Prkos raširio tri prsta

A. Palić

07. 12. 2013. u 21:21

Пркос раширио три прста
Koji je zaista nacionalni pozdrav Srba i da li je njegova savremena verzija u skladu sa našom tradicijom? Pre Drugog svetskog rata smo se pozdravljali i zaklinjali sa tri spojena prsta

DA li su tri uzdignuta prsta zaista srpski nacionalni pozdrav? Način na koji već više od dve decenije proslavljamo pobede i iskazujemo pripadnost, postao je nešto po čemu nas prepoznaju širom sveta. Ipak, pojedini naši istoričari i predstavnici političkih partija tvrde da bi trebalo zapravo da se pozdravljamo sa tri spojena a ne razdvojena prsta.

Na brojnim fotografijama pre Drugog svetskog rata srpski vojnici prilikom zakletve dižu tri spojena prsta (na crno-beloj slici su regruti Kolubarskog korpusa Jugoslovenske vojske koji podižu skupljena tri prsta). A snimci pokazuju i da su tri raširena prsta karakteristična za vojnike nacističke Nemačke i ustaše u NDH.

- Nema govora o tome da srpski pozdrav ima bilo kakve veze sa zakletvom Trećem rajhu, koju su polagali nacisti i njihovi zločinački saučesnici ustaše. Oni su držali u stavu mirno desnu šaku sa raširena tri prsta u visini desnog ramena i to je bio položaj koji jasno označava zakletvu Trećem rajhu. Srpski pozdrav istorijski jeste ustaljen sa skupljenim prstima, što se može videti iz arhivskih snimaka i zapisa. Međutim, tokom devedesetih godina došlo je do drugačije političke upotrebe nacionalnog pozdrava, što se dobrim delom zadržalo i do sada, a to je pozdrav sa tri raširena prsta - objašnjava istoričar dr Dragan Petrović.

Naš sagovornik naglašava da su Srbi nekada polagali zakletvu sa tri skupljena prsta (kao kada se krste) i da su u takvim formalnim i svečanim situacijama izgovarali „Svetog mi Trojstva“ ili „za krst časni i slobodu zlatnu“.

SVETI MELETIJE Korišćenje tri spojena prsta vodi poreklo iz četvrtog veka i vremena Svetog Meletija Antiohijskog, koji je predvodio pravoslavce u borbi protiv arijanskih jeretika. Arhiepiskop Meletije u jednom govoru oko prirode Isusa Hrista rukom je dočarao prisutnima trojično jedinstvo Božije - jedinstvo Oca, Sina i Svetoga duha. Po predanju, kada je Meletije spojio tri prethodno raširena prsta, iz njih se videla svetlost poput munje.

- Bilo koji nacionalni pozdrav može da bude deo pažljivo negovane tradicije, a može vremenom i da evoluira. Tako je bilo i sa srpskim pozdravom. Tri rastavljena prsta kao naš savremeni pozdrav je patentiran 1988. godine u periodu okupljanja Srba iz Srema, Banata, Kosova i Metohije, koji su zahtevali promenu ustava Srbije. To je bio odgovor probuđenog naroda na provokacije Albanaca, Hrvata i Slovenaca, koji su prkosili sa dva prsta, što je anglosaksonska viktorija. Srbi su tada počeli da se pozdravljaju sa visoko uzdignuta raširena tri prsta, obično sa obe ruke i visoko iznad glave - kaže sagovornik „Novosti“.

Petrović ističe da i pored ustaljenog mišljenja, Vuk Drašković zapravo nije „autor“ ovog pozdrava, već da veće zasluge za fenomen tri prsta pripadaju Mirku Joviću, kao i Jovanu Raškoviću, osnivaču Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj.

- Verovatno bi bilo pogrešno kada bi Srbi u potpunosti odbacili ovaj neformalni pozdrav. Istorijski, Srbi imaju svoju zakletvu s tri skupljena prsta, koju kao pravoslavci koriste prilikom svih formalnih i svečanih trenutaka. S druge strane, u poslednjih četvrt veka stvorili smo pobednički, neformalni pozdrav, „šifru“, po kojoj smo poznati. Da li će ovaj savremeni pozdrav opstati i u budućnosti, pokazaće vreme - zaključuje Petrović.

