Dan primirja - kada je Srbija bila velika

B. Subašić

09. 11. 2013. u 21:30

Naša zemlja kao pobednik dočekala primirje Prvog svetskog rata 1918. godine. Olako i na brzinu žrtvovani srpski interesi. Žrtve među srpskim vojnicima, od "bratske vatre", zataškane

U ŽELEZNIČKOM vagonu u Kompijenju, kod Pariza, 11. novembra 1918. Nemačka je kapitulirala i potpisala primirje sa silama Antante. Na Zapadu se od 1919. ovaj datum obeležava kao "Dan sećanja", a Srbija ga od prošle godine slavi kao državni praznik "Dan primirja".

Srpska zastava vraćena je među pobedničke u železnički vagon u Kompijenju tek 2009. jer države Antante nisu dozvoljavale da se tu istakne jugoslovenska, a naročito ne komunistička zastava s petokrakom, pošto su pobednici u Velikom ratu bili Srbi. Međutim, pokazalo se da je i mir bio poguban za Srbiju koja je u tadašnjem ratnom vihoru izgubila oko 26 odsto stanovništva. Izgubila je polovinu radno sposobnih muškaraca. A, od 707.000 mobilisanih vojnika vratilo oko 160.000. Od tifusa koji je harao obolelo je oko milion stanovnika i najveći broj je umro.

Poslednjim poginulim vojnikom u Velikom ratu na Zapadu se smatra kanadski redov Džordž Lorens Prajs, koga je nemački snajperista ustrelio dva minuta pre opšte obustave vatre. Ali žrtve među srpskim vojnicima padale su i posle 11. novembra uprkos potpisanom primirju. Naime, Mađarska je vodila rat još dva dana pokušavajući da okupira Vojvodinu i Baranju. Srpski 45-dnevni juriš od Solunskog fronta do Beograda se nastavio jer su narodna veća sa bivših austrougarskih teritorija očajnički pozivala u pomoć.

Samoproklamovana država Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu, koju su proglasili dojučerašnji pobornici rata protiv Srbije, strahovala je od okupacije od strane Italije koja je smatrala da ima pravo i na Crnu Goru. Srpski vojnici su sprečili okupaciju, ali su nastavili da ginu od "bratske" vatre. Bivši austrougarski domobrani u Hrvatskoj organizovali su paravojne "straže" pod kontrolom političara, pre svega Stjepana Radića, koji su zahtevali samostalnu državu na teritorijama zapadno od Drine pod kontrolom Zagreba. Srpske žrtve pale u vremenu "opšteg primirja" ostale su u senci istoriografije, u obe Jugoslavije. Razočaranje u pobedu i iluziju jugoslovenstva prvi su pokazali srpski vojnici, ali su brzo uklonjeni s javne scene, uključujući i vojvodu Živojina Mišića.

- Srbija danas ima mnogo dobrih razloga da obeležava Dan primirja, jer je bila saveznica, pobednica, koja je prva napadnuta, nad čijim su stanovništvom napravljeni do tada neviđeni masovni zločini, i koja je srazmerno svojoj snazi doprinela konačnoj pobedi u Prvom svetskom ratu. Međutim, poražavajuće jugoslovensko iskustvo Srba i Srbije i aktuelni trenutak mnogima daju za pravo da se zapitaju zašto smo toliko i tako ginuli i zašto smo državnost jedne pobednice u Velikom ratu, koja je mogla da redefiniše i svoje granice i svoj položaj na razvalinama Austro-Ugarskog carstva na kraju rata 1918. olako i na brzinu žrtvovali zarad jugoslovenske ideje i zajedničke države - kaže prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju.

