Digli ruke od đenerala Draže

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

21. 12. 2014. u 13:43

Komisija za pronalaženje groba Draže Mihailovića rasformirana, a Komisija za masovne grobnice bez novca. Neistraženi Lisičji potok i Veliko ratno ostrvo. Druga komisija registrovala je 211 stratišta

NI tri godine od „otvaranja potrage“ za zemnim ostacima komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića, javnost ne zna gde je pokopan, da li potraga još traje, ako je zaustavljena zašto je zaustavljena, da li su pretražene sve potencijalne lokacije i koliko je to traganje koštalo.

Državna komisija za utvrđivanje okolnosti pogubljenja generala Mihailovića, formirana 27. aprila 2009, pune dve godine istraživala je arhive, saslušavala svedoke, kopala po dokumentacijama u Londonu i Moskvi. Pošto je predstavila nalaze 14. aprila 2011, posao preuzima Državna komisija za pronalaženje i obeležavanje tajnih grobnica ubijenih posle 12. septembra 1944. I ona je počela da radi dve godine ranije. U rukama je imala iskaze više svedoka da je Draža pogubljen kraj zida nekadašnjeg zatvora na Adi Ciganliji. Iskopavanja, koja je vodio istoričar Srđan Cvetković iz ove druge Državne komisije, počela su 18. juna 2011, a prve rupe blizu čuvenog ružičnjaka napravili su upravo Cvetković, Vladimir Todorović iz Tužilaštva za ratne zločine i Blažo Đurović, vlasnik privatnog preduzeća za geodetske radove i rođak ravnogorca Đure Đurovića. Nađeno je više kostiju, ali je ekspertiza na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, mesec dana kasnije, pokazala da su ostaci - životinjski. Posle toga sve je zamrlo i zavladala je tišina.

Danas, tri godine kasnije, jedini koji je raspoložen da priča o onome što se desilo jeste Srđan Cvetković iz Komisije za otkrivanje tajnih grobnica. On kaže da Državna komisija za istinu o Draži više ne postoji čak ni na papiru, dok Komisija za tajne grobnice formalno postoji, ali faktički su joj vezane ruke jer ne dobija ni dinara za rad. Cvetković ne zna koliko su istraživanja tzv. Dražine komisije koštala, ali objašnjava da je sondiranje terena bilo donacija Đurovića, a njegov angažman volonterski. Takođe kaže da je ta komisija uradila maksimum koji je mogla: pregledala je sve dostupne arhive, saslušala više desetina svedoka i na osnovu poklapanja iskaza njih četvoro locirala Adu Ciganliju kao mesto pogubljenja i potencijalnu tajnu grobnicu.

SRPSKI GOLOOTOČANI NA MIROGOJU KOMISIJA za tajne grobnice pronašla je dokaze da je nemali broj golootočana iz Srbije sahranjen na zagrebačkom groblju Mirogoj, u neobeleženim grobnicama. Da bi se istražilo ko sve tamo počiva potreban je međudržavni dogovor Beograda i Zagreba. Među onima koji su gotovo sigurno tamo sahranjeni je i Đorđe Mladenović, koji je na paklenom ostrvu bio istovremeno kad i njegov sin Radoslav. Dešavalo se da jedan od njih dvojice bude u „toplom zecu“ i batina drugog. Radoslav je preživeo. Đorđe je nađen mrtav, sa ekserom u glavi! Neistraženih masovnih grobnica ima i oko Prizrena, Dečana, Peći...

- Svi svedoci su bili sekundarni, nijedan nije bio očevidac. Zapisnik sa streljanja nije nađen, jer je „šetao“ od jedne političke instance do druge, i na kraju nestao. Arhivski fondovi su iscrpljeni i dok se eventualno ne pojavi nestali, ključni dokument, novih tragova nema, kao ni novih svedoka. Ostalo je samo uverenje da je telo generala Mihailovića posle streljanja ili uništeno ili izmešteno na drugu tajnu lokaciju - objašnjava Cvetković.