Pojedini istorijski podaci ukazuju na to da je pozdrav sa tri prsta koristio još knez Vladimir s početka Kijevske Rusije. Takođe, na slici „Takovski ustanak“ Paje Jovanovića prikazan je Miloš Obrenović kako u jednoj ruci drži barjak, a drugom podiže tri prsta. Doduše, položaj ruke je takav da prsti nisu ni sasvim spojeni, ni razdvojeni...

MAGIČAN BROJ U PRAVOSLAVLJU

U srpskoj i pravoslavnoj tradiciji, magičan broj tri je izuzetno važan. Molimo se Svetom trojstvu, tri puta se krstimo, ljubimo u obraz, tri puta se vrti slavski kolač, „tri puta Bog pomaže“, kaže stara izreka...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (80)

Yella

07.12.2013. 23:20

Tome treba "zahvaliti' Vuku Draskovicu koji je uveo i zaveo nas narod.Ako je to izveo iz neznanja , onda je u njemu izdajnik.Ako je to uradio namerno , znajuci da simboli mnogo znace pa cak imaju i moc.Razdvojili smo Boga od sina i Svetog duha.Nemci su poznati po crnim simbolima i ucenje magije.To postoji i danas ali je tajna o kojoj niko ne sme da prica.

Miro Markovic

07.12.2013. 23:23

Hvala A. Palicu na ovom odlicnom napisu kao i "Novostima" sto su ga objavile. Svi mi treba da znamo poreklo nasih obicaja i tradicija. Ne treba nicega da se stidimo, vec samo da dobro razumemo sta svi ti simboli znace. Vecini nas je dobro poznato religiozno postojanje svetoga trojstva i nacina na kojima se mi, kao pravoslvni hriscanii, krstimo u crkvi i za vreme nasih privatnih molitvi. Hvala Bogu da taj nas pozdrav nema nicega zajednicokg sa fasizmom ili komunizmom.

ПОДМЕТНУЛИ СУ НАМ ТУЂИ ПОЗДРАВ

07.12.2013. 23:40

Погледајте или се распитајте како Грци у својој војсци полажу заклетву. У њиховој војсци су увек без прекида били војни свештеници и није било прекида.Са три спојена прста. На фотграфији Нишког националног тајног комитета за ослобођење од Турака под вођством војводе Николе Колета Рашића из 1874.године јасно се види да завереници - устаници у клечећем положају поред свештеником са уздигнутом руком са три спојена прста (као када се крсте) полажу закелтву. То је православни поздрав! Све друго је по

Mileva

07.12.2013. 23:52

Kad se vecproizvoljno informisu,´ajde i ja: Smesno je ovo da smo "u poslednjih cetvrt veka stvorili pobednicki, neformalni pozdrav `sifru´ po kojoj smo poznati".Ovaj "srpski" pozdrav je uveden je (preko UDBE) kada je trebalo je razarati SFRJ,a kao najpodobniji za njegovu promociju pokazao se osmomartovac Vuk Draskovic.Budalastina je da je pozdrav p o b e d n i c k i. Licimo li mi sa ovoliko prognanih i svim haskim robijasima na pobednike? Ovako se papi zaklinje svajcarska garda i ustase Paveli

Србин

08.12.2013. 02:04

Зашто не постоји могућност на овој страници да се читају текстови на ћирилици?

Stjepan

08.12.2013. 11:09

@Србин - Meni su oba pisma jednako razumljiva (Sarajevsko Oslobođenje je štampano mešano u oba pisma, što je pametno rešenje). Opazio sam da je većina komercijalnih tekstova u latinici a "službeni" tekstovi u ćirilici; zanimljivo!

Bosko

08.12.2013. 11:37

@Србин - SRBINE Sta tebi I nekolicini znaci da pitate zasto sde ne pise cirilicom. 1. . Dali shvatas da je nas narod rasut po celom svetu i da svuda nije dostupno postaviti cirilicu. 2.Tastature su takve da cirilicna slova Lj.Nj i jos druga trebas traziti posto ih nema na tastaturi. 3. Bio sam u srbiji od 25=4 do 19=9= 2013 g. I 99% firmi je napisano latinicom verujem i tamo odakle si ti,zasto to tamo ne pitas. Javio sam se vec su mi se takve primedbe smucile,i ti koji to pitaju gade mi se.

nevena

08.12.2013. 12:20

@Србин - NJEGOVO je pitanje sasvim umesno.A tvoj komentar je "ZALOSTAN":

gagom

08.12.2013. 14:48

@Србин - Србин - Питање је на месту а одговор је,јер имамо превише "југословена" који се стиде свог српског рода и писма,ћирилице!