Procene tadašnjeg političkog vrha Srbije bile su da vredi podneti ove žrtve zarad stvaranja zajedničke države. Međutim, ovu tezu opasano su potkopali zahtevi za samostalnost Hrvatske još pre 11. novembra. Predstavnici samporoglašene države SHS iz Zagreba traže priznanje od Antante i ravnopravnost u pregovorima sa Srbijom. Ante Trumbić iz Jugoslavenskog vijeća, koje je priznavala samo Pašićeva vlada, šalje telegram predsedniku SAD Vilsonu i traži da američki vojnici uđu na teritoriju Hrvatske, da je ne bi "okupirala" srpska vojska.

- Iz rata i stradanja Srbi su uleteli u zajedničku državu, koju je lakše bilo zamišljati nego ostvariti. Na njeno stvaranje i višedecenijsko iskustvo delovali su mnogi faktori, vidljivi i nevidljivi, a posebno ukršteni interesi velikih sila, koje smo ponekad olako uzimali ili za prijatelje ili za saveznike - kaže prof. dr Pavlović.

Ipak, on naglašava da je ovakvo razmišljanje primereno sadašnjem trenutku i da su se stvari drugačije sagledavale na početku Velikog rata kada je definisan ratni cilj Srbije - borba za oslobođenje i ujedinjenje, kao i 1918. kada su stvoreni uslovi za ostvarenje tog cilja.

- Srbija je tada imala, u složenoj diplomatskoj igri, mogućnosti da bude nezavisna zemlja sa priznatim granicama iz 1912-1913. i sa neizvesnim nadama da će njeni teritorijalni i drugi zahtevi biti uzeti u obzir. Drugi izbor je bio stvoriti novu realnost na terenu, o kojoj će se kasnije pregovarati. Nova realnost bila je preći na teritoriju Austro-Ugarskog carstva koje je bilo u raspadu i udovoljiti težnjama naroda koji su u tom trenutku imali snažne osećaje zajedništva i solidarnosti sa Srbijom - kaže dr Pavlović.

Rušenja četiri carstva na kraju Velikog rata, i nastanak novih država, omogućilo je i stvaranje nove jugoslovenske zajednice, a načelno, svi vojni i politički faktori pobednika bili su složni da je dobro stvoriti veliku i snažnu državu Južnih Slovena, koja bi predstavljala respektabilni faktor na Balkanu i Evropi.

- No, takvoj ideji i praksi bilo je zakulisnih i drugih protivljenja. Posebno Velike Britanije. Sam Čerčil je i u memoarima zapisao da je "najveća tragedija bila potpuno komadanje Austro-Ugarskog carstva Senžermenskim i Trijanonskim sporazumom..." Koliko su Britanija i njeni imperijalni interesi i uopšte njen imperijalni pogled, posebno na Balkan, doprineli daljem razvoju događaja ostaje pitanje za raspravu - kaže prof. dr Pavlović.

ODJECI PROPAGANDE PITANjE "krivice" kako za nastanak jugoslovenske države tako i za izbijanje Velikog rata je krajnje neodređeno, teško ga je personalizovati na jednu ličnost, recimo regenta Aleksandra, ili Pašića ili Gavrila Principa u drugom slučaju, smatra prof. dr Momčilo Pavlović. - Današnje kreativno tumačenje i vrednovanje, iako legitimno, neće bitno doprineti boljem razumevanju događaja s početka veka. Nametanje Srbiji i Srbima krivice za Prvi svetski rat više je odraz političke i ratne propagande protiv Srba iz devedesetih godina, nego nova saznanja i nove činjenice vezane za početak Velikog rata - kaže prof. dr Pavlović.

On potvrđuje činjenicu da je iz svake Jugoslavije Srbija izlazila sa sve manje teritorija, a srazmerno i stanovništva, od onih koje je imala 1914. godine.

- Obe jugoslovenske države, i prva i druga, da ih tako nazovemo, i kraljeva i Titova, napravljene su posle velikih svetskih ratova i prekomponovanja mapa i preraspodela moći i uticaja, na brzinu, bez velike debate makar i u parlamentima, na krilima pobedonosnih osećaja. Srpstvo i srpski interes je zamenjen ili utopljen u jugoslovenski, bez posebnog definisanja sopstvenog interesa i sopstvenih granica - kaže prof. dr Pavlović.