Ostala mesta pominjana tokom rada komisije kao potencijalne skrivene grobnice (Lisičji potok i Veliko ratno ostrvo), kako potvrđuje Cvetković, nikada nisu ispitane. Kaže, svedočenja o tim lokacijama bila su „odokativna“.

Što se tiče rada ove druge komisije, ona je napravila veliku bazu od 56.000 žrtava koje su likvidirane mahom bez suđenja, iz političkih razloga, i zakopane u masovne grobnice. Utvrđeno je ko je kada i gde streljan. Locirane i ekshumirane su grobnice u Sivcu, Boljevcu i Gumištu kod Vlasotinca.

- Samo u Beogradu ima desetak takvih stratišta, a u ostalim opštinama u Srbiji po jedno ili dva. Novca, međutim, za dalje istraživanje nema, a Komisija nema ni ingerencije da naloži sondiranje, kopanje, ekshumaciju i veštačenje. To mogu da odrade samo sud i tužilaštvo. Mi čak ne možemo ni da obeležimo mesta egzekucije - tvrdi Cvetković.

Dodaje i da je Komisija popisala 211 tajnih grobnica do sada, iako ih sigurno ima mnogo više. Tridesetak najvećih, kaže, trebalo bi obeležiti. Između ostalih: Lisičji potok, Slavnik kod Leskovca, kruševačku Magdalu, Bubanj kod Niša, Kraljevicu kod Zaječara, Čačak pored Morave i valjevsko naselje Peti puk. Stratište kraj mosta na Savi u Šapcu već je obeležilo jedno udruženje građana.

- Verovatno neće biti nikakvog pomaka dok se ne donese politička deklaracija u parlamentu kojom bi se osudila ova masovna streljanja. To nam je, uostalom, preporučio Savet Evrope 2006. i Evropski parlament 2009. - zaključuje Cvetković.


KLjUČNI ISKAZ SNIMLjEN

DRAGOLjUB Mihailović streljan je 17. jula 1946, u prvim jutarnjim časovima, na Adi Ciganliji, a njegovo telo bačeno je u krečanu pokraj ograde zatvora, koja je posle nekoliko dana zatrpana. Oružjem sa prigušivačem streljana su tada još sedmorica osuđenika, a osmi, Dragi Jovanović, uprkos zvaničnom državnom saopštenju da je likvidiran, živeo je još dve-tri godine i potom ubijen. Tom činu prisustvovali su Slobodan Penezić Krcun, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Josip Hrnčević, tužilac FNRJ, pukovnik Miloš Minić, vojni tužilac, Mihajlo Đorđević, predsednik sudskog veća, Slobodan Krstić Uča, funkcioner Ozne...“

Ovo je ključni trag za „Dražinu komisiju“ - iskaz Slobodana Krstića, koji su devedesetih snimili Miladin Gavrilović iz Zadužbine kralja Petra na Oplencu i novinar Mileta Nedeljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

djordan

21.12.2014. 15:06

@dule - Da li si siguran da je u srcima bas svih Srba?... Verovatno, po tvojim merilima, ja ne spadam u Srbe. Ali, da znas, ti si jako vazan faktor u mom zivotu pa zbog tvog negiranja necu uopste moci da spavam.

Milica

21.12.2014. 15:12

@dule - Naravno da zivi,, s tim sto ga neki pamte kao lepu uspomenu, koja se tragicno zavrsila, a nekima je ceo cetnicki pokret deo gorke proslosti porodice. Zavisi iz kog ugla posmatras stvari. On je i onako sahranjen u Sloveniji, kao sto je i Hitler ziveo, pa umro prirodnom smrcu. Mi obicni smrtnici se generacijama koljemo oko stvari koje su nam potpuno daleke i strane.