<*)))>{

08.12.2013. 02:52

Glavna srpska greska, koja ima fatalne posledice po srpske nacionalne interese je vezivanje srpstva za pravoslavlje, odnosno za religiju! Na taj nacin srpstvo je izgubilo veliki deo svog nacionalnog korpusa: Srbe katolike, Srbe muslimane... Ako je Srbin budista, sta njemu znace ova tri prsta? Nacionalni pozdrav treba mudro izabrati, tako da ujedinjuje, a ne razjedinjuje! Da bude jasno, i ja sam pravoslavac, ali vera je jedno. a nacionalnost sasvim nesto drugo i tako je trebalo da ostane.

Milutin

08.12.2013. 10:18

@<*)))>{ - Nisu Srbi odredili da vera bude i obelezje nacije, to je uradio papa Lav 13 na samom kraju 19. veka ,1900. godine, kada je doneo ukaz da svi rimokatolici na Balkanu budu Hrvati. Onda su komunisti nastavili pa su stvorili Muslimane, potonje Bosnjake. Zitelji Crne Gore su iste vere (u vecini) ali su postali nacija, kao i Makedonci. Jos se nije razmislilo koje ce ime nositi Srbi komunisti, posto oni ne pripadaju Srbima, vec jugoslovenima a Jugoslavija je sahranjena na Dedinju..

Prilog mudrovanju

08.12.2013. 10:54

@<*)))>{ - Svetosavlje je stvorilo srpsku drzavu kao jedinstvo naroda, njegove drzave i njegove religije. To je Sveto trojstvo ovozemaljskog zivota i uredjenja zivota. Sve ostalo moze "pored" i "uz" ali ne i "u". Kraljevstva opstaju, carstva ne!

1

08.12.2013. 05:02

"Stvorili pobednicki pozdrav"kaze bajni istoricar.A,mi izgubili Krajinu i Srbe u Hrvatskoj ,Srbe u Bosni, Kosovo,izgubili fabrike,radna mesta,standard,moral......Osvojili smo samo ustaski pozdrav

vo

08.12.2013. 06:24

to sto su nemci i ustase dizali tri prsta rasirena ili spojena nema veze za njih je to znacilo treci rajh sada se uskoro pripremaju da dizu cetiri i oni nece odustati i ako budu trebali da dizu svih 10 oni ce praviti toliko rajhova koliko treba da ostvare svoj cilj. cilj nije vremenski ogranucen.

Dragan

08.12.2013. 08:55

@ - Slazem se sa tekstom i vecinom komentara ali zasto tokom zadnjih godina ne videsmo ni jednog ustasu nemca ili vatikanskog gardistu sa 3 visoko podignuta prsta,realn8je je po meni da su 3 spojena prsta podignuta iznad glave malo vidlj8va i da vecina ne bi razumela svrhu podignute ruke koja bi recimo nekima licila na pesnicu...

banne bn rs

08.12.2013. 09:34

Pa zar ima sad to mnogo veze da li se prije sto godina pozdravljalo tako ili nije, bitno je da je taj pozdrav nastao,pa i ovo ce nekad biti istorija,kad bi se mi bas drzali toga sta smo i kako smo radili nekad onda bi sada mnoge stvari bile bitno drugacije,pa mi smo usli u rat jer nismo dali da zbog gavrlila principa austrougarska policija vrslja po srbiji a sad smo im djenerala ratka mladica isporucili ko psa..pa zar bi neko onda dao djenerala stepu zato sto je pobio previse austrougara po ceru

banne bn rs

08.12.2013. 12:27

@banne bn rs - ajde objasni zasto? i jedan i drugi su branili srpku zemlju i narod....nemas ti pojma,da li znas samo koliko je puta ratko spasio muslimane od hrvata i obratno...a i od velikosrba...to je castan covjek cista obraza, a da je on zaista htjeo da uradi to sto mu pripisuju i u sta vjeruju izdajnici poput tebe koji se uvlace zapadu to bi bilo mnogo,mnogo gore po same te muslimane, nije ni stepa stedeo austrougare na bojnom polju na ceru ali tad ta je politika bila drugacija inace bio bi im i on kriv