SRPSKE IZGUBLjENE POBEDE

SRBIJA, koja je u ovome ratu dala 1,5 milion žrtava za oslobođenje i ujedinjenje svoje jednokrvne braće preko Dunava, Save i Drine, ne može ni u kom slučaju dozvoliti da se na njenim granicama formira neka nova država koja bi u svoj sastav uzela sve njene sunarodnike i da, posle četvorogdišnjih muka i potpunog poraza neprijatelja, ostane u pozadini i sve plodove dobivene pobede prepusti drugome, koji je u ratu učestvovao na neprijateljskoj strani - rekao je 13. novembra 1918. u Zagrebu delegat Vrhovne komande srpske vojske pukovnik Dušan Simović.

Međutim, na komandna mesta došli su njihovi dojučerašnji neprijatelji. U aktivnu službu u vojsci Kraljevine SHS primljeno je 2.590 bivših austrougarskih oficira, među koje nisu ubrojani "pričuvni časnici". U aprilu 1941. u Pavelićevu vojsku je prešao 31 hrvatski general, 228 pukovnika, 245 potpukovnika, 245 majora, 1.005 kapetana i 417 poručnika Jugoslovenske kraljevske vojske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (51)

dejan

09.11.2013. 22:12

Jos jedan neradni dan jel?e pa zato smo u krizi!prodjite u ponedeljak gradom i pogledajte koliko drzavnih firmi radi,a koliko privatnih,i sve ce vam biti jasno.

Seljober

10.11.2013. 09:03

@dejan - Ne u ekonomskoj krizi smo zbgog Vas pragmaticara i vizionara.Da bolje poznajemo dogadjaje koje danas obelezavamo bolje bi nam i bilo i znali bi kako dalje.....

Tomo Kuruza

10.11.2013. 10:18

@dejan - U svim državama zapadne Evrope i u SAD ima više praznika i neradnih dana nego u Srbiji. Zato su i uveli ovaj praznik, jer je bilo premalo praznika u Srbiji.

zika

09.11.2013. 22:15

Neka je slava i hvala srpskim vojnicima poginulima u I sv. ratu a medju njima i mome pradedi ratniku Milanu koji ostavi svoje kosti na ostrvu Vidu.

M.

09.11.2013. 23:27

Da nije formirana Kraljevina SHS, ne bi danas bilo ni ostalih veštački stvorenih država koje nemaju nikakvu državotvornu istoriju. Srbija bi danas bila jedna velika i stabilna država. A šta je sada?

DejanBg

09.11.2013. 23:54

Srbija je tada trebala da zbaci sa vlasti kratkovidog i lakomislenog kralja Aleksandra. Pošto je legendarni i zaslužni kralj Petar Prvi Oslobodilac već bio pokojni, trebalo je dovesti nekog od Obrenovića ili ko zna, možda proglasiti republiku ili staviti nekog srpskog vojvodu na čelo naroda. Ovako, naivnost Aleksandra je prvo odnela njegov život pa onda i miliona drugih jer nije dobro video. Posle je došao Josip koji je istu stvar "zacementirao" ali ne zbog naivnosti, naprotiv.

Kosingas

10.11.2013. 00:51

@DejanBg - Ljudi, zasto imate potrebu da pricate (pisete) o stvarima o kojima malo znate? Kako je Kralj Petar bio vec pokojni kada je umro tek 1921.-e? Kralj Aleksandar nije bio ni kratkovid ni lakomislen ni naivan, i uopste nije odgovoran za stvaranje Jugoslavije kako vecina misli. Greska sa Jugoslavijom je Pasiceva! On je bio panslavista koji je u Jugoslaviju bio spreman da ukljuci i Bugare. Hrvati i Slovenci, clanovi jugoslovenskog odbora su na Krf dolazili da pregovaraju sa Pasicem a ne sa Aleksandrom.

