Срба крваво зарађује, док ће им деца без икаквих проблема и са никаквим успехом у школи за које већ имају 30 поклон бодова уписивати факултете ! Тако се Србија бори за повећање наталитета, само се питам чијег !?

niko

31.08.2015. 16:24

naravno da je tako...kada je drzava dozvolila da se penzioneri zaposljavaju...treba destimulisati penzionere...nije posteno I moralno...da oni imaju dva primanja a da imamo 700h nezaposlenih

Татјана Павловић

01.09.2015. 14:16

А, коментатори све сами стручњаци и познаваоци прилика, вајни теоретичари! А, родитељи данашње српске омладине препуни памети и модерних савета за своја драга чеда, а друштво нам је изопачено, неморално, бљутаво и распојасано. Сви КАО забринути за демографско стање нације, а питам их шта они лично чине или су учинили да се ситуација ''поправи''? Наравно, одговор је ништа! Сви ви сте само пуки теоретичари и бедна интернет-пискарала! Срби не поштују једно основно начело - начело светости живота!

n.n.n

07.09.2015. 22:31

@Татјана Павловић - Које је то начело "светости живота!"?

ZASTICENI SVEDOK

06.09.2015. 10:57

Pa sa IZVRSITELJIMA cemo nestati i ranije !!! SVAKA CAST VLADI SRBIJE !!!!!!!!

majka

30.06.2016. 11:52

ja sam rodila osmoro svi siti obuceni odlicni djaci moze i u srbiji samo treba volje i rada i nepratiti trendove uciti decu od malena da se od rada moze ziveti jeste da kod nas mnogo vise rada za mnogo manje para nego u svetu ali reciprocitet vise radi pa ce biti dovoljno