4c

08.12.2013. 10:19

Ispruzena 3 prsta su simbol ponosa,moci, pobjede,pobjede trojstva isto kao sta su za druge 2 prsta iliti viktorija,pobjeda.Skupljena 3 su za moljenje i predstavljaju skrusenost i predanost vjeri,tako da tu nema raspraveU boj sa ispruzenim i moljenje sa skupljenim.Neznam kome odgovara da izaziva smutnju i od tako jednostavnih stvari pravi problem, razdor

dejan

08.12.2013. 11:50

@4c - za 4c Neznam koliko imas godina ali pretpostavljam da si mlad,procitaj malo istoriju,pogledaj slike iz II svetskog rata pa ces videti ko se pozdravljao sa RASIRENA TRI prsta,valjda ce ti onda biti jasno da rasirena tri prsta imaju veze sa srpstvom koliko i uspesan uzgoj banana na kopaoniku

врбашанка

08.12.2013. 10:32

доказ да се нешто мења у србији, додуше милиметарским помацима је овај текст, свака част аутору и новостима на храбрости с обзиром да се зна ко се у србији од свог оснивања поздравља са три скупљена прста. До коначне победе

Marko

08.12.2013. 12:28

@врбашанка - Slozio bih se s tvojim komentarom, posebno sa ovim delom u kojem hvalis cenjeni list "novosti" i autora teksta...primetan je pomak, u kvalitativnom smislu, u uredjivackoj politici "novosti" od kad je g. Dmitrovic i ekipa oko njega preuzela odgovornost za uredjivacku politiku naseg natiraznijeg lista...samo napred,sve pohvale...do pobede !

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

08.12.2013. 11:00

Pravilan pozdrav je sa tri spojena prsta a ne onako kako vi Srbijanci pozdravljate sa tri odvojena. Mada to i nije toliko bitno, ono sto je meni kao Srbinu, Pravoslavcu rodjenom podno Dinare nesvatljivo to je da vas uopste ne zanima sudbina Srbije. Meni nije jasno da vasa omladina recimo tamo negde od 10 pa do 20 godina uopste nema izgradjen nacionalni osecaj i pripadnost naciji i drzavi. Vasa zenska deca od malena se uce da je sve jedno ko je Srbin ko Hrvat, bitno je ko je bogat da bi se udale.

dejan savic

08.12.2013. 12:17

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - vidim da ovde tumacis nesto sto je vec objasnjeno u tekstu i sto vecina ljudi zna da su tri spojena prsta pavoslavni pozdrav,kazem pravoslavni a ne samo Srpski ("Srbijanski") zato sto i Grci koriste isti pozdrav a pogotovo je koristila njihova vojska u vremenu monarhije kada se zaklinjala kralju.Ali ne razumem zasto se busas u pravolsavlje a pojma nemas,posto ovde nas oznacava kao Srbre i Srbijancce,a gde je tu razlika ,i kada je to smisljeno?

dejan savic

08.12.2013. 12:26

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - gosdpodine "dinarska-divizija-knin",upravo to deljenje izmedju Srba i Srbijanaca su smislili Hrvati I Bosnjaci u poslednjem ratu,jer kroz istoriju pre devedesetih se nigde ne dele Srbi na Srbijance i Srbe,i nigde to nije zaapisano,ja sam gospodine Srbin iz drevnog Krusevca drzava Srbija i nikada nisam bio Srbijanac jer ne zivim u Srbijaniji vec u Srbiji....

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

08.12.2013. 12:31

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Naziv Srbijanac ili Srbijanci nije nesto sto koriste Hrvati taj naziv smo u toku ovog rata koristili i mi Srbi u Dalmatinskoj zagori koji oznacava vas iz Srbije. Pogresno je misliti ako vas mi zovemo Srbijanci da mi pod tim podrazumevamo to sto vi zivite u Srbiji. Za nas rec Srbijanac znaci nekoga ko nije 100% cisti Srbin, jer cinjenica je da ste bili 500 god pod Turcima. Moj Djed je tamo negde 1990 kad se dotaknemo u razgovoru Srbije uvek vas zvao Srbijanci ali nikad Srbi, tako je kod nas bilo.