Smaranje

10.11.2013. 02:43

@DejanBg - NIje Aleksandar bio slep,nego je H. po dolasku na vlast u Nemačkoj počeo da finansira istomišljenike koji su bili proterani iz Jugoslavije-kasnije tek poznati kao Ustaše...

Cunami

10.11.2013. 04:47

@DejanBg - Naravno, na celo Kraljevine Jugoslavije trebalo je dovesti kralja Nikolu Petrovica, koji je to zaslugama zasluzio visedecenijskom borbom za ujedinjenjem a sto mu je i pripadalo, kao najstarijem srpskom kralju. Medjutim, tadasnja srbijanska vlada nije mogla dozvolit da na celo te drzave dodje srpski kralj iz ,, provincije,, pa je isceniran cuveni progon Petrovica iz Cg... Mislim da je dinastija Petrovic, uz Nemanjice, najznacajnija srpska dinastija, zasluzila to mjesto.

Bandit

10.11.2013. 10:03

@DejanBg - Aleksandar Karadjordjević,, kratkovidi lakomislen,, je UBIJEN i nije završio započeto. *Seoba Arbanasa na kupljenu zemlju u Anadoliju *Život svih Srba u jednoj državi. *Kulturni i verski preporod. *Stvaranje ekonomske eminentne sile. *Stvaranje vojne eminentne sile. NEKOME TO NIJE BILO U INTERESU PA JE UBIJEN

DejanBg

10.11.2013. 12:36

@DejanBg - Jeste pogrešio sam. Umro je 1921. a ne 1918. ali to ne menja stvar jer je i tokom rata već bio teško bolestan. Ostajem pri tome da je to bio poslednji srpski kralj od ugleda i zasluga a i zdrave pameti. Pašić nije glavni krivac za stvaranje Jugoslavije, jer je bio najveći protivnik kralja Aleksandra i te ideje. Barem u početku. Aleksandar nije odustajao a Pašić kao i svaki političar je promenio stranu kad je video da ne može da pobedi.

Krle

10.11.2013. 00:30

Cinjenica da je samo nakon nedelju dana od objave rata Srbiji od strane AU, UK objavila rat Nemackoj, meni pokazuje da ona ne samo da je bila spremna za rat, nego da ga je mozda i izazvala, jer Dimitrijevic-Apis je imao veze sa engleskim lozama, za koje je odradio i uklanjanje Obrenovica koji su dozvolili AU vezu sa Bliskim Istokom preko Srbije. U to vreme je AU bila centar napretka i bila je najveca drzava evrope. Nekome je to ocito smetalo i podmetnuo je Srbiju kao zrtvu za vlastite ciljeve

vuk

10.11.2013. 00:38

ovo nam je za nauk !!! Use i u svoje kljuse graditi mocnu i snaznu Srbiju za nase bolje sutra. Zivela Srbija!!

proćerdali olako

10.11.2013. 00:44

hrvati i slovenci nikad nebi ušli u kraljevinu shs da nisu bili na gubitničkoj strani, pa ni u novu sfrj jugoslaviju.

Radovan

10.11.2013. 01:01

Kakao crno pitanje krivice? Srbi su izgleda podpali pod uticaj propagande koja se u zadnjih par decenija vodi protiv nas pa se pravdaju za sta treba i sta ne treba. Nemamo se mi kome , niti za sta pravdati.

on

10.11.2013. 02:10

braco srbi,vi uvijek ratujete i kao velki ste borci a sve ratove gubite. srbija do tokija a sad ko nokija, to je vic. u kontekstu prvog i drugog svinetskog rata ste bili veliki i vazni kao makovo zrno, drugi su odlucivali o pobjedi a ne vi. a sto se tice juge, ostavi vas i vas veliki pobratin rus na cijedilu poslije drugog svijetskog rata i odluci se za titu a ne za vase cete. ugodnu vecer

anja

11.11.2013. 10:06

@on - Tako pisu samo iskompleksirani tj, oni koji nemaju svoju drzavu niti ce je imati( mogu biti samo sluge drugima sto su oduvek i bili ). E sad tebi laku noc i sanjaj i dalje kako zivis u samostalnoj drzavi koju su ti Srbi izvojevali... A istoriju malo procesljaj.

