Švedski kraljevski par posetio izložbu o Romanovima

FoNet

19. 07. 2015. u 14:31

Švedski kralj Karl Gustaf 16. danas je suprugom posetio izložbu "Četiri veka doma Romanovih - buđenje sećanja", koja se nalazi u kripti Hrama svetog Save

Шведски краљевски пар посетио изложбу о Романовима

Švedski kralj Karl Gustaf danas je suprugom posetio izložbu "Četiri veka doma Romanovih - buđenje sećanja", koja se nalazi u kripti Hrama svetog Save.

Sa njima su, u ulozi domaćina, izložbu obišli predsednik Krunskog saveta Dragomir Acović i protoneimar Hrama svetog Save Vojislav Milovanović.

Izložba "Četiri veka doma Romanovih - buđenje sećanja" predstavlja podsetnik na dugi period vladavine Romanovih, tokom koga je Rusija izrasla u moćnu državu, izgradila brojne institucije i bitno uticala na istoriju Evrope i sveta.

Izložba je zasnovana na velikom broju fotografija i reprodukcija, a značajan deo postavke dolazi iz fonda Karla Karloviča Bule, zvaničnog fotografa poslednjeg ruskog cara i jednog od prvih velikih fotoreportera.

Izložba je otvorena do 30. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

momcilo

19.07.2015. 16:11

svedjani su verovatno srecni sto je ova izlozba romanova 7 metara ispod zemlje. ipak im treba uruciti sliku petra velikog.

švedska sreća

20.07.2015. 00:06

@momcilo - Šveđani su srećni što imaju državu u kontinuitetu od prvog kralja Erika Segersalla- Pobednika (930-995) čija je unuka Ingergerd(1001-1050) bila supruga Jaroslawa I Wladimirovicha (sina Sv. Vladimira Kijevskog) i podarila mu 8 dece. Karl Gustaf XVI je rođak cara Nikolaja II preko danskog kralja Kristijana IX i brit. kraljice Viktorije, baš kao i A II K u 4.kolenu, a koji su krvno vezani preko rus.cara Aleksandra II Romanova - A II K je 5.potomak. Geneaologija aristokratije je veoma interesantna.

momcilo

20.07.2015. 13:17

@momcilo - @švedska sreća. u pravu si savez danskih princeza je jaci, nego sto je NATO danas. one su citavu evropu, zadrmale. sto se tice svedskih princeza najlepsa mi je annet iz Nightwish