Zeljko

21.12.2014. 15:57

@dule - Vječna slava Cica Draži.Sramota za Srbiju da mu se ni grob ne zna.Dok je pravih Srba i Čiča je besmrtan.

Miro I.

21.12.2014. 16:50

@dule - @ djordan, ako nisi Srbin, zasto komentarises, ili ako si Titovac onda nemoj da citas ove komentare o srpstvui cika Drazi.

vlado pljevlja

21.12.2014. 16:53

@dule - Dobro se zna ko je iznio teret borbe protiv fasizma na nasim prostorima.To sigurno nijesu bili ni cetnici ni ustase, ni Draza Mihailovic ni Ante Pavelic.Za razliku od Draze Mihailovica njegov saradnik Ante Pavelic je imao vise srece pa je uspio da pobjegne iz zemlje i umre prirodnom smrcu u Argentini.50-tak godina kasnije pojavile su se opet neke njihove kopije koje su takodje veoma dobro saradjivale.Koliko me sjecanje sluzi jedan se zvao Slobodan Milosevic, a drugi Franjo Tudjman.

Art

22.12.2014. 04:20

@dule - koje su dodirne tačke između draže mihailovića i gore navedenih?

Pokolj u Vraniću

22.12.2014. 08:27

@dule - izvršio je Prvi bataljon, Posavske brigade, Avalskog korpusa, Jugoslovenske vojske u otadžbini, u kome je ubijeno 67 meštana, uglavnom žena i dece. Na Svetog Nikolu 1943. godine. Sutradan je izvrsen i pokolj u Boleču.

vlado pljevlja

24.12.2014. 00:39

@dule - Ubistva,pokolji,razaranja,progoni...........Malo li je art-u dodirnih tacaka???

Mica Bor

21.12.2014. 16:29

Vazno je da znamo gde nam lezi voljeni "drug".Cicu i toliko drugih prekriva pored zemlje i ne briga njihovog naroda !

аматерско замајавање јавности

21.12.2014. 17:08

То трагање на Ади Циганлији је неозбиљно, копали су пола метра у дубину на веома ограниченом простору. У време када је Дража убијен, ниво земље на том месту где је тражено је био знатно нижи, јер су после, приликом прављења превлаке и спајања с обалом, насипано земљиште. Ако се тражи на том месту, мора да се копа знатно дубље, а и шире, сем ако се не зна тачно у пола метра где могу да буду остаци.

jagodinac

21.12.2014. 19:16

Drazha je umro u Francuskoj. Posle nameshtenog sudjenja i egzekucije, po dogovoru Tita sa DeGolom , Drazha je u tajnosti prebachen u Francusku gde je ziveo pod drugim imenom do smrti 1964.

Art

22.12.2014. 04:15

@jagodinac - postoji li neki dokaz za ovako nešto? nije da nema logike; poznato je koliko je de gol cenio dražu. s druge strane, za veštog kumrovačkog žonglera, koji je godinama uspešno balansirao između istoka i zapada, ovo bi svakako bilo solomonsko rešenje.

ranko75

03.02.2015. 07:38

@jagodinac - Drugi tvrde da je po dogovoru Tita i Staljina on poslat u SSSR,pa dalje neko misli da je tamo umro i sahranjen, a drugi misle da je tamo jos ziv (u hladnoci se sve bolje cuva). Ja licno mislim da je on kod kineza, ili zato sto je on klisnuo iz SSSR, ili su ga dali kinezima, a oni su poznati sa svojom kineskom medicinom, on je tamo jos ziv.Postoji jos verzija da je putujuci iz SSSR u Kinu ostao u Mongoliji, gde se je i ozenio i sada zivi.Verzija sam vam dao dosta pa birajte,na svaki ukus.

Deda

22.12.2014. 08:45

Tamo gde ima mnogo stratišta o tim mestima se ne govori. Novi Sad je jedno od njih.

4c

22.12.2014. 10:21

Kako to da americki cetnici ne posalju pare,pa da se nadje general Jugoslavenske vojske?