on

11.11.2013. 23:08

@on - sta ti pricas, ko nema drzavu i nece je imati. hrvatska je drzava ako nisi skontala.a sluge nebi rekao da smo, niste nam mogli sa jna nista, a sta cete sad. dzabe vasa ta izulorna istorija, gledaj realnost i tu ce uskoro igrati hrvatska protiv kosova nogometnu utakmicu, i tebi laku noc

zakljucak

10.11.2013. 04:16

Sto je najgore i dan danas nismo imuni na spoticanje o isti kamen. S vremena na vreme, kad je vec kasno, pogledamo natrag na kamen o koji smo se ugruvali, opsujemo ali koliko sutra pravimo neku novu varijantu iste greske. Sad je zvaka EU kao sto je onda bila zajednica "bratskih naroda"... Svi drugi medjutim strpljivo prave svoje kuce samo za sebe i samo se izmotavaju razno raznim pricama o zajednickom stanovanju (dok ne isteraju i poslednjeg srbina sa placa na koje su bacili oko).

krsma

10.11.2013. 07:07

A hoce li se iko setiti da u cast nasih predaka podigne grandiozan spomenik po uzoru na ruske iz domovinskog rata kako oni nazivaju proterivanje gamadi u 2.svetskom ratu?

Srki

10.11.2013. 12:22

@krsma - Boris Tadic mozda? Ivica Dacic mozda? Bozidar Djelic? Oliver Dulic? Djinjdjic? Vucic? Nema ko.

vladislav76

10.11.2013. 08:03

Velike sile su krojile i tada(kao i danas) ko ce sta biti!..znaci Srpska vojska je izvojevala pobedu sa strasnim gubicima-ali ipak na kraju nekako nje Srbija odlucila sta ce se dogadjati u daljem toku!..sta bi bilo-kad bi bilo to niko ne zna?!..Da je bilo politickog znanja i sloge medju vodecim ljudima tada u to doba-mozda bi nesto bilo drugacije..ali kao i tada-isto je i sada!..nema sloge medju Srbima-da je ima sve bi bilo drugacije i bolje!to je jedino sto nam je potrebno za bolji zivot

Todor

10.11.2013. 08:39

Da tadasnja Srpska vojska nije maestralno POBEDNICKI dosla do kajnje tacke danasnje Slovenije,tadasnji Kralj i njegova svita ne bi imali sta da UPROPASTE i to na nacin da doveka necemo izaci iz drzavno-nacionalnih problema. To je razlog sto nikako ne mozemo da se nacionalno sredimo tako da i dan danas trpimo silne posledice toga. Prema tome,i to sto su komunisti uradili je samo najveca posledica tog nedrzavotvornog poteza od 1. Decembra 1918.godine.

na celom svetu samo Crvena Zvezda

10.11.2013. 08:46

Srbija je uvek velika. Samo ima nesrecu da je vec dugo vode gnjide i bitange.

mida

10.11.2013. 08:50

Nasa najveca greska je to sto smo za vreme kralja Aleksandra i sto je i on sam hteo da budemo sa hrvatima,to je bila greska koju je tesko bilo ispraviti lepo mu je tad reko patrijah sine pogresises ako budes sa hrvatima!!! A da glavno je to tad smo bili u vreme l svetskog rata mogli smo da zauzmemo Alabaniju,bugarsku,ali nam nasi "saveznici" nisu dozvolile jer zasto da Srbija bude jaka... A za vreme petra hiteler je ponudio trojni pakt i on je potpisao ali britanija je rekla bolje rat nego parkt