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

08.12.2013. 12:55

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Znam da su 1941 Cetnici Dinarske Divizije koristili pozdrav sa tri spojena prsta kad su davali zakletvu u Crkvama po mojoj Dalmatinskoj Zagori. Tri rasirena prsta su komunisticka devijacija koja se primila kod vecine Srba. To treba pod hitno menjati, i u buduce ako neko misli da dize tri prsta neka to cini sa tri skupljena. Komunizam i Socijalizam treba satrti gde god da postoji. Zato ja smatram da se Srbija treba resiti sto pre Rusije jer kako god Rusi ce biti uvek komunjare to se nece menjati

Vitez

08.12.2013. 12:56

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Alo Dalmatinac, ne držite nam vi predavanje. Kada vas je bilo toliko Srba u Hvatsskoj zašto ne izboriste Autonomiju? Već pokupiste lovu i opanke i trk u Srbiju.

Dejan Savić

08.12.2013. 13:06

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - i nemojte gospodine "dinarska-divizija-knin" biti licemerni,ja sam Srbin iz Srbije i nisam Srbijanac iz Srbijanije,jer mogu i ja biti licemeran i reci da ste vi Hrvat jer na licnoj dokumetaciji vam stoje svi hrvacki simboli,a ovde sirite i seperatizam "vasa zenska"sta to znaci ?Ja trenutno zivim u Svajcarskoj i Srbin sam iz Krusevca ,raspitajte se dali su se Srbi negde van svojih granica nazivali drugacije kroz istoriju ,i kako bi se to prevelo na bilo koji strani jezik,nepostoji gospodine

TST

08.12.2013. 13:26

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Речник Матице српске: Србијанац, -нца м Србин из Србије (у ужем смислу).

Buba

08.12.2013. 13:30

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - DDK ti opet nastavljas da jedes ono sto se ne jede.Ostavi nas Srbijance na miru i idi da zivis u tvojoj Dalmaciji kako ti je volja i prestani da lupetas svasta.

Milan

08.12.2013. 16:40

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Ti baš imaš razvijen nacionalni osećaj...ajde pohrvaćeni ne drži nam ovde predavanja...da si pravi Srbin-Krajišnik ne bi blebetao sve ove gluposti!

dejan savic

08.12.2013. 19:08

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - oooooooooooo mi turci koji zivimo u matici Srbiji a vii ste pravi pravcati Srbiii koji zivite u hrvackoj dalmaciji.....boze me sacuvaj takvih gluposti Koje pises....mis mo bili 500 godina pod turcima i oslobodili se a vi nikada se niste oslobodili kaotlizma,nazalost

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

08.12.2013. 11:08

Druga pogresna stvar koju vi Srbijanci radite to je vasa slepa zaljubljenost Rusima i njihovom zaostaloscu. Nikad ti Rusi nikom dobro nisu doneli niti su oni ikad imali svoje saveznike kao sto ih imaju Amerikanci koji ipak znaju da drze do svojih saveznika u koje Spadaju i Siptari. Vi da imate pameti okanuli bi se Rusa i stali bi na stranu Nemacke u prvom redu, jer svako ko je bio u WW na strani Nemaca je prosao mnogo bolje od Srbije. Manite se tog komunizma i okrenite se zapadu bice vam bolje

Righteous Clan

08.12.2013. 12:54

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Srbi su ponosni na svoju antifašističku prošlost i borbu,a ti ako misliš da to ne valja za početak skloni naziv "Dinarska divizija" i stavi naziv "princ Eugen"

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

08.12.2013. 11:17

Vi Srbijanci i dan danas zalite za Jugoslavijom, nekakvim dobrim zivotom. Sta je vama Jugoslavija donela? Po mom misljenu donela vam je zatupljenost i neznanje osnovnih stvari. jedna od tih je da 1990 god niste imali pojma da u Hrvatskoj zivi 700.000 Srba i da ih tamo uopste ima? I druga stvar je da vi svoju decu ne ucite da budu Srbi, tu posebno mislim na vasu zensku decu jer smatram da buducnost jedne nacije u mnogome zavisi od zenske dece. Moja deca jako dobro znaju sve ko su i sta su

Marko

08.12.2013. 12:24

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Zemljace,brate...nalupa se ti...mnogo si ostrascen...ko su ti to Srbijanci? Ocigledno,mnogo je na tebe uticalo hrvatsko obrazovanje i autrougarska propaganda a da ni sam nisi svestan. Iste korene delimo,prekodrinske...danas zivim u Srbiji, te sam slobodan da tvrdim da su najveci promoteri *jugoslovenstva* u Srbiji,nazalost, upravo "nasi" Krajisnici, Licani,Kordunasi,koji su 1945 dosli u Srbiju kao "oslobodioci" i njihovi potomci....prema tome...lakse malo zemljace...