parizanin grobarcina

10.11.2013. 09:41

Sutra cerka od 8.godina i ja idemo na Parisko groblje Tje (Thiais) da se poklonimo nad grobovima srpskih junaka koji su zivote dali za Srbiju.Ponecemoo zastavu i pricacu mojoj cerci o 1. Svetskom ratu i srpskim junacima.Cas istorije!Draga braco a zénam da vas ima puno,kad dodjete u Pariz da se divite lepotama Pariza sednite u metro broj 7 i idite do kraja na sam jug grada.Tu imate autobus 285 i nekoliko stanica kasnije stici cete na groblje gde su sahranjeni junaci nasi i gde se zajedno vijore

anja

10.11.2013. 14:17

@parizanin grobarcina - Prijatelju, cesto sam u Parizu i hvala ti na ovoj informaciji za sledeci put kada tamo dodjem. Inace, mene interesuje da li je grad Mo ( Meaux ) gde se nalazi taj cuveni muzej Prvog svetskog rata, lako pronaci kad covek tamo ode ? Znam da je nekih 30 km severno, kako naci muzej, da li nesto znas o tome? Pozdrav

Vojvodjanin

10.11.2013. 09:55

Jeftina populisticka propaganda kojom se pravdaju milionske zrtve megalomanskih osvajackih ideja Karadjordjevica.da nije bilo kraljevine SHS ni Vojvodina,ni Zemun i okolina ne bi bili prisjedinjeni osvajanjem, a ne oslobadjanjem, Srbiji.Ratoborna,megalomanska politika Karadjordjevica uvukla je Srbiju u konflikte koji do danas traju.Da nisu likvidirani Obrenovici prica bi verovatno imala drugi kraj,Srbija bi bila razvijena drzava ,bogatija za vise miliona Srba,koji ne bi izginuli u ratovima.

Mrki

10.11.2013. 12:34

@Vojvodjanin - Lijepo je cuti i to sta jedan potomak Austro-Ugarske misli. A to da je "jeftina populisticka propaganda" znamo iz cije politicke kuhinje dolazi, ne dao Bog da nam vi Madjari radite o glavi, Golgota bi bila pravi mali raj u poredjenju sa tretmanom koji bi nam vi priredili!

вук

10.11.2013. 12:46

@Vojvodjanin - Prijatelju iz severne Srbije, pre nego se odlučiš da mlataraš k'o maksim po diviziji, elementarno se obavesti o materiji. Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih (među više od 700 delegata bilo je i Nemaca, Mađara i Hrvata), donela je, 25. 11. 1918. u Novom Sadu odluku o prisajedinjenju severnih srpskih oblasti Kraljevini Srbiji.Ako je nešto jeftina propaganda onda je to blebetanje o agresivnom ekspanzionizmu Kraljevine Srbije.

Todor

11.11.2013. 07:58

@Vojvodjanin - Jel taj skup bio nesto kao poznata Podgoricka skupstina ciji delegati,sve sami srbofili, odlucise da ugasi tadasnju CG i uvede je u Kraljevinu Srbiju? E vidis, bas zbog toga sto prava istine tek sada izlazi na videlo potomci tih ljudi u Vojvodini i CG nece vise da su u Srbiji i sa Srbijom iako su nam "braca" po veri a u Vojvodini najveci deo i po narodnosti. To ti je realnost.

U boj krenite junaci svi

10.11.2013. 10:24

Takvu istoriju treba da uce nasa deca. Mozemo da se spasimo, treba da se promenimo, da osnujemo porodicu koja ce biti temelj srpskog drustva. Da iskorenimo bandititizam, janicarstvo i dilere.

Jovan

10.11.2013. 10:27

Posle veoma teskog i skoro neverovatnog ratovanja, posle skupo placene slobode...I posle tog zeleznog vagona u kome su se podelile teritorije, tadasnji pregovaraci su jedino preko nekog novog Saveza (Kraljevina SHS) ugledali shansu za osvajanje teritorija preko Drine. Zasto, po krvnom redosledu nije na vlast dosao Perin prvi sin Djordje Karadjordjevic, srpska istorija jos to nije obijasnila. To da je bio lud, je misterija. ima svedocenja o obrnutom. Neko je tesko zeznuo tokove istorije.