Knin

08.12.2013. 12:56

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - E pa onda znas da je danas u Kninu,gdje i zivim, 80 % nasih cura udato za Hrvate i njima radjaju po petoro djece. Eto kako smo ih ucili.

Dragan Kragujevac

08.12.2013. 13:08

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Sa tobom DDK čoveče nešto nije u redu , ti si mnogo bolestan i moraš pod hitno kod psihijatra.

komentar

08.12.2013. 13:22

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Rugas se Srbiji. Pricas kako mi treba da ucimo decu da budu Srbi, a zoves nas "Srbijancima". To sto pises o "zaljubljenosti u Rusiju" to nema veze sa realnim zivotom, jer to ne postoji. Ovde postoji zaljubljenost u EU, a ne u Rusiju, sto svako moze da shvati, samo je potrebno da ukljuci mozak, sto i tebi preporucujem, mada znam da ce ti biti tesko. Jesu li vas u Hrvatskoj ucili da ste Srbi u skolama u vreme Tita, to me bas interesuje, i da li su Hrvate ucili da su Hrvati ili Jugosloveni.

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

08.12.2013. 11:25

Razlika izmedju vas Srbijanaca i nas Krajisnika posebno nas iz Severne Dalmacije je u mentalitetu, to je kljuc svega. Uzmimo jedan primer, vi kad se ozenite vi i dalje imate sklonost da zivite u zajednici sa svojim roditeljima i da trosite njihov novac sto bi trebalo da vi imate i radite za sebe i svoju zenu. Kod nas se podrazumeva cim se ozenimo da se odma odvajamo od roditelja, i da odma stvaramo porodicu(pravimo decu) cak i kad nam finansije nisu jaca strana. Prosto to je nesto sto se mora

momcilo

08.12.2013. 14:10

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - @DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN, steta sto tvoj bubnjarski talenat, nisi iskoristio, milic vukasinovic bi bio nula za tebe, mogao si biti ne doctor vec akademik za rock n roll

tabarnac

08.12.2013. 14:41

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Opet se ovaj Knin javlja da prica o svojoj krajiskoj superiornosti. Ja mislim da ti lijepo treba da se vratis u Hrvatsku da zivis kad ti toliko Srbi smetaju.

Milan

08.12.2013. 16:34

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Ti nisi Srbin-Krajišnik, ti si samo jedan Dalmatinac (srpskog porekla koji se pohrvatio) koji lupa gluposti jer nijedan Srbin-Krajišnik, Srbe ne zove "Srbijanaci"!

Kancelar

08.12.2013. 17:13

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Динарска дивизија Книн-прилично те жалим.Немој лечити личне фрустрације коментарима и ниподаштавањем староседелаца Срба из Србије у којој зарађујеш за хлеб.Такви попут тебе су били најревноснији комунисти који су малтретирали староседеоце Србије у" име народа".Уосталом нека ти Јова Капичић буде добар пример за то.А кад смо већ код традиције нисам приметио да користиш ћирилично писмо.Мање мрзи а више размишљај!!

baba Simana

08.12.2013. 12:46

Srbi moji spojite tri prsta to je pod srpski a rasirena tri prsta je ustaski pozdrav koji znaci trecinu pobiti,trecinu proterati a trecinu pokatoliciti.

momcilo

08.12.2013. 13:47

@baba Simana - I spojena tri prsta mogu to isto znaciti, sta imaju srbi sa ustasama, da li se srbi treba da odreknu ljiljana zato sto ih je alija stavio na svoju zastavu, nasa tri rasirena prsta znaci otvorenu veru u svetu Trojicu, zato nas I mrze, te iste ustase, da li trepa promeniti pol zato sto neki muskarac ili zena cine zlo. tako je isto I sa nasa tri prsta , sta nasa tri prsta imaju sa zlocincima.

baba Simana

08.12.2013. 14:09

@baba Simana - Ti kako hoces ja cu kako je pravilno.Ako gresim ima popova na ovom portalu neka se izjasne.