Gagi

10.11.2013. 10:54

@Jovan - U jednom od starih feljtona Novosti imaš priču o Đorđu i svjedočenje ambasadora u Parizu kako mu se popeo i pomokrio na radni sto. Isključimo sva ostala (ne)djela toga princa pa ako ti je to ponašanje normalnog čovjeka...

rambo

10.11.2013. 10:54

Steta sto niste stvorili veliku srbiju za kojom jos i danas tugujete i nadate se njenom nastanku ali to ce biti tesko druga su danas vremena svako je naoruzan oko vas su sve narodi sa kjima ste u zavadi a protiv svih ne mozete ratovati sto znaci samo cete biti manji i manji.a sto se tice vasih pobjeda njemacka je kapitulirala sa vasom borbom ili bez nje srpski vojnici su iz grcke do beograda stigli bez ikakvog otpora ,porazom u francuskoj njemacka je vec bila u rasulu

Vožd

10.11.2013. 13:01

@rambo - Nemaš pojma. Nemci su izgubili trećinu vojske boreći se upravo na našem ratištu. A francuzi su ih samo zamorili, toliko da su morali da se predaju. U svakom slučaju, Srbija će rasti i rasti i povratiti svoje teritorije, baš kao i Italija.

anja

10.11.2013. 13:02

@rambo - Ti si jedan praznoglavac, mnogo jos trebas da ucis....i kako se samo usudjujes da komentarises nesto o cemu ocigledno nemas pojima. Sram te bilo

sas

10.11.2013. 14:28

@rambo - " svako je naoruzan" a Srbija izvozi naoruzanje i naoruzava vas;(da ima s kim da ratuje;)

sanjap

10.11.2013. 11:27

aleksandar i karađorđević se poneo državnički, vizionarski i časno. osnovao je jugoslaviju da bi svi srbi i svi narodi istog jezika i porekla ziveli zajedno. nije aleksandar kriv, pa ni tito nije kriv, što očigledno mi svi zajedno jugoslaviju ne zaslužujemo. ne razlikujemo žito od kukolja, fukari damo da nas vodi, želimo da budemo robovi i zato se svađamo i delimo.

Dera

10.11.2013. 13:40

@sanjap - kazes Tito nije kriv ? A na zasedanju AVNOJa doneo odluku da republike imaju pravo na odcepljenje !!! Na sta tebi to lici ???

vojo

11.11.2014. 13:21

@sanjap - Srbija je još 1915 ( pre proboja fronta) imala ponudu od saveznika da ustupi Bugarima deo Makedonije i Bugari bi zauzvrat napustili front , a Srbija bi po završetku rata formirala svoju državu Kraljevinu Srbiju, u koju bi još ušle Slavonija,Baranja, cela BiH, Lika,Kordun, Banija i Dalmacija do Splita. Drugi deo Dalmacije bi pripao Italijanima a preostali manji deo Hrvatske( Zagreb i okolina) ostao bi i dalje u sastavu Ugarske. Kralj je to odbio zbog "braće" Makedonaca,Hrvata i Slovenaca !

Saracen

10.11.2013. 11:38

Prava je stvar što je vlast ,tj. Nikolić vratio ovaj praznik da se i kod nas slavi,jer ipak smo mi bili pobednici u Velikom ratu i red je da to obeležavamo.Mora da se zna da naša istorija ne počinje sa 1941.