Србија

08.12.2013. 13:15

Е, мој Далматинац..! Нису ти баш резони исправни! Ниси ти ни први, а ни последњи који ће ударити по Србији и причати како је у твом крају све најбоље, те како су тамо Срби, не знам колико, већи од Срба из Србије! Нажалост, то није само теби иманентно тако да пишеш, већ и многим другим Србима, било да су преко Дрине, Саве,или не знам које већ реке и планине! Тај осећај набеђености и супериорности над, како ти рече Србијанцима,нема упориште у реалној слици! Жив био и боље упознај људе из Србије!

momcilo

08.12.2013. 13:16

danas nemoguce je srbiju zamisliti bez tri rasirena prsta, koji deluju daleko atraktivnije nego spojena, citav svet nas zna da pobede I prkos ispoljavamo sa tri rasirena prsta. tri spojena prsta predstavljaju tajnu i jedinstvo svetog Trojstva, a tri rasirena danas u ovo vreme sablazni kavih nije bilo do sada predstavljaju otvorenu veru u svetu Trojicu, I otvorena zahvalnost svetoj Trojici na nasim pobedama, I otvoren prkos zlu sa otvorenom verom u svetu Trojicu.

Joca Dopisnik Belosvetski

08.12.2013. 13:18

Ocigledno je da se zaboravilo zbog cega Srbi pozdravljaju sa tri prsta. Medjutim dobro je poznato da se muslimani pozdravljaju sa tri uzdignuta prsta. Veruje se da se radi o neznanju. Video Srbin da se Turci pozdravlju sa tri prsta pa je i on podigao tri prsta. "Kad je bal, nek je bal", rece Srbin i nastavi da se zdravi sa tri podignuta prsta. Uskoro, to moze i da se promeni - kaze Srbin i ode dalje.

Joca Dopisnik Belosvetski

08.12.2013. 13:30

Ocigledno ima mnogih na Balkanu koji jos uvek neznaju da su Starosedeoci Balkana Kelti - od pre 12 hiljada godina su tu dosli. i oni se smatraju kao najstarihi narod u Evropi. Kelti su naseljavali Balkan od Alpskih Planina na zapadu, do Crnog Mora na severu i do Mediteranskog Mora na istoku i jugu Balkana. Dakle Dinarci, vi ste samo Kelti kao i svi ostali na Balkanu koji nisu osvajaci kao sto su: Kurdi na severu Hrvatske, Turci u Bosni, Albanci u Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu i ostali osvajaci.

Neša

08.12.2013. 14:11

@Joca Dopisnik Belosvetski - A čiji si ti, tako pametan, upućen i informisan? Sa kojeg izvora znanja si se napio tolike mudrosti?

Milan

08.12.2013. 16:26

@Joca Dopisnik Belosvetski - Kelti su "presedali" na Balkanu i ne možeš da kažeš da Dinarci potiču od Kelta...možda si ridj pa misliš da vučeš poreklo od Kelta - ali malo sutra!

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

08.12.2013. 19:52

@Joca Dopisnik Belosvetski - Kakvi smo mi kelti podno Dinare sta lupetas. Mi nemamo crvenu kosu i rast nam nije ogranicen do 175 cm kao sto je slucaj sa tim tvojim Keltima. Mi smo iliri u Dalmaciji a vi u Srbiji ste Sloveni. Vasi Srbijanski istoricari kazu jasno i glasno da su Srbijanci poreklom Sloveni. Sto se da i primetiti jer ste za razliku od nas Dalmatinaca svetlije kose nizeg ste rasta. Mi smo viseg rasta, vitkije linije tamnije kose i izrazeno belog tena, sa vecim procentom zelenooki ociju ili plavih.

Milan

08.12.2013. 13:33

Srpski pozdrav jesu tri skupljena prsta koja simbolizuju sveto trojstvo! Tri raširena prsta je "uvezao" V. Drašković počevši sa martovskim demonstarcijama.

gagom

08.12.2013. 14:34

@Milan - Milan - "Увезао" од усташа (иначе добрих пријатеља комуњара!) јер су они тако поздрављали!Постоје оригинални снимци из времена НДХ.

Milan

08.12.2013. 16:28

@Milan - Upravo tako..."uvezao" od ustaša! Slika iz perioda II Sv. rata ima sasvim dovoljno za dokaz o "tri spojena i tri odvojena prsta"!