Vlado

10.11.2013. 12:22

Da ne napravismo najvecu gresku i stvorismo Jugoslaviju Srbi i Srbija bi danas biii sila Balkana a i sire. Ali nasa naivnost i dobrodusnost nam ne daju mira i to ce nam doci glave.

sas

10.11.2013. 13:08

@Vlado - 'Vlado' Srbija i Srbi su i dan danas Sila na Balkanu! Grci i Turci su vojnicki samo jaci od Srbije A treca je Srbija po snazi na Balkanu;) ps:mada Turska je vise u Aziji nego na Balkanu.

englez

10.11.2013. 14:41

@Vlado - Patetika, nikad mi nismo bili nista, samo smo giniuli ko bbudale za tudje ideale. Nema stare slave, to je mit kao i da ce nam biti bolje, nismo mi postali ovo sto smo, mi smo to i bili stim da se dekadencija povecava. Beograd je juce izdao Srbe zapdno od drine, danas izdaje Kosmet, sutra Vojvodina, a docice na red vavilon beogradski oganj ce ga gutati onako kako i treba.

MrNo

10.11.2013. 13:27

Jos jedan tekst o I Svetskom ratu koji ne mogu da procitam. Jednostavno mi se zeludac okrene kada pomislim kakav smo narod bili i u sta smo se pretvorili. Prosle godine sam citao o Stepi Stepanovicu i pred kraj druge knjige vidim vest na Dnevniku da je neko ukrao njegovu bistu sa groba. AMAN!!!!!! Pa mi smo u oba svetska rata bili na strani pobednika, Nemci su izgubili oba rata i evo danas oni nama dele packe. Prosto mi je muka od toga!

sas

10.11.2013. 14:33

Nemojte da brkate babe i zabe. Srbija je bila uvek i ostala najaca sila na Balkanu! NATO (Amerika). Austrougsrska ,Nemacka Rusija Turska (Otomanska imperija) iiii svi raznorazni vojnicki savezi Nisu na Balkanu.

Lazar lll

10.11.2013. 14:43

Istina uvek ima dve strane a pokazala se neminovno u zadnjem ratu. Aspiracije Beograda bile su u siroj vladavini osim pasaluka. Prelazak srpske vojske preko Drine nije imao osnovu osim u slucaju priznavanja se do zajednice sa drugim narodim a. U slucaju da to oni to nisu hteli Srbiji je ostao argument odbrane interesa Srpskog naroda. A ni taj interes nije jednoznacnim interesom srba, tako da su svi mitovi i utopije sa krajem 20.veka razjasnjeni. Tzv.Titovka nije se dala rastegnuti u sajkacu...

radojko

10.11.2013. 15:15

Taktika Srba je pogresna ,mi udjemo u rat a da se nismo dogovorili sta dobijamo.U srednjem veku da mi je kao caru Dusanu zapad odbio pomoc za borbu protiv Turaka ,sutra bih trazio savez sa Turcima i zajednicki isao na Bec.Isto tako i sa austroUgarskom i Hitlerom.Kad si brate prijatelj sa germanima oni ti to ne zaboravljaju kao i kad si neprijatelj.Moras da imas stav i niko ti nije ni prijatelj ni neprijatelj.

Todor

11.11.2013. 02:46

@radojko - Sve je ok i principijelno se slazem sa tvojim misljenjem. Samo jedna "mala" ispravka. Car Dusan i Turci su istorijski nespojivi posto se Turci na ovim prostorima pojavljuju tek oko 40-50 godina posle smrti Dusanove.Pozz

Miki NS

11.11.2013. 11:46

@radojko - Pojavljivali su se oni i za njegovo vreme ali su cekali pogodan trenutak.

Petar Mrkonjic

10.11.2013. 15:30

Zasto niko nije slusao Vojvodu Misica, kad je rekao kralju da se ne sme praviti drzava sa onima koji su do juce bili u redovima neprijatelja.Sto je najgore oni su svaki put bili amnestirani i od strane Kralja i od strane Broza.Srbija je morala da prosiri svoju teritoriju 1918. i da jednom za svagda utemelji svoje granice a ne da oslobadja sopstvene krvnike i ubice.Kralj je cinom stvaranja Jugoslavije izdao svoj narod i ostavio nesagledive posledice na njegov kulturni i bioloski opstanak.

Цветан

11.11.2013. 18:57

@Petar Mrkonjic - Није њих Броз амнестирао јер није имао за шта. Они су били његови.