Pantelija

08.12.2013. 14:05

Kako mislite to, zasto su tri rasirena prsta pobednicki pozdrav? Pa, zaboga, zbog Saleta Djordjevica!

grga974

08.12.2013. 14:33

nije bitno jesu li spojena ili rasirena, bitno je da su TRI koja prkose nasim rivalima, a cinjenica je da im smeta tri rasirena pa neka tako i ostane

Zemun grad

08.12.2013. 15:18

Zanimljivi su naši ,,stručnjaci" i medijski interpretatori. Kada se o pozdravu sa tri prsta govori kao fašističkom, onda se obavezno naznači da je taj pozdrav ponovo uveo u upotrebu Vuk Drašković. Međutim, kada se činjenicama opovrgnu tvrdnje o tome da je to fašistički pozdrav, onda se naznači da Drašković nije ,,zaslužan" za njega. Tako su nakon 5. oktobra pravljene emisije o 9.martu 1991. i tromesečnim demonstracijama koalicije Zajedno 1996-97., gde glavni organizator nije čak ni pomenut.

Joca, Dopisnik Belosvetski

08.12.2013. 15:54

Odgovor za "Nesu": "Neso", zar opet ne citas naslov. Moje znanje potice iz "Belog Sveta". A odakle potice tvoje neznanje? Pre neki dan je neko komentarisao da se svestenicima i onima sa neznanjem ne trebaju da komentarisu dok ne nauce osnovne stvari. Neka oni vode racuna o religiji a njima nije mesto u novinama bilo koje vrste.

na budalama se stice vladavina

08.12.2013. 16:35

Nacionalni pozdrav Srba je "Dobar dan!", a ovakve pozdrave poistovecujem sa nacistickom Nemackom, NDH, fasistickom Italijom, komunistickom Jugoslavijom i Srbijom devedesetih koja jos traje i jos par relikta u par drzava kao sto je, primera radi, Severna Koreja. A Draskovic nije autor ni "svojih" knjiga, a ne ovog "pozdrava".

gagom

08.12.2013. 22:15

@na budalama se stice vladavina - na budalama se stice vladavina / Национални поздрав Срба је - "Помаже Бог" а "добар дан" су увели комунисти доласком на власт!Где ли ти живиш???

Mileva

08.12.2013. 23:28

@na budalama se stice vladavina - Ajde da i ja nesto, nerado, ispravim: Komunisti su uveli "Zdravo!" (a njihova deca ovo "Prijatno" sto se ranije govorilo samo pri obedovanju), a Dobar dan i Dobro vece imali smo odavno pre komunista.

cro

08.12.2013. 16:41

Nikako da jednom desičaru da objasnim da to nisu ustaše koji daju zakletvu već da su srbi koji slave pobjedu.Uzalud, on vidio da ustaše tako daju prisegu (ZAKLETVU) Neznan što bih dao da ga spojim sa jednim radikalom iz Srbije.

Billy D Kid

08.12.2013. 22:00

Boris Tadić se za vreme svoje vladavine strancima hvalio da je pozdrav sa tri prsta originalno srpski pa hajde da mu poverujemo kao "velikom" poznavaocu svega i svačega. Nije još samo pojasnio kako su i zašto neki tamo prisvojili taj "naš" pozdrav sa tri prsta: Nacisti, Ustaše, E.T., pa čak i SPO.

4c

09.12.2013. 07:33

Sta je nekad bilo , bilo je!Sad se sa 3 ispruzena borimo,a sa 3 skupljena molimo! ! ! Grga 974...........upravo tako.

Вук Горски

16.09.2014. 08:45

@4c - Кад на литугији светој стојиш молиш се богу да ти чува твоје, тако је исто и у борби односно у рату, кад кренеш у бој прекрстиш се и помолиш Богу животворноме да те сачува и да буде са тобом, не би рекао да се крстиш са три раширена прста у том тренутку.. или можда.

Borislav

09.12.2013. 16:33

Tri skupljena prsta predstavljaju SVETU TROJICU i necemo pogreiti ni ako se tako obratimo ali sada je ceo svet prihvatio tri ispruzena prsta kao nacionalni pozdrav srba i neka tako i bude.

Luka

11.03.2015. 15:44

@Borislav - Не слажем се са твојим мишљењем ! Тај поздрав са три раширена прста су користили Немци и Усташе ко су нас нападали у бомбардовали , да ли сте сада променили мишљење ? Три спојена прста су симбол